Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ελπίδα και σθένος για το δημοψήφισμα στην Βρετανία


Με «ελπίδα, σθένος και αισιοδοξία» θα αντιμετωπίσει την προοπτική επιτυχίας των προσπαθειών του να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο κ. Κάμερον επανέλαβε πως είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο ότι σε περίπτωση νέας εκλογικής νίκης του θα δώσει στους Βρετανούς πολίτες αδιαπραγμάτευτη εγγύηση περί της διενέργειας δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο της Βρετανία από την ΕΕ έως το τέλος του 2017. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχημένες. Με βάση αυτό, όπως είπε, θα ταχθεί υπέρ της παραμονής σε μια αναμορφωμένη ένωση. Η πιο σημαντική αλλαγή θα ήταν η διασφάλιση της μη ισχύος για το Ηνωμένο Βασίλειο του στόχου της στενότερης πολιτικής ένωσης, που προβλέπεται στη Συνθήκη της Ρώμης.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται αλλαγή – χρειάζεται τραπεζική ένωση, χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική ένωση. Επομένως, είναι απολύτως θεμιτό να ζητάμε και τις δικές μας αλλαγές, ήδη άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα της Άνγκελα Μέρκελ», δεν έχουν απορρίψει ασυζητητί αυτά που λέει η Βρετανία. Αντίθετα, λένε “ναι”, μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι δεν θα παραμείνει ουδέτερος, εάν δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους τους στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει καμπάνια υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. υπό συγκεκριμένες συνθήκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: