Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Milan

Τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει άλλη μια τρομακτική χρονιά


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι απογοητεύσεις στη Milan αυτή τη χρονιά είναι καλά αποθηκευμένες καθώς μόνο μια ματιά στη βαθμολογία της Serie A το αποδεικνύει. Με έναν αγώνα να απομένει ακόμα οι κάποτε μεγάλοι “Rossoneri” βρίσκονται στην ταπεινωτική όγδοη θέση και 45 βαθμούς πίσω από τη πρωταθλήτρια Juventus. Η κάλυψη αυτού του κενού και η τοποθέτηση της σε μια σοβαρή πρόκληση του τίτλου την επόμενη σεζόν μοιάζει σχεδόν αδιανόητη. Ακόμα και η διαφορά των 21 βαθμών από τη τρίτη θέση θα απαιτούσε μια σχεδόν πρωτοφανή μεταστροφή από τον σύλλογο του Μιλάνου.

Ωστόσο δεδομένου της πλούσιας ιστορίας τους και της δεινής οικονομικής τους κατάστασης θα πρέπει να κοιτάξουν να κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα,γιατί αν είναι ακόμα μια σεζόν εκτός Champions League θα μπορούσε να σημάνει τη καταστροφή τους. Με παίκτες όπως ο Balotelli και ο De Sciglio να θέλουν να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους απέναντι στους καλύτερους,μια παρατεταμένη απουσία θα μπορούσε να δει αυτά τα εξαιρετικά ταλαντούχα αστέρια να αναζητούν τη πόρτα της εξόδου άμεσα.

Όμως τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Στην ανάλυση μας για τη Milan θα αποκαλύψουμε πολλά θετικά γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν στην ομάδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν λάβει ήδη αρκετά μέτρα για τον δρόμο της ανάκαμψης και μερικά από τα εκκρεμή ζητήματα τους έχουν κάποιες απλοϊκές λύσεις. 


Να αποφασίσει αν ο Seedorf είναι ο σωστός προπονητής
Ο Clarence Seedorf πήρε τη θέση του Massimiliano Allegri στα μέσα του Ιανουαρίου κληρονομόντας από τον προκάτοχο του μια ομάδα σε απόλυτη αταξία. Από τότε που ανέλαβε τους “Rossoneri” εγκατέστησε το 4-2-3-1 ως σύστημα παίρνοντας το καλύτερο από τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του και κερδίζοντας τα έξι από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια τους. Ο 38άχρονος μπορεί να μην έχει την εμπειρία για έναν προπονητή της Milan,αλλά οι Μιλανέζοι συχνά άνθισαν κάτω από τέτοιες απροσδόκητες προσλήψεις.


Οι διοικούντες του συλλόγου πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν με τον Ολλανδό πριν επενδύσουν σε νέους παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Αν δεν είναι αυτός θα πρέπει να δοθεί στο καινούργιο προπονητή ένα ολόκληρο καλοκαίρι με την ομάδα για να αποφευχθεί τη νέα σεζόν να είναι λιγότερο προετοιμασμένοι για τη μάχη μπροστά τους.


Να πιστέψει στις ακαδημίες της
Ενώ πολλοί κοιτάνε το ρόστερ της Milan και διακρίνουν σε ποιότητα φτωχούς παίκτες όπως ο Constant και ο Zaccardo έχει αναπτύξει με ηρεμία έναν αριθμό από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Οι “Rossoneri” επωφελούνται από μια σειρά από αστέρια που έχουν ανέβει στην πρώτη ομάδα από τον Pippo Inzaghi ο οποίος προπονεί τη πριμαβέρα από το περασμένο καλοκαίρι. Τα οφέλη από την εμπιστοσύνη σε έναν αριθμό από αυτά έχει συζητηθεί και στο παρελθόν μέσα στην ομάδα. Με το FFP της UEFA σφίγγονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα και η χρησιμοποίηση τους στην πρώτη ομάδα γίνεται ακόμα πιο σημαντική.


Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Adriano Galliani τον περασμένο Δεκέμβριο είπε για αυτό το θέμα:”Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η Milan πάντα ψάχνεται για ενίσχυση στον τομέα των ακαδημιών της και είμαστε ικανοποιημένοι με τη πρόοδο μας. Θέλουμε το ακαδημαϊκό μας σύστημα να είναι όπως ήταν όταν ήρθε ο Berlusconi στην ομάδα. Ευελπιστούμε να είναι όπως αυτό του 1986 με τους Costacurta,Maldini,Tassotti,Baressi και Galli να κατακτούν τρία Ευρωπαϊκά τρόπαια μαζί”(πηγή:Football Italia).


Να βρει έναν νέο τερματοφύλακα
Ίσως η πιο κραυγαλέα ανάγκη της σημερινής ενδεκάδας της Milan να είναι αυτή κάτω από τα δοκάρια. Η πτώση του Abbiati αντικατοπτρίζει απόλυτα τη παρακμή των “Rossoneri”. Όπως η Milan έχει πέσει κατακόρυφα στον βαθμολογικό πίνακα,έτσι και ο 36άχρονος τερματοφύλακας έχει υποστεί με τη σειρά του μια θλιβερή απόδοση. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Fox Soccernews.com ο Abbiati έχει δεχθεί 30 γκολ σε 27 ματς,πραγματοποίησε 70 επεμβάσεις σε όλους αυτούς τους αγώνες και είναι ένας από τους χειρότερους στα τετ-α-τέτ. Η Milan έχει συνδεθεί με έναν αριθμό από αντικαταστάτες για την επόμενη περίοδο με τη Gazzetta dello Sport να αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για τον Perin της Genoa και τον Scuffet της Udinese.


Να συνεχίσει να παίρνει το καλύτερο από τον Balotelli
Ο Balotelli μετακόμισε στη Milan τον Ιανουάριο του 2013 και αμέσως τη βοήθησε να τερματίσει πάνω από τη Fiorentina. Το σκοραρισμά του και φέτος έχει διατηρηθεί σε καλά επίπεδα και ο 26άχρονος επιθετικός έχει 30 γκολ σε 52 αγώνες τον τελευταίο του ενάμιση χρόνο στη Serie A. Με απλά λόγια ο “Super Mario” είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και σαφέστατα έχει αναπτυχθεί με τη φανέλα των “Rossoneri”. Η διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχει αυτή τη συνέχεια ενώ δίπλα του πρέπει να αποκτηθούν παίκτες που θα τους δώσει πάλι δόξα και τιμές.


Περικοπές σε ρόστερ και παχυλούς μισθούς παικτών
Υπάρχουν 53 παίκτες της Milan που είναι είτε δανεικοί είτε με συνιδιοκτησία σε άλλες ομάδες,με άλλους 30 παίκτες να βρίσκονται σε εβδομαδιαία βάση στη διάθεση του Seedorf. Ενώ ορισμένοι από τους νεαρούς παίκτες θα ωφεληθούν αναμφίβολα από εμπειρία σε τέτοιες ευκαιρίες που θα τους δοθούν,είναι κάποιοι άλλοι που έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να φορέσουν τη φανέλα των “Rossoneri” ξανά(Nocerino,Matri)και θα πρέπει να πουληθούν.

Οι μισθοί αυτών των αχρείαστων ποδοσφαιριστών είναι ένα τεράστιο βάρος για τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου και είναι αναμφισβήτητα μια αρνητική επιρροή στην στρατηγική των μεταγραφών. Η Milan πρέπει να διακόψει τη συνεργασία της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με παίκτες όπως ο Robinho που έχουν φουσκωμένους αριθμούς στον λογαριασμό τους και προσφέρουν περισσότερο γυαλίζοντας τον πάγκο παρά παίζοντας στον αγωνιστικό χώρο.


Να βγάλει τον παλιό καλό εαυτό του El Shaarawy
Ενώ η Milan είχε ένα ακόμα απογοητευτικό αποτέλεσμα το περασμένο Σαββατοκύριακο χάνοντας από την Atalanta στο “Bergamo” και εξαλείφοντας στο ελάχιστο τις όποιες πιθανότητες της για έξοδο στην Ευρώπη,η επιστροφή του El Shaarawy στα γήπεδα ύστερα από τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν μια χαρμόσυνη είδηση.


Πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και απόλαυσε την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους συμβάλλοντας στην επίθεση με 16/19 επιτυχημένες πάσες και οι πέντε από τις έξι να είναι δημιουργία καταστάσεων. Τα στατιστικά του FourFourTwo.com μας δείχνουν επίσης πόσο πολύ έτρεξε και στα δύο άκρα του γηπέδου. Αυτό το γεγονός το αποδεικνύεται και πώς ο νεαρός επιθετικός προς το τέλος του αγώνα παρακολούθησε και γύρισε να σταματήσει γρήγορα την ενέργεια του De Luca της Atalanta. Είναι απαραίτητο για τις τύχες της Milan για άλλη μια φορά να πάρει το καλύτερο του 21άχρονου επιθετικού.


Να σουλουπώσει την αμυντική της γραμμή
Οι αποχωρήσεις των Paolo Maldini και Alessandro Nesta και η πώληση του Thiago Silva στην PSG άφησαν ένα μεγάλο κενό στο κέντρο της άμυνας της Milan. Ο νεοφερμένος από τη Valencia Rami κάλυψε κατά κάποιο τρόπο αυτό το κενό σε αυτούς τους πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα στατιστικά του WhoScored.com Ο Γάλλος αμυντικός με τη φανέλα των “Rossoneri” μετρά ανά παιχνίδι 1.5 τάκλιν και 5.4 διωξίματα. Η ίδια πηγή μας αναφέρει ότι έχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 41/68 κερδισμένων εναέριων μονομαχιών,ενώ οι συμπληρωμένες πάσες του είναι στις 40.3 και έχει μια αξιοθαύμαστη βαθμολογία κατά μέσο όρο του 85,7%.

Το μέλλον του παραμένει άγνωστο με πολλές Ιταλικές ιστοσελίδες να λένε ότι η Milan κοιτάει τον Alex της PSG,αντί να αποκτήσει μόνιμα τον Γάλλο από τη Valencia. Με τους Bonera,Mexes και Zapata να έχουν αποτύχει να εντυπωσιάσουν,οι “Rossoneri” χρειάζονται τουλάχιστον δύο παίκτες σε αυτή θέση για να βελτιώσουν τη κάκιστη συγκομιδή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: