Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μανουέλ Μπαρόζο: Ολέθρια μια πιθανή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε


Ολέθρια χαρακτήρισε σε ομιλία του στο Βερολίνο,  ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μια πιθανή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε και κάλεσε τη νέα Επιτροπή και τον πρόεδρό της, που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές, να κάνουν τις σωστές κινήσεις ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, προτρέπει η νέα Επιτροπή και ο πρόεδρος της , που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές, να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας, τα οποία άπτονται θεμάτων δικαιοσύνης και μετανάστευσης, εφόσον δεν τίθεται ζήτημα ριζικής αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Η σχέση ανάμεσα σε Ευρώπη και Βρετανία είναι αμφίδρομη. Δεν μπορεί να υπάρξει η μία δίχως της άλλη. Πιστεύω με πάθος ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη με τη Βρετανία ως μέλος της και η Βρετανία είναι ισχυρότερη ως μέλος της Ε.Ε. περισσότερο απ' ό,τι μόνη της. Εκτιμώ, ότι για ιστορικούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση. Επιβάλλεται, επομένως, να βρούμε τρόπους ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Λονδίνου, εφόσον δεν τίθεται ζήτημα ριζικής αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών» τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Στην ομιλία του πάντως, εκτός από το «καλό» του πρόσωπο, ο κ. Μπαρόζο έδειξε και το αυστηρό του, «επιπλήτοντας» τις βρετανικές κυβερνήσεις για την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστών, που πείθουν όλο και περισσότερο τους Βρετανούς να βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την Ε.Ε.

Απο την πλευρά της, κύκλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις θέσεις του προέδρου της Κομισιόν ανέφεραν ότι «αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν μια σαφή αλλαγή στάσης της Ευρώπης έναντι των «δίκαιων» αιτημάτων της Βρετανίας».


Να θυμίσουμε πως  πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., με το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνει, πράγμα που είχε ανησυχήσει τις Βρυξέλλες, οι οποίες εμφανίζονται διατεθειμένες να υπαναχωρήσουν σε πολλά σημεία για να διασφαλίσουν τη συνοχή της Ε.Ε.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ντάγκλας Αλεξάντερ κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση Κάμερον, ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα σημεία που η Βρετανία διαπραγματεύεται με την Ε.Ε.

«Οι Εργατικοί δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της κυβέρνησης, η οποία αρχικά αγνόησε, μετά πρόσβαλε και στη συνέχεια μιμήθηκε τη στάση του UKIP στο θέμα της Ευρώπης» υποστήριξε.

Βέβαια, πολλοί Άγγλοι αποδίδουν αυτή την συμπαράσταση του προέδρου της κομισιόν  στον διογκωμένο ευρωσκεπτικισμό με την παράλληλη άνοδο των ποσοστών δημοτικότητας του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος παραποιώντας συνειδητά στοιχεία και πολιτικές της Ε.Ε. επηρεάζει αρνητικά το εκλογικό σώμα. Επανειλημμένες δημοσκοπήσεις φέρουν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Φάρατζ, δεύτερο μετά τους Εργατικούς με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: