Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η στήλη της γεύσης - Εκμέκ


της «Μαγείρισσας»

Επειδή το War Report και εγώ προσωπικά δεν θέλω δυσαρεστημένους αναγνώστες και μιας αύριο, λόγο εκλογών σίγουρα θα υπάρχουν και πικραμένοι, σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για γλυκό την οποία την πήρα απο την αγαπημένη μου και ελπίζω και δική σας, Βέφα Αλεξιάδου. Ξεκινάμε!

Υλικά:
1/4 Κανταΐφι
1/2 της κούπας λιωμένο βούτυρο
2 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής
300 γραμμ. σαντιγίς
αμύγδαλο ψιλοκομμένο
σιρόπι
1 ½ της κούπας ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Για 2 κούπες κρέμα patisserie, θέλουμε:
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές cornflour
1/2 κούπας ζάχαρη
4 κροκάκια
2 κούπες γάλα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση:
Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, κατα προτίμηση, ανακατεύεται το αλεύρι, το cornflour και την ζάχαρη. Χτυπάμε σε μια πιατέλα ή σε κάποιο βαθύ πιάτο τα κροκάδια με 1/4 της κούπας γάλα και στην συνέχεια την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας. Το υπόλοιπο γάλα το βράζετε και το προσθέστε και αυτό στην κατσαρόλα. Σιγοβράστε το μίγμα σε μια μέτρια φωτιά για 15 - 20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και μετά αφήστε την να κρυώσει.

Μπορείτε εναλλακτικά να αντικαταστήσεται το cornflour με κανονικό αλεύρι

Κατεβάστε απο την φωτιά και προσθέστε την βανίλια με το βούτυρο αφού τα ανακατέψετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η κρέμα σφίξει αραιώστε την με λίγο γάλα, αν έχει αραιώσει πολύ ρίξτε 2 κουταλιές γάλα στο οποίο έχετε αραιώσει cornflour. Συνεχίστε και στις δυο περιπτώσεις το βράσιμο μέχρι να πήξει η κρέμα. Αν τώρα σβολιάσει, περάστε την απο σίτα ή χτυπήστε την σε ένα μπλέντερ.

Κανταΐφι: Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε το κανταΐφι καλά και ρίξτε το λιωμένο βούτυρο σε όλο το κανταΐφι και ψήστε το στους 175 βαθμούς 30 - 35 λεπτά μεχρι να ροδίσει καλά.  Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι σας βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλετε το κανταΐφι  ρίχνετε το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά, προσθέτετε τα αμύγδαλα και την κρέμα σας σε όλο το κανταΐφι, μετά την σαντιγί και απο πάνω βάζουμε όσα αμύγδαλα έχουν περισσέψει ή κερασάκια αν θέλετε.

Καλή σας όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: