Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Race for Europa League

Serie A: Παράταση στην αγωνία (Video)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σε έναν αγώνα Play-off για την Ευρώπη όπως χαρακτηρίστηκε από όλους τους ειδικούς στην Ιταλία,Torino και Parma γνώριζαν ότι και μετά την ήττα της Milan από την Atalanta νωρίς το μεσημέρι ο νικητής θα έπαιρνε το “μαγικό” χαρτάκι του Europa League. Η Torino προερχόταν από ένα εκπληκτικό σερί με πέντε νίκες και μια ισοπαλία(στο 93’ με τη Lazio)στα τελευταία έξι παιχνίδια της στο πρωτάθλημα,που την έκαναν αυτόματα το αφεντικό αυτής της κούρσας.

Η Parma από την άλλη πλευρά έκανε ένα ακόμα πιο απίστευτο σερί μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου όντας 17 αγωνιστικές αήττητη,αλλά το τελευταίο μήνα μετρούσε μόλις μια νίκη σε οκτώ παιχνίδια κάτι το οποίο τη στοίχισε να είναι ήδη Ευρωπαία. Πάλι καλά που νίκησε τη Sampdoria τη προηγούμενη αγωνιστική και έμεινε στο κόλπο της Ευρώπης. Μόνο που έπρεπε να κάνει ακόμα ένα μεγάλο διπλό - το τελευταίο αυτή τη χρονιά - για να κάνει την ολική ανατροπή στη βαθμολογία του Campionato.

Ο προπονητής των γηπεδούχων Giampiero Ventura κατέβασε την ομάδα του με διάταξη 3-5-2. Ο Padelli ήταν κάτω από τα δοκάρια,Glik,Bovo και Moretti οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί,ο Darmian έπαιξε σε όλη τη δεξιά πτέρυγα,ο Maksimovic στην αριστερή,Kurtic,Vives και El Kaddouri οι τρεις κεντρικοί μέσοι και στη κορυφή της επίθεσης οι δύο “μπόμπερ” της Cerci και Immobile.

Στην αντίπερα όχθη το συγκρότημα του Roberto Donadoni παρατάχθηκε με ένα 4-3-3 και μια έκπληξη στην ενδεκάδα της. Ο Mirante ήταν τερματοφύλακας,ο Cassani δεξιός οπισθοφύλακας,ο Gobbi αριστερός,Paletta και Lucarelli ήταν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί,ο Acquah αμυντικό χαφ,ο Parolo αριστερός εσωτερικός μέσος,ο Marchionni δεξιός και η επιθετική τριπλέτα αποτελούνταν από τον Cassano,τον Biabiany και την έκπληξη που αναφέραμε πιο πάνω Molinaro ως αριστερός εξτρέμ,με τον τεχνικό από το Μπέργκαμο να μην προτιμά να ξεκινήσει μια από τις τρεις επιθετικές αιχμές του(Amauri,Schelotto,Palladino)αφήνοντας τους στον πάγκο.

Η κατάσταση στο Τουρίνο “έβραζε’ από τη περασμένη Δευτέρα και χθες το απόγευμα φάνηκε με το καλύτερο τρόπο. Οι οπαδοί της “Granata” έκαναν “Sold out” το Olimpico με 25.000 πουλημένα εισιτήρια όπως και από τη πλευρά των “Parmenzi” ήρθαν να υποστηρίξουν την ομάδα τους κοντά στα 2.000 άτομα. Ο αγώνας στην αρχή δεν είχε να μας προσφέρει κάτι το αξιοπρόσεκτο με τις δύο ομάδες να προσέχουν πιο πολύ τα νώτα τους. Η πρώτη επικίνδυνη φάση χάθηκε με τη συμπλήρωση μισής ώρας από τους φιλοξενούμενους. Ο Marchionni πέρασε ωραία στην μικρή περιοχή στον Parolo,όμως το σουτ του Ιταλού μέσου μπλοκαρίστηκε από το τάκλιν του Bovo.

Ένα λεπτό αργότερα ήρθε η απάντηση της Torino. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Cerci,ο Mirante έκανε λάθος έξοδο όμως το σουτ του Immobile κόντραρε πάνω στον Lucarelli ο οποίος δεν επέτρεψε να βάλει τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ. Στο 38’ ξανά με πρωταγωνιστή τον Parolo οι “Parmenzi” προσπάθησαν να απειλήσουν. Ο 28άχρονος μέσος δοκίμασε μια “φωτοβολίδα” από τα 25 μετρά αλλά ο Padelli με μια τρομερή επέμβαση έστειλε την μπάλα σε κόρνερ. Η “Toro” μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε απειλήσει με μια δική της επιθετική ανάπτυξη και χρειάστηκε τη βοήθεια της αντιπάλου της για να το καταφέρει αυτό. Στο 42’ ο Paletta έδειχνε να ελέγχει τη κατάσταση αλλά έκανε ένα λάθος γύρισμα στον Mirante,ο Immobile το εκμεταλλεύτηκε και αφού κέρδισε την κόντρα από τον 30άχρονο τερματοφύλακα επωφελήθηκε και από το γλίστρημα του Lucarelli και άνοιξε το σκορ με το “Olimpico” να παίρνει “φωτιές”(1-0).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Donadoni μη έχοντας άλλη επιλογή έβγαλε τον Molinaro για να βάλει τον Schelotto από τα αριστερά που είναι πολύ πιο επιθετικογενής παίκτης. Η Parma στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους έλεγχε τη κατάσταση χωρίς να γίνει όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στο 60’ ο Acquah δοκίμασε ένα σουτ το οποίο έφυγε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Padelli. Σε ένα σημείο που φαινόταν ότι οι φιλοξενούμενοι ανέβαιναν ακόμα περισσότερο ήρθε η αποβολή του Lucarelli στο 63’.

Σε μια αντεπίθεση της “Granata” ο Immobile ξέφυγε πολύ ωραία και ο έμπειρος αμυντικός τον έριξε κάτω ως τελευταίος παίκτης με τον διαιτητή της αναμέτρησης να βγάζει ορθά τη κόκκινη κάρτα. Έπειτα τα νεύρα οξύνθηκαν και ο Immobile από τη πλευρά του σε μια χαζή ενέργεια του δέχτηκε τη κίτρινη που αργότερα θα δούμε ότι κόστισε στην ομάδα του. Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο η ομάδα του Donadoni δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να έχει τα ηνία του αγώνα.
Στο 71’ ύστερα από μια πολύ ωραία ατομική ενέργεια ο Acquah έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να ισοφαρίσει. Ο Γκανέζος πήρε κάποια μέτρα,διείσδυσε μέσα στη μικρή περιοχή και ο Glik τον ανέτρεψε καθαρά. Το πέναλτι ανέλαβε να το εκτελέσει ο Cassano. Αρχικά το πέναλτι του “Fantantonio” το απέκρουσε με τα πόδια ο Padelli αλλά στην επαναφορά ο Biabiany δεν έκανε λάθος και ισοφάρισε(1-1). Δύο λεπτά μετά ήρθε και η ισορροπία στους παίκτες. Σε ακόμα μια ανόητη ενέργεια ο Immobile προσπάθησε να κερδίσει πέναλτι με αντικανονικό τρόπο,με τον διαιτητή της αναμέτρησης Antonio Damato να τον αποβάλλει σωστά με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Ο Donadoni βλέποντας αυτό το γεγονός τα έπαιξε όλα για όλα και πέρασε στη θέση του Marchionni τον Amauri για να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση. Ο Biabiany στο 82’ έφτασε κοντά να γυρίσει και το παιχνίδι μόνος του. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός με την πολύ καλή του ταχύτητα πέρασε δύο παίκτες,μπήκε στην μικρή περιοχή αλλά το πλασέ του ήταν αδύναμο και κατέληξε στην αγκαλιά του Padelli ενώ δίπλα του την ίδια στιγμή ήταν ολομόναχος ο Amauri. Στη συνέχεια ο Donadoni έβγαλε τον Cassano ο οποίος δεν ήταν και στη καλύτερη του μέρα και έβαλε τον Obi για να κλειδώσει το κέντρο του.

Από την άλλη πλευρά ο Ventura πέρασε τον Meggiorini στη θέση του El Kaddouri και τον δικό μας Παναγιώτη Ταχτσίδη σε αυτή του Vives. Τα υπόλοιπα πέντε λεπτά καταναλώθηκαν χωρίς καμία συγκλονιστική εξέλιξη και έδειχναν περισσότερο να βολεύονται οι δύο ομάδες με το ισόπαλο αποτέλεσμα. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν μέσα από σουτ εκτός περιοχής να σκοράρουν με τους Kurtic και Biabiany αντίστοιχα να στέλνουν τη μπάλα άουτ. Η τελευταία φάση άνηκε στους γηπεδούχους. Έπειτα από ένα κερδισμένο φάουλ ο Cerci το εκτέλεσε από τα αριστερά όμως ο Mirante με δεύτερη προσπάθεια το μπλόκαρε.

Στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ο Giampiero Ventura εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος για τη χαμένη ευκαιρία που πέταξε η ομάδα του. Ο 66άχρονος τεχνικός είπε συγκεκριμένα: «Φέτος για μας είναι μια ευχάριστη αλλά και στενάχωρη σεζόν. Λυπάμαι για τα γκολ που έχουμε δεχτεί μετά το ενενηκοστό λεπτό σε μερικά παιχνίδια. Λυπάμαι επίσης για την ευκαιρία που πετάξαμε σήμερα ενώ ήμασταν με έναν παραπάνω παίκτη. Αντί να κρατούσαμε τη μπάλα στη κατοχή μας τη πετούσαμε όπου να ναι. Ελπίζω αυτή η λύπη μου να διαγραφεί την επόμενη εβδομάδα στη Φλωρεντία και να υπερισχύσει το κίνητρο μας».

Ο Cerci και αυτός στο τέλος από τη πλευρά του ήταν πικραμένος για το αποτέλεσμα σχολιάζοντας γι αυτό ότι: «Λυπάμαι πολύ. Θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε μπροστά στους οπαδούς μας και οι συνθήκες ήταν ιδανικές για να το πετύχουμε. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να πάμε στη Φλωρεντία για τη νίκη. Δεν ξεκινήσαμε καλά στο παιχνίδι γιατί είχαμε λίγο άγχος για το αποτέλεσμα. Λυπάμαι για την απουσία του Immobile αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός που θα τον αντικαταστήσει θα τα πάει μια χαρά». Ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να τον καλέσει στο Μουντιάλ ο Prandelli.

Ο προπονητής της Parma Roberto Donadoni είπε από τη πλευρά του: «Μείναμε πίσω στο σκορ με μια δική μας αφέλεια. Στο δεύτερο ημίχρονο διορθώσαμε τα πράγματα και παρά την αριθμητική ανισορροπία ισοφαρίσαμε και οφείλω να ευχαριστήσω για αυτό τον Acquah,ο οποίος με την αποφασιστικότητα του μας έβαλε ξανά μέσα στο παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υπολογισμούς. Εμείς απλά πρέπει να κερδίσουμε τη Livorno αγνοώντας ότι είναι υποβιβασμένη και έπειτα βλέπουμε τι θα κάνει και η Torino».

Όσον αφορά για το μέλλον του και τις φήμες που ακούγονται ότι θα είναι ο νέος προπονητής της Milan ο 50άχρονος τεχνικός σχολίασε: «Αυτές είναι συζητήσεις για τους δημοσιογράφους. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι κάναμε μια εκπληκτική σεζόν. Θα δούμε ποιο θα είναι το μέλλον μου. Έχω ακόμα ένα μονοετές συμβόλαιο με τη Parma και δεν πρέπει να δώσω απαντήσεις σε αυτές τις φήμες αλλά να κάνω τη δουλεία μου ως προπονητής αυτής της ομάδας».

Ο Parolo τόνισε με τη σειρά του ότι:«Θα μπορούσαμε να πάρουμε το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο. Είχαμε δύο με τρεις καλές ευκαιρίες όμως μια απροσεξία μας τιμώρησε. Έπειτα ακόμα και με παίκτη λιγότερο δεν το βάλαμε κάτω και επιβραβευθήκαμε ενώ στο τέλος θα μπορούσαμε και να κερδίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μας είναι ζωντανή. Εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα μια αγωνιστική και αυτή μας λέει ότι αν κερδίσουμε τη Livorno και δεν νικήσει η Torino τη Fiorentina θα είμαστε εμείς που θα πάμε στην Ευρώπη. Στην αρχή της σεζόν κανείς δεν θα υπέγραφε ότι θα διεκδικούσαμε τη τελευταία αγωνιστική ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πρέπει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και δεν ήταν κατώτερη της Torino».

Τα πάντα θα κριθούν πλέον τη τελευταία αγωνιστική για το ποια θα είναι η έκτη και τελευταία ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενης σεζόν. Είναι δεδομένο ότι και οι δύο έχασαν μια τεράστια ευκαιρία,ειδικά η Torino η οποία αν κέρδιζε σήμερα θα ήταν και μαθηματικά Ευρωπαία. Το καλό για αυτήν είναι ότι και πάλι όλα εξαρτώνται από αυτήν καθώς αν νικήσει την επόμενη Κυριακή στη Φλωρεντία την - ότι και να γίνει - τέταρτη Fiorentina θα βγει στο Europa League. Το θέμα είναι ότι πρέπει να το κάνει αυτό χωρίς τον πρώτο σκόρερ της που αποβλήθηκε και τον καλύτερο της αμυντικό(Bovo),ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες και θα χάσει το ματς με τους “Βιόλα”.

Στην Parma θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα τα πράγματα και αυτό διότι πήρε μια παλικαρίσια ισοπαλία με 10 παίκτες και ενώ ήταν και με τη πλάτη στον τοίχο. Τώρα απλά περιμένει ένα δώρο από τη Fiorentina και από ένα δικό της παιδί(Giuseppe Rossi)και φυσικά να κερδίσει την υποβιβασμένη Livorno για να είναι αυτή που θα πάρει τελικά το τελευταίο εισιτήριο του Europa League. Με αυτή την ισοπαλία φυσικά έμειναν ακόμα και οι άλλες τρεις ομάδες(Milan,Hellas Verona,Lazio)που το διεκδικούν στο κόλπο αλλά πρέπει να γίνουν απίστευτα γεγονότα - όπως θα παρουσιάσουμε παρακάτω - για να πραγματοποιηθεί.

Όλα τα σενάρια για το ποιος θα πάρει τη τελευταία προνομιούχο θέση στην Ευρώπη(Στο έκτο σενάριο η Milan βγαίνει και με ισοπαλία της Parma γιατί έχουν διαφορά ενός βαθμού).


Torino(3-5-2):Padelli,Glik,Bovo,Moretti,Vives(Tachtsidis 84’),Kurtic,El Kaddouri(Meggiorini 87’),Darmian,Maksimovic,Cerci,Immobile.
Parma(4-3-3):Mirante,Cassani,Lucarelli,Paletta,Gobbi,Acquah,Marchionni(Amauri 77’),Parolo,Molinaro(Schelotto 46’),Biabiany,Cassano(Obi 84’).

Τα γκόλ του αγώνα: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: