Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μουντιάλ

Ιταλία:Τα νέα αστέρια της είναι το κλειδί για την επιτυχία


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο η Ιταλία του Cesare Prandelli σχετίζεται με την επόμενη γενιά. Παίκτες όπως ο Pirlo και ο Buffon θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη πορεία της “Squadra Azzurra”,αλλά οι παλαιότεροι θα είναι μια εξαίρεση και όλη η έμφαση θα δοθεί στο τι επίδοση θα έχουν οι νεαροί συμπαίκτες τους.

Μετά το δίδυμο της Juventus ο De Rossi είναι ο γηραιότερος της παίκτης - ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται σίγουρα βασικός με τα 30 χρόνια να τα έχει ήδη κλεισμένα. Ο Prandelli επέφερε μια σημαντική αλλαγή γενεών στην Ιταλία,ειδικά στην επιθετική της γραμμή. Οι Balotelli,Immobile,Destro και Insigne είναι όλοι κάτω των 24 ετών. Στη μεσαία γραμμή ο 21άχρονος Marco Verratti είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι στην 23μελής αποστολή.


Συντηρούνται καλύτερα από τους υπόλοιπους
Λέγεται συχνά ότι το Ιταλικό ποδόσφαιρο προτιμά την εμπειρία και τη πονηριά από το νεανικό ενθουσιασμό αλλά είναι ένα άδικο και ανακριβή κλισέ. Βεβαίως στο παρελθόν οι Ιταλικές ομάδες,τόσο σε Εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο στηρίχθηκε σε μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες,αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους σωματικά από τους συνάδελφους τους σε άλλες χώρες. Ο Paolo Maldini για παράδειγμα έδειχνε νεώτερος και πιο χρήσιμος στα 40 του από τους άλλους συμπαίκτες του στη Milan οι οποίοι είχαν μπει στα 30 τους. Συν τις άλλοις είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο 37άχρονος Rooney θα μαγεύει ακόμα τα πλήθη και θα καταστρέφει τις αντίπαλες άμυνες με τον τρόπο που κάνει ο Totti.

Υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι της εμπειρίας σε μια ομάδα,ιδιαίτερα σε Διεθνές επίπεδο. Μόλις είναι έτοιμος,ο Pirlo θα είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τον καθέναν ακόμη και αν δεν είναι ο πιο κινητικός μέσος στον κόσμο. Η εισροή των νέων ωστόσο θα είναι καθοριστικής σημασίας,όχι μόνο μέσα στη ζέστη της Βραζιλίας αλλά και για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία.


Να δει το μέλλον όχι το παρόν
Ο πρώην προπονητής της Fiorentina υπέγραψε για άλλα δύο χρόνια με την Εθνική Ιταλίας,έτσι μετά το Παγκόσμιο κύπελλο θα είναι ένα ρόστερ γεμάτο από παίκτες στην ακμή τους και με τον ίδιο τεχνικό στον πάγκο της θα υπάρξει μια σημαντική συνέχεια από τα προκριματικά του Euro 2016. Οι Balotelli και Giuseppe Rossi θα είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι και έμπειροι επιθετικοί σε αυτή τη διοργάνωση,αλλά ο Immobile και ο Destro προέρχονται από μια πολύ καλή χρονιά - ειδικά ο πρώτος - σε Torino και Roma αντίστοιχα. Και αν ο Insigne είναι τελικά στην αποστολή τα μαθήματα που θα λάβει στη Βραζιλία θα είναι σημαντικά,διότι σε βάθος χρόνου θα είναι το καλύτερο ταλέντο στην επιθετική διάταξη της ομάδας του Prandelli.

Η πιο καίρια αλλαγή φρουράς πρόκειται να έρθει στο κέντρο. Ο Pirlo είναι απίθανο να συνεχίσει μετά από αυτή τη διοργάνωση και ο πιο προφανής αντικαταστάτης του,ο Verratti χρειάζεται παιχνίδια για να αναπτυχθεί στο ρόλο του. Ο Prandelli θα μπορούσε να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον μέσο της PSG ως εναλλακτική λύση του Pirlo,ο οποίος θα χρειαστεί ξεκούραση και κάποιο μέτρο προστασίας αν προχωρήσει η Ιταλία μέχρι τα τελευταία στάδια της διοργάνωσης.

Με τον De Rossi να ρίχνεται στο μείγμα για να παρέχει κάποιο αμυντικό χάλυβα,είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική αν μη τι άλλο για τους Ιταλούς παίκτες να πάνε μακρύτερα σε αυτό τον θεσμό. Ο συνδυασμός αυτών των μυστικών και οι ποικίλες δεξιότητες είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα σε κάθε αντίπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: