Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Tottenham

Η ιδανικότερη δουλειά για να συνεχίσει το πρότζεκτ του


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Mauricio Pochettino είναι τελικά ο εκλεκτός της Tottenham όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από την ιστοσελίδα του Λονδρέζικου συλλόγου υπογράφοντας ένα πενταετές συμβόλαιο με τους “πετεινούς”. Μετά την απομάκρυνση του Tim Sherwood ο πρόεδρος Daniel Levy έψαχνε επιμελώς τον άνθρωπο που θα καθοδηγήσει σε μόνιμη βάση τα “σπιρούνια” και αυτόν τον βρήκε στο πρόσωπο του πρώην πλέον τεχνικού της Southampton.


Η δύσκολη αρχή και η ευτυχής κατάληξη
Ο Pochettino ανέλαβε τους “Άγιους” τον Φεβρουάριο του 2013. Μια κίνηση της διοίκησης που στην αρχή αμφισβητήθηκε έντονα από τους οπαδούς,οι οποίοι δέθηκαν συναισθηματικά με τον μέχρι τότε τεχνικό της ομάδας τους Nigel Adkins επειδή τους ανέβασε ξανά στη Premier League και τους εξόργισε πολύ όταν βγήκε η παράξενη απόφαση της απόλυσης του,ύστερα από το 2-2 του “Stamford Bridge” με τη Chelsea ενώ έχανε και με 2-0 εώς τα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου. Όμως οι πρώτες ισχυρές αμφιβολίες άρχισαν να εξανεμίζονται και οι μέθοδοι του Αργεντινού προπονητή έλαβαν σάρκα και οστά.

Η δραστική βελτίωση ενός αριθμού ταλέντων συμπεριλαμβανομένων του Adam Lallana,του Luke Shaw,του Mark Chambers και ιδιαίτερα του Jay Rodriguez κέρδισαν το κόσμο.

Η φήμη του για την έξυπνη τακτική του εξαπλώθηκε γρήγορα,πήρε το καλύτερο από κάθε ενδεκάδα που κατέβαζε στον αγωνιστικό χώρο και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού δούλεψε με σύνεση στο μεταγραφικό παζάρι. Η μελανή κηλίδα του στο “St Mary’s” είναι τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε για να φέρει τον Osvaldo από τη Roma,ο οποίος δεν εγκλιματίσθηκε ποτέ στον Αγγλικό τρόπο παιχνιδιού και μετά από μόλις έξι μήνες γύρισε πάλι στην Ιταλία,αυτή τη φορά για λογαριασμό της Juventus με τη μορφή του δανεισμού.

Μπροστά ο Rickie Lambert ήταν η κύρια πηγή απειλής της ομάδας ενώ πίσω από αυτόν ο Jay Rodriguez υπερασπίστηκε το ρόλο του εκπληκτικά. Ωστόσο η Southampton από ένα σημείο και έπειτα άρχισε να βγάζει μια κούραση στους αγώνες λόγω του μικρού ρόστερ της. Ξεκίνησε τη σεζόν στους αγώνες της πιέζοντας ψηλά,ταλαιπωρώντας τους αντιπάλους της και δημιουργώντας τους να κάνουν λάθη. Όμως το πιεστικό παιχνίδι της μέχρι το Νοέμβριο είχε σχεδόν φύγει λόγω της εξάντλησης των παικτών της. Οι “Άγιοι” αποκόμισαν μια απογοητευτική συνήθεια να ξεθωριάζουν στους αγώνες τους και αν δεν κατάφερναν να προηγούνται με δύο γκολ διαφορά στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου πολύ συχνά τελείωναν ισόπαλα ή τα έχαναν κιόλας.


Και οι δύο πλευρές πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένες
Αντίθετα η Tottenham είναι γεμάτη με επιλογές για ένα καλό ροτέισον και η υψηλή στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Pochettino τόσο στην Espanyol όσο και στην Southampton μπορεί να το επιτρέψει. Ο Sandro μπορεί να γίνει ο δικός του Morgan Schneiderlin,ο Lamela ο δικός του Jay Rodriguez και ο Kyle Walker να επανέλθει στα δεδομένα που τον συνηθίσαμε. Ο νεαρός τεχνικός θα μπορούσε να λάβει και μερικές προσθήκες,όπως στη θέση του αριστερού μπακ να αντικαταστήσει τον Danny Rose για να ανταγωνιστεί κάποιος τον Assou-Ekoto. Όμως λογικά δεν θα αντιμετωπίσει μια μαζική έξοδο παικτών στους “Spurs” όπως αναμενόταν στην Southampton άμα έμενε.

Στη τελευταία συνέντευξη αυτής της σεζόν ο Pochettino τόνισε ότι χρειάζεται ένα έργο που μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τη διοίκηση. Φάνηκε το λιγότερο ότι δεν ήταν πεπεισμένος με αυτό της Southampton και κατέστη προφανές στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν ήθελε να μείνει αν τα περιουσιακά του στοιχεία πωλούνταν. Οι Shaw,Lallana,Schneiderlin και Lovren είναι μερικά από τα ονόματα που μπορεί να αποχαιρετήσουν τη Southampton αυτό το καλοκαίρι,αλλά ο Pochettino κοιτάζει πλέον μια ομάδα με μεγαλύτερους στόχους να του ανοίγει ορθάνοιχτα τη πόρτα για να περάσει και στο “White Hart Lane” το στίγμα του.

Η Tottenham είναι μια υπέροχη θέση για αυτόν,όπως και ο Pochettino ο καταλληλότερος προπονητής για τους “Spurs” αυτή τη χρονική στιγμή να τους οδηγήσει ξανά στις επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: