Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Manchester United

Ο κυκλοθυμικός Louis Van Gaal

του Δημήτρη Βαρσάνη

Το χειρότερο κρυμμένο μυστικό στον κόσμο του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα με την ανακοίνωση της Manchester United για τη πρόσληψη του Louis Van Gaal. 
Οι “Red Devils” είναι τώρα σε μια περίοδο αλλαγών και ο Ολλανδός τεχνικός κατασκευάζει την ομάδα του στο πλαίσιο της νέας σεζόν στη Premier League. Ο κύριος λόγος για την αποτυχία του David Moyes ήταν ότι δεν είχε κατακτήσει ένα τρόπαιο με την Everton. Ωστόσο αυτή η κριτική ασφαλώς δεν θα μπορούσε να ασκηθεί στον Van Gaal,ο οποίος έχει έντονη δραστηριότητα στα ασημικά,ιδιαίτερα στις πρώτες του χρονιές με τις ομάδες του. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο βιογραφικό του και τα σκαμπανεβάσματα του στη καριέρα του.

Ajax 1991 - 1997
Ο Van Gaal ήταν βοηθός του Leo Beenhakker μέχρι το 1991 όταν διαδέχθηκε τον μεντορά του στον Ajax. Το νέο αφεντικό της Manchester United δεν κατάφερε να πάρει τα ηνία της Eredivisie από τη PSV Eindhoven και τερμάτισε στη δεύτερη θέση με τον “Αίαντα”. Όμως είχαμε μια διαφορετική ιστορία στις Ευρωπαικές διοργανώσεις με την ομάδα του Άμστερνταμ να αποκλείει κατά σειρά τις Osasuna,Gent και Genoa για να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου UEFA.

Η Torino ήταν το εμπόδια για το πρώτο τίτλο του Van Gaal,αλλά ο Ajax κατέκτησε εν τέλει το τρόπαιο στα εκτός έδρας γκολ μετά τη λευκή ισοπαλία στο Άμστερνταμ και το 2-2 στην Ιταλία. Ο Van Gaal την επόμενη χρονιά πήρε το κύπελλο Ολλανδίας πριν κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα από το 1994 εώς το 1996. Πραγματοποίησε επίσης ένα μικρό θαύμα κερδίζοντας τη Milan στο τελικό του Champions League το 1995 στη Βιέννη με 1-0 χάρη σε ένα γκόλ του Patrick Kluivert προς το τέλος της αναμέτρησης,το οποίο ακολούθησε το Super Cup Ευρώπης επικρατώντας της Real Zaragoza.

Barcelona 1997 - 2000
Όταν ο αείμνηστος Sir Bobby Robson έφυγε από τη Barcelona το καλοκαίρι του 1997 ένα μόνο όνομα υπήρχε στο μυαλό των διοικούντων για να τον αντικαταστήσει. Ο Van Gaal συμφώνησε με τους Καταλανούς και ο αντικτυπός του έγινε αμέσως αισθητός σηκώνοντας τρόπαια σε όλους τους τομείς στην πρώτη του σεζόν. Το Super Cup ήταν το πρώτο του και ως κάτοχος του κυπέλλου κυπελλούχων επικράτησε της πρωταθλήτριας Ευρώπης τότε Borussia Dortmund.

Οι κούπες όμως δεν τελείωσαν εκεί. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας με διαφορά εννέα πόντων από τη δεύτερη Athletic Bilbao και το κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη μαχητική Mallorca. Ο Van Gaal στη συνέχεια πήρε ένα δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα,αλλά το 2000 έφυγε από το “Camp Nou” καθώς απέτυχε να φέρει περισσότερους τίτλους.
Η πτώση του σε Εθνική και Barcelona(Part 2)

Ο Van Gaal άφησε τη Barcelona τον Μάιο του 2000 και κάθισε στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της χώρας του για πρώτη φορά. Ωστόσο ο χρόνος του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας ήταν ανεπιτυχής,καθώς η Ολλανδία δεν βρέθηκε στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας το 2002. Ο 62άχρονος τεχνικός παραιτήθηκε το 2002 και επέστρεψε στην Barcelona το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα του όμως στην δεύτερη θητεία του ήταν άσχημα και έφυγε από το “Camp Nou” τον Ιανουάριο του 2003,αφήνοντας τους “Blaugrana” 20 βαθμούς πίσω από τη πρωτοπόρο Real Sociedad. Στη συνέχεια έγινε τεχνικός διευθυντής του Ajax όμως η θητεία του έληξε γρήγορα.

AZ Alkmaar 2005 - 2009
Οποιεσδήποτε σκέψεις ότι ο Van Gaal είχε χάσει το άγγισμα του Μίδα καταρρίφθηκαν όταν η AZ Alkmaar τον κάλεσε να αναλάβει τη τεχνική ηγεσία της ομάδας το καλοκαίρι του 2005. Ο Ολλανδός παρέλαβε μια αμούστακη ομάδα και τη πρώτη του χρονιά την έβγαλε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος πίσω από τη πρωταθλήτρια PSV Eindhoven,ενώ την επόμενη σεζόν έχασε το κύπελλο στον τελικό. Μπορεί να μην είχαν έρθει ακόμα τα τρόπαια αλλά ήταν μόνο θέμα χρόνου. Μετά από 10 άγονα χρόνια ο Ολλανδός οδήγησε την ΑΖ στο δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της τη σεζόν 2008-2009 έχοντας και ένα σερί 28 αγώνων χωρίς ήττα.

Bayern Munich 2009-2011
Ο Van Gaal άφησε τη AZ για τη Bayern Munich το καλοκαίρι του 2009 και οι τελευταίοι επικριτές του που αμφισβητούσαν ακόμα την ικανότητα του να κερδίζει τίτλους έπαψαν να υπάρχουν με τα κατορθώματα του στους Βαβαρούς. Η πρώτη του κίνηση μετά την αντικατάσταση του Jurgen Klinsmann ήταν να φέρει τον Arjen Robben στο “Allianz Arena”. Μια μεταγραφή η οποία αντάμειψε τον Van Gaal και τη Γερμανική ομάδα. Η Bayern παρέλαβε τον τίτλο της Bundesliga από τη Wolfsburg με μια διαφορά πέντε βαθμών από τη δεύτερη Schalke.

Ο Ολλανδός τεχνικός πρόσθεσε και το κύπελλο Γερμανίας στην τροπαιοθήκη της Bayern κερδίζοντας άνετα στον τελικό τη Werder Bremen με 4-0 με τον Robben να ανοίγει το σκορ από το σημείο του πέναλτι. Ωστόσο δεν κατάφερε να συμπληρώσει το “Treble” χάνοντας το Champions League στον τελικό της Μαδρίτης από την Inter του Jose Mourinho με 2-0. Ένα χρόνο αργότερα ο Van Gaal απολύθηκε από τη Bayern πριν καν ολοκληρώσει τη σεζόν διότι σε αντίθεση με τη περασμένη χρονιά,δεν κατάφερε να είναι το ίδιο ανταγωνιστική η ομάδα του και συν τις άλλοις προέκυψαν και θέματα πειθαρχίας στα αποδυτήρια.

Επανασύνδεση στην Εθνική
Ο Van Gaal κλήθηκε ξανά στην Εθνική Ολλανδίας μετά την αποτυχία του Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με τους “Οράνιε” να μη φτάνουν καν στα νοκ - άουτ της διοργάνωσης. Ο έμπειρος τεχνικός αντικατέστησε τον Bert Van Maarwijk και για τα προκριματικά του ερχόμενου Μουντιάλ πέρασε άνετα με εννέα νίκες και μια ισοπαλία. 

Τώρα ο Van Gaal αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση στη καριέρα του,να επαναφέρει τη Manchester United στο παγκόσμιο στερέωμα. Με βάση τη πορεία του και τα επιτεύγματα του κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με σιγουριά ότι οι “Κόκκινοι Διάβολοι” δεν μπορούν να κάνουν το 3/3 στις εγχώριες διοργανώσεις,έστω να πάρει ένα από αυτά; ο χρόνος θα το δείξει.

2 σχόλια:

Μανούσος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο,συνεχίστε να ανεβάζετε και άλλα για το ποδόσφαιρο,και οι αναλύσεις αλλά και τα αφιερώματα είναι φανταστικά!

Football Culturist είπε...

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλε μου για τα καλά σου λόγια. Κάνουμε ότι μπορούμε για τη πληρέστερη ενημερωσή σας σε καθαρά ποδοσφαιρικά πλαίσια και βελτιωνόμαστε παράλληλα και εμείς με τις απαιτήσεις σας ως κοινό.