Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Premier League:Ήρθαν,είδαν και απήλθαν!


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τις απολύσεις των Tim Sherwood και Pepe Mel από Tottenham και West Brom αντίστοιχα αυτή την εβδομάδα φτάσαμε αισίως στις 12 φέτος στην Premier League,ένα αρνητικό ρεκόρ για τη μεγάλη κατηγορία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο συγκεκριμένοι προπονητές κάθισαν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα στις ομάδες τους. Ο πρώτος έμεινε στον πάγκο των “Spurs” 149 μέρες και ο δεύτερος στον πάγκο των Baggies μόλις 124,ενώ και οι δύο δεσμευόντουσαν με ένα ακόμα χρόνο στο συμβολαιό τους. Με οδοιπόρο αυτό το γεγονός θα σας φέρουμε στη μνήμη σας άλλες 10 περιπτώσεις προπονητών,οι οποίοι είχαν μικρή διάρκεια συνεργασίας με ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας στο Μεγάλο Νησί.


10. Roy Hodgson - Liverpool - 1 Ιουλίου 2010 - 8 Ιανουαρίου 2011(192 ημέρες)
Η εκπληκτική του δουλειά στη Fulham οδήγησε τον Roy Hodgson στη Liverpool. Το αφεντικό της Εθνικής Αγγλίας αυτή τη στιγμή πήγε στους “Reds” κατά τη στιγμή της αποχώρησης του Rafa Benitez και με τη παρουσία του Kenny Dalglish πάνω από το κεφάλι του κάνοντας το έργο του ακόμα πιο δύσκολο. Ο έμπειρος τεχνικός καθοδήγησε τους κόκκινους σε μόλις επτά νίκες σε 20 αγώνες της Premier League,αφήνοντας τους στην 12η θέση όταν απολύθηκε.


9. Paolo Di Canio - Sunderland - 31 Μαρτίου - 22 Σεπτεμβρίου 2013(176 ημέρες)
Μετά την ανάληψη του προς το τέλος της περασμένης σεζόν πήρε σημαντικές νίκες απέναντι στην Everton και την Newcastle και βοήθησε τη Sunderland να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο χαρισματικός και ειλικρινής Ιταλός προπονητής απολύθηκε ύστερα από πέντε παιχνίδια στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν μαζεύοντας μόνο έναν πόντο. Οι παίκτες των “Μαυρόγατων” παραδέχτηκαν ότι είχαν έλλειψη εμπιστοσύνης κάτω από τη διαχείριση του λόγω του σκληρού καθεστώς του.


8.Paul Sturrock - Southampton - 4 Μαρτίου - 23 Αυγούστου 2004(173 ημέρες)
Μετά τη παραίτηση του Gordon Strachan στα τέλη του Φεβρουαρίου η Southampton έδωσε την ευκαιρία στον Paul Sturrock ο οποίος είχε παρουσιάσει ένα καλό έργο στη Plymouth,οδηγώντας την μέσα σε τρία χρόνια από τη League 2 στη Championship. Χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία στη κορυφαία κατηγορία ο Sturrock έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα κερδίζοντας τη Liverpool στο ντεμπούτο του και πήρε τέσσερις νίκες στα πρώτα του έξι παιχνίδια στη τεχνική ηγεσία της Southampton. Η επιτυχία του ήταν βραχυχρόνια,καθώς στα επόμενα επτά παιχνίδια οι “Άγιοι” έκαναν μόνο μια νίκη,η οποία έγινε τη τελευταία αγωνιστική. Την επόμενη χρονιά ύστερα από δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές απολύθηκε.


7.Sammy Lee - Bolton - 30 Απριλίου - 17 Οκτωβρίου 2007(171 ημέρες)
Ήταν βοηθός του Sam Allardyce στο “Reebok” για πολλά χρόνια. Στα τέλη του Απρίλη και μετά την αποχώρηση του “Big Sam” για τη Newcastle δόθηκε η ευκαιρία στον Sammy Lee ως πρώτος προπονητής. Η αποχώρηση του Allardyce ήταν ο καταλύτης για τον υποβιβασμό της Bolton. Ο Lee απέτυχε να αποδείξει τον εαυτό του στην Premier League. Η παρουσία του στους “Trotters” διήρκεσε μόλις 11 παιχνίδια έχοντας μια νίκη,τρεις ισοπαλίες και επτά ήττες.


6.Iain Dowie - Charlton - 30 Μαΐου - 13 Νοεμβρίου 2006(168 ημέρες)
Ύστερα από τη καθοδήγηση της Crystal Palace στην Premier League το 2004,η Charlton έδωσε στον πρώην Βορειοϊρλανδό επιθετικό μια ευκαιρία στο “Valley” μετά την αποχώρηση του Alan Curbishley. Οι “Addicks” υπέφεραν άμεσα με τον Dowie στην τεχνική τους ηγεσία στα πρώτα τους 12 παιχνίδια. Ο σύλλογος βρέθηκε στην διακεκαυμένη ζώνη πριν απολυθεί το Νοέμβριο μετά την ήττα με 3-2 από τη Wigan. Ο Dowie κέρδισε μόνο δύο παιχνίδια,απέναντι στη Manchester City και τη Bolton.


5.Jacques Santini - Tottenham - 3 Ιουνίου - 5 Νοεμβρίου 2004(156 ημέρες)
Αφού αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Euro 2004 με την κάτοχο Γαλλία από την Ελλάδα,η Tottenham πήρε το ρίσκο με τον Santini φέρνοντας τον Γάλλο τεχνικό να δουλέψει για πρώτη φορά στην Premier League. Όταν παραιτήθηκε τις αρχές του Νοεμβρίου ο Santini για προσωπικούς λόγους,οι “Spurs” ήταν στη μέση της βαθμολογίας μετρώντας τρεις νίκες,τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Μια συγκομιδή καθόλου καταστροφική αν συνυπολογίσουμε ότι η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου είχε τερματίσει 14η τη προηγούμενη χρονιά.


4.Terry Connor - Wolves - 24 Φεβρουαρίου - 30 Ιουνίου 2012(128 ημέρες) 
Η Wolves βρισκόταν κοντά στον υποβιβασμό τη σεζόν 2011-2012 και ο Mick McCarthy απολύθηκε 13 παιχνίδια πριν το τέλος του πρωταθλήματος πληρώνοντας τη κακή πορεία της ομάδας. Ο αντικαταστάτης ήταν ο βοηθός του Terry Connor,ο οποίος αναλάμβανε για πρώτη φορά πρώτος προπονητής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι “Λύκοι” τα πήγαιναν άσχημα εκείνη τη περίοδο αλλά με τον Connor στο τιμόνι τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα,αφού δεν πραγματοποίησαν καμία νίκη και πήραν μόνο τέσσερις ισοπαλίες μέχρι το τέλος της σεζόν με το αποτέλεσμα να είναι φυσικά ο υποβιβασμός του συλλόγου. Ο Connor απολύθηκε εκείνο το καλοκαίρι και η δυστυχία των Wolves συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο πέφτοντας στη τρίτη κατηγορία,πριν ανέβουν ξανά φέτος στη Championship.


3.Alan Shearer - Newcastle - 1 Απριλίου - 30 Ιουνίου 2009(91 ημέρες)
Την πρώτη Απριλίου του 2009 ανακοινώθηκε ότι ο Alan Shearer θα αναλάμβανεε τα ηνία της Newcastle για τα επόμενα οκτώ παιχνίδια. Η πρόσληψη του θρύλου της Newcastle - νυν τηλεσχολιαστή στην εκπομπή του BBC Match of the Day - που δεν είχε καμία προπονητική εμπειρία δεν ήταν ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο. Οι “καρακάξες” ήταν στη 18η θέση όταν ο Shearer έπαιρνε τη θέση του Chris Hughton που είχε αναλάβει ως προσωρινός προπονητής ύστερα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Joe Kinnear. Σε οκτώ αγώνες ο Shearer βοήθησε την ομάδα του να μαζέψει μόνο πέντε βαθμούς από τους διαθέσιμους 24,αφήνοντας τη στην ίδια θέση με συνέπεια να υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη μορφή της Premier League.


2.Brian Clough - Leeds United - 30 Ιουλίου - 12 Σεπτεμβρίου 1974(55 ημέρες)
Μετά την μετάλλαξη της Derby County από μια μεσαία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας σε πρωταθλητές Αγγλίας μέσα σε λίγα χρόνια,ο Brian Clough τράβηξε τη προσοχή της διάσημης τότε Leeds United. Ο “Cloughie” ανέλαβε στη θέση του Don Revie ο οποίος πήγε στην Εθνική Αγγλίας. Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να τα βρει με τα αστέρια της ομάδας όπως ο Johnny Giles και ο Billy Bremmer με συνέπεια να απομακρυνθεί εντός ελάχιστου χρονικού ορίου από τα “παγόνια”
Στα επτά παιχνίδια που κοούτσαρε πριν απολυθεί κέρδισε μόνο το ένα,αλλά ο ίδιος επανέφερε αργότερα τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους Βρετανούς τεχνικούς που έχουν βγει ποτέ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα πρωταθλητριών με τη Nottingham.


1.Les Reed - Charlton - 14 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου 2006(41 ημέρες)
Ο αντικαταστάτης του Iain Dowie στο “Valley” πρόκειται να ήταν μια καταστροφική επιλογή που την οδήγησε και στον υποβιβασμό της το 2007. Ο Les Reed δούλεψε λιγότερο από έξι εβδομάδες ως υπεύθυνος στη Charlton. Οι τέσσερις βαθμοί σε επτά παιχνίδια πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός στο League Cup από τη Wycombe,ομάδα της τέταρτης κατηγορίας έφεραν το τέλος για τον Reed,το οποίο πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων μετά από την ήττα από τη Middlesbrough με 2-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: