Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Μουντιάλ

Οι δύο οπτικές του Βελγίου


του Δημήτρη Βαρσάνη

Μπορεί να πει κάποιος πλέον ότι το Βέλγιο είναι αουτσάιντερ για να κατακτήσει το Παγκόσμιο κύπελλο; Οι Bookmakers δεν το σκέφτονται έτσι και το δίνουν πέμπτο φαβορί πίσω από την οικοδέσποινα Βραζιλία,την Αργεντινή,την Γερμανία και τη κάτοχο Ισπανία. Επίσης το τοποθετούν πάνω από προηγούμενες νικήτριες,φιναλίστ και μεγαλύτερες φανέλες του θεσμού όπως η Γαλλία,η Ιταλία,η Αγγλία,η Ολλανδία,η Πορτογαλία και η Ουρουγουάη. Δεν είναι κάποιο μυστικό ότι διαθέτει μια ταλαντούχα ομάδα σε παίκτες,όμως στη πραγματικότητα κανείς δεν περιμένει να κατακτήσει το Παγκόσμιο κύπελλο στη Βραζιλία.


Το υλικό της δικαιώνει τις στοιχηματικές εταιρίες
Το Βέλγιο έχει μια ομάδα που ξεχειλίζει από ταλέντο και που οι παίκτες του Marc Wilmots είναι σε μεγάλο μομέντουμ. Στα προκριματικά κέρδισαν οκτώ από τα δέκα παιχνίδια τους και άρχισαν να χτίζουν την πεποίθηση τους. Κάτω από τα δοκάρια είναι σε δίλημμα ανάμεσα στον πρωταθλητή Ισπανίας με την Atletico Madrid Thibaut Courtois και τον δευτεραθλητή Αγγλίας με τη Liverpool Simon Mignolet. Με λίγα λόγια έχουν την ευχή και τη κατάρα να διαθέτουν δύο από τους καλύτερους νεαρούς τερματοφύλακες του κόσμου. Στην άμυνα οι “κόκκινοι Διάβολοι” είναι εξαιρετικά δυνατοί με τους Kompany,Vermaelen και Vertonghen,οι οποίοι βοήθησαν να μην δεχτούν γκολ στους έξι από τους δέκα αγώνες τους και συνολικά να έχουν δεχτεί μόλις τέσσερα γκολ στο παθητικό τους,ένα περισσότερο μόνο από τη κάτοχο του τροπαίου Ισπανία.

Στην μεσαία γραμμή είναι εξίσου δυνατή με τους Witsel,Fellaini και Defour οι οποίοι παρέχουν τα θεμέλια για τους πιο επιθετικογενείς αστέρες της Eden Hazard,Kevin Mirallas και Kevin De Bruyne. Στη κορυφή της επίθεσης είναι ο Romelu Lukaku που μετά τον επιτυχημένο δανεισμό του στη West Brom πέρυσι έκανε ακόμα μια εκπληκτική χρονιά με τη φανέλα της Everton διαψεύδοντας τον Jose Mourinho και τη διοίκηση της Chelsea ότι θέλει ακόμα χρόνο για να ωριμάσει. Στη συνέχεια υπάρχει ο Adnan Januzaj,ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του κόσμου όπως το διαπιστώσαμε φέτος με τη Manchester United και ύστερα από διαμάχες Αγγλίας,Αλβανίας και Κόσοβου διάλεξε τελικά να υπερασπιστεί τα χρώματα του Βελγίου. Το βάθος στον πάγκο δεν λείπει με τους Mertens,Dembele και Chadli να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια αυτό να δίνει μεγαλύτερη αισιοδοξία στους “Red Devils” για κάτι πολύ καλό στη διοργάνωση.


Είναι όμως όλα τόσα ωραία για να είναι και αληθινά;
Κλείστε τα μάτια σας και αναρωτηθείτε. Μπορείτε να φανταστείτε τον Vincent Kompany να σηκώνει ψηλά το Παγκόσμιο κύπελλο στο “Maracana” στις 13 Ιουλίου; δεν είναι εύκολο έτσι δεν είναι; όμως και πάλι θα μπορούμε να συμβεί,άλλωστε για αυτό το λόγο παραμένουν πιστό αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Παρά τις αυξημένες προσδοκίες το Βέλγιο δεν έχει καμία ιστορία σε επιτυχία στο Μουντιάλ η σε άλλες Διεθνείς διοργανώσεις. Το πιο σημαντικό κατόρθωμα τους ως Εθνική ήταν το 1986 που έφτασαν στα ημιτελικά με εκείνη τη χρυσή γενιά των Scifo,Pfaff,Gerets,Grun και Vercauteren μεταξύ άλλων.

Από τότε το Βέλγιο κινήθηκε σε μια σταθερή μετριότητα. Απέτυχε να προκριθεί στα δύο τελευταία παγκόσμια κύπελλα και επίσης δεν κατάφερε καν να προκριθεί στα τρία τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2004,2008 και 2012. Αν κατακτήσει το Παγκόσμιο κύπελλο φέτος σίγουρα θα καταταχθεί ως το μεγαλύτερο σοκ της διοργάνωσης εδώ και 84 χρόνια,χωρίς να το αποκλείει κανείς με βεβαιότητα με αυτό το πλούτο ταλέντου που διαθέτει.


Στα κρίσιμα θα φανεί τι απίδια πιάνει ο σάκος
Στους ομίλους έχει να αντιμετωπίσει τα μέτρια εμπόδια της Ρωσίας,της Αλγερίας και της Νότιας Κορέας. Σε περίπτωση που περάσει πιθανότατα θα προκύψει ως αντίπαλος της στους 16 ή η Γερμανία ή η Πορτογαλία,αλλά αν θέλει να πραγματοποιήσει κάτι σπουδαίο στο Παγκόσμιο κύπελλο θα πρέπει να το δείξει με τις μεγαλύτερες ομάδες ώστε να λάβει και περισσότερες εμπειρίες.

Η αισιοδοξία του Βελγίου πληγώθηκε λίγο στα φιλικά καθώς πέρα της εύκολης νίκης της εναντίον του αδύναμου Λουξεμβούργου δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τη Κολομβία,ούτε την Ακτή Ελεφαντοστού αλλά ούτε και την Ιαπωνία. Ωστόσο όπως λένε οι περισσότεροι τα φιλικά δεν βγάζουν ασφαλή συμπεράσματα και σε τρεις εβδομάδες περίπου το Βέλγιο θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο έκπληξη στην Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: