Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τη έδειξαν οι Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές


Αυτές τις δύο βδομάδες έλαβαν χώρα στην Ελλάδα οι πιο μίζερες, οι πιο κακομοίρικες, οι πιο άνευρες, οι πιο αντι - ιδεολογικές αλλα ίσως, και οι πιο ειλικρινές εκλογές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Εξηγούμε. Όσες εκλογικές αναμετρήσεις θυμάμαι, όλες είχαν την αναφορά τους σε ένα διακύβευμα το μέλλων της χώρας, της οικονομίας, του αιτήματος για αλλαγή κ.λ.π. Στις τελευταίες εκλογές δεν ακούστηκε τίποτα για κάτι τέτοιο. Κανένα διακύβευμα δεν κρινόταν και κυρίως, καμία αλλαγή δεν φαινόταν (και δεν φαίνεται...;) να έρχεται. Οι υποψήφιοι, κακά τα ψέμματα, ήταν στην πλειοψηφία τους άνεργοι ή άνθρωποι η οποίοι έψαχναν μια μακροχρόνια δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης και του 1 εκατ. ανέργων. Όπως και οι δημοτικοί, κυρίως, συνδυασμοί έγιναν σε μη ιδεολογικά ή στενά πολιτικά πλαίσια, καθώς όπως φάνηκε, όποιοι συνδυασμοί είχαν γνωστή πολιτική ταυτότητα ή γνωστό πολιτικό παρελθόν, καταποντίστηκαν ή ηττήθηκαν. Ενώ, εκλέχτηκαν κυρίως οι παλιοί δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι είχαν δείξει μια αυτοδιοικητική πολιτική δράση ενώ ηττήθηκαν όσοι δεν αποποιήθηκαν ή δεν έκρυψαν το πολιτικό τους παρελθόν.

Μάλιστα, η κρίση οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν και να βγάλουν νικητές επιχειρηματίες.

Σε περιφερειακό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα έδωσαν τον κυριότερο αγώνα τους, καθώς οι περιφέρειες δείχνουν σε μεγάλο βαθμό το τη θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές. Εκεί, η Ν.Δ. διατήρησε τις δυνάμεις της, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μέσω των περιφερειών ήθελαν να «τεστάρουν» τις δυνάμεις τους.

Το πιο ανησυχητικό όμως μήνυμα αυτών των εκλογών είναι πως η ελληνική κοινωνία, παρόλη την συμμετοχή ή όχι, φαίνεται να είναι απογοητευμένη, θυμωμένη και κυρίως χωρίς ελπίδα, καθώς οι πιο πολλοί συμπολίτες δεν συμμετείχαν καθόλου στην προεκλογική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: