Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Barcelona

Χρειάζεται περισσότερα από έναν καινούργιο προπονητή

του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Barcelona απέτυχε στη τελευταία ζαριά της χθες το απόγευμα να κατακτήσει τη La Liga ύστερα από την ισοπαλία που έφερε με 1-1 απέναντι στην Atletico Madrid. 

Αμέσως μετά το παιχνίδι ο Tata Martino επιβεβαίωσε τη παραίτηση του με τις φήμες για αντικαταστάτη του να επικεντρώνονται στον πρώην μέσο της Luis Enrique,ο οποίος με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι φεύγει το καλοκαίρι από τη Celta. Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τη θέση του Αργεντινού τεχνικού,οι Καταλανοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα αυτή τη σεζόν και ένας νέος προπονητής από μόνος του δεν θα τα λύσει.
Δεν υπάρχει Pep πια
Ίσως η Barcelona πρέπει πρώτα απ’ όλα να ασχοληθεί με τη κυκλική φύση του ποδοσφαίρου. Όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε μια αναταραχή και πρέπει να κάνει μια γρήγορη ανασκόπηση για να επανέλθει στις επιτυχίες - Η Barca αυτή τη χρονιά τερμάτισε δεύτερη στη La Liga,έφτασε μέχρι τους “8’ του Champions League και έχασε το κύπελλο στον τελικό από τη Real Madrid - αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη πτώση στο ταλέντο,στη συνοχή και στην επιτυχία από τις ημέρες του Guardiola στον πάγκο της.

Οι παίκτες και ο Guardiola ήταν ένα μεταξύ τους. Ο 43άχρονος τεχνικός πήρε μια μάζα από παίκτες παγκόσμιας κλάσης και τα σάρωσε όλα με αριστοτεχνική προσέγγιση και τακτικό δαιμόνιο. Η επιτυχία στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν διαρκεί για πάντα,όμως η Barcelona δεν πρέπει να αναγνωρίσει απλά την αλλαγή αλλά να βρει λεπτούς τρόπους για να ξεπεραστεί χωρίς να αλλάξει ολοκληρωτικά το ήθος της ομάδας την τελευταία δεκαετία.
Ο Messi και τα άλλα αστέρια 
Ο Αργεντινός άσσος έχει υποστεί αρκετούς τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο και κατά κοινή ομολογία δεν είναι τόσο “εξωγήινος” όπως αναμέναμε από αυτόν σε μια σεζόν,ο οποίος σημείωσε 28 γκολ σε 29 ξεκινήματα αγώνων. Επίσης είναι μια σπάνια περίπτωση όταν ο Messi δεν σκοράρει με απόδοση καλύτερη του ενός γκολ ανά αγώνα αυτές τις μέρες και ο ρόλος του στην πλευρά μεταβάλλεται ελαφρά κατά καιρούς,λίγο πιο αρνητικά η σβηστά αν προτιμάτε στην δεξιά πτέρυγα σε ορισμένα παιχνίδια.

Στα άλλα αστέρια της ομάδας ο Xavi και ο Puyol είδαν την επιρροή τους στον αγωνιστικό χώρο να φθίνει,ενώ κάποιοι άλλοι απέτυχαν να παράξουν την καλύτερη τους φόρμα. Οι “Blaugrana” χρειάζονται κάποιες ποιοτικές προσθήκες το καλοκαίρι αν και φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα για να εξεταστούν εκεί.

Εξωαγωνιστικά θέματα
Η επικείμενη απαγόρευση μεταγραφών βρίσκει την Barcelona να παλεύει να υπογράψει αρκετούς παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Οι μεταγραφικές της συμφωνίες - Neymar και ένας αριθμός από παίκτες στην ακαδημία της - έχουν τεθεί υπό έλεγχο αυτή τη σεζόν κάτι που μπορεί να μην το αντέξει οικονομικά. Με τη γνώση ότι η Barcelona πρέπει να κάνει μεταγραφές φέτος,μην εκπλαγείτε αν δείτε τις άλλες ομάδες να επιβαρύνουν τους στόχους της παίζοντας σκληρό παιχνίδι και αυξάνοντας τη τιμή του εκάστοτε παίκτη της. Προσφορά και ζήτηση με λίγα λόγια.

Οι αναταραχές στη διοίκηση της,ο χαμηλότερος αριθμός έτοιμων παικτών από τη “Masia” στη πρώτη ομάδα και οι αρκετές αλλαγές προπονητών μετά την αποχώρηση του Guardiola,έχουν επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πτώση της Barcelona από τη τακτική πρωτιά της σε κάθε διοργάνωση. Ευτυχώς για τους Καταλανούς δεν είναι μια δραματική πτώση που απέχουν πολλά χρόνια από έναν τίτλο,απλά πρέπει να ανέβουν ένα με δύο σκαλοπάτια για να επιστρέψουν και πάλι σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.

Αν είναι ο Luis Enrique ο εκλεκτός για τον πάγκο την επόμενη σεζόν έχει πάρα πολλά κομμάτια να λύσει μπροστά του. Ωστόσο για να κυριαρχήσει ξανά στην Εγχώρια σκηνή και να κατακτήσει τίτλους σε Ευρωπαϊκό στερέωμα,η Barcelona έχει να κάνει πολλή δουλειά αυτό το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: