Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πιστοί μέχρι τα βαθιά τους ποδοσφαιρικά γεράματα


του Δημήτρη Βαρσάνη

Τις τελευταίες ημέρες άλλες δύο μεγάλες μορφές του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου έβαλαν τέλος στην καριέρα τους. Ο λόγος για τους Javier Zanetti και Ryan Giggs οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στις ομάδες τους μη αλλάζοντας χρώματα φανέλας και συμπληρώνοντας με Inter και Manchester United αντίστοιχα μια 20αετία. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα σας παρουσιάσουμε 10 παίκτες οι οποίοι συνέδεσαν και συνεχίζουν να συνδέουν τη καριέρα τους με τις ομάδες τις οποίες μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά.


10. Shola Ameobi - Newcastle 2000 - σήμερα
Ο έμπειρος επιθετικός ανατράφηκε στο σύλλογο της Newcastle και παρά τη πτώση της ομάδας το 2010 στην Championship παρέμεινε για να την ξαναεπαναφέρει στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ameobi έκανε το ντεμπούτο του στις “καρακάξες” το 2000 και μόνο για ένα εξάμηνο δεν άνηκε στο δυναμικό της,όταν στάλθηκε δανεικός τον Ιανουάριο του 2008 στη Stoke. Ο 32άχρονος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις με τη φανέλα της Newcastle και σπανίως έχει σκεφτεί να φύγει από το “St James Park”. Καθώς όμως μεγαλώνει και βρίσκει τις ευκαιρίες του να περιορίζονται είναι πιο κοντά από ποτέ το σενάριο να αποχαιρετίσει τους ανθρακωρύχους ύστερα από 14 χρόνια.


9. Ledley King  - Tottenham 1999 - 2012
Τα χρόνια προβλήματα στο γόνατο του αναμφίβολα τον εμπόδισαν να κάνει τη καριέρα που μπορούσε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία αποτελεσματική θεραπεία . Όταν έφυγε ο Sol Campbell από τη Tottenham για την Arsenal ο Άγγλος σέντερμπακ ανέλαβε το αριστερό άκρο της άμυνας το 1999. Οι εμφανίσεις του επέτρεψαν στον Martin Jol να πει το 2006 ότι:”Είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου”,ενώ ο Harry Redknapp τον αποκάλεσε “απόλυτο τέρας” γιατί παρότι προπονούνταν μόνος του τα τελευταία χρόνια της καριέρας του κατάφερνε πάντα να παίζει ένα ματς την εβδομάδα. Το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία ανακοίνωσε την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο στα 32 του χρόνια. Το 2008 ως αρχηγός κατέκτησε με τους “Spurs” το League Cup κερδίζοντας τη Chelsea με 2-1 στη παράταση. Οι οπαδοί της Tottenham θα τον θυμούνται για την αμέριστη αφοσίωση του,ενώ συνεχίζει να εκπροσωπεί τους “πετεινούς” σε πρεσβευτικό ρόλο.


8. Carles Puyol - Barcelona - 1999 - σήμερα
Ο 36άχρονος κεντρικός αμυντικός τα έχει κατακτήσει όλα με τον σύλλογο και την Εθνική του ομάδα. Το 1995 εντάχθηκε στη “Masia”,το σύστημα ακαδημιών της Barcelona και το 1999 έκανε το ντεμπούτο του με τη πρώτη ομάδα. Ο Puyol πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού το 2004 και από τότε δεν το έχει αφήσει. Με τη Barcelona και την Εθνική Ισπανίας αντίστοιχα έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα,τρία Champions League,δύο Euro και ένα Mundial. Παρότι είχε συμβόλαιο μέχρι το 2016 ο έμπειρος αμυντικός πριν δύο μήνες ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τους Καταλανούς,λόγω των πολλών και συχνών τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία δύο χρόνια.


7. Paul Scholes - Manchester United - 1993 - 2013
Αποκτήθηκε από το σχολείο του Langley και ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι εκείνης της χρυσής γενιάς των 90’s  μαζί με τους Giggs,Cantona,Beckham,Gary Neville,Butt,Peter Scmeichel και Irwin. Το ντεμπούτο του στη Manchester United το έκανε το 1993 και αργότερα έγινε ένας θρύλος του κλαμπ,κατακτώντας μεταξύ άλλων 11 πρωταθλήματα,δύο Champions League και τρία κύπελλα Αγγλίας. Έπαιρνε πάντα εγκωμιαστικά σχόλια από τους συμπαίκτες του και τον Sir Alex Ferguson,ο οποίος σε μια στιγμή απελπισίας τον κάλεσε πάλι να παίξει πέρυσι ένα χρόνο ενώ είχε σταματήσει για να σουλουπώσει τη μεσαία γραμμή των “μπέμπηδων”,έστω και στα 39 του.


6. Francesco Totti - Roma - 1993 - σήμερα
Ο Totti έκανε το ντεμπούτο του στη Roma σε ηλικία 16 ετών το 1993. Στους “Giallorossi” αγωνίζεται εδώ και 21 χρόνια ανελλιπώς και είναι ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου διαχρονικά. Επιπλέον με την Εθνική ομάδα της χώρας του κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 2006. Παρότι ανά περιόδους είχε αρκετές προτάσεις από ομάδες που ερχόντουσαν πιο συχνά σε επαφή με τίτλους(Real Madrid,Manchester United)δεν άφησε την αγαπημένη του Roma και στα 37 του πλέον έχει γίνει το απόλυτο ίνδαλμα στους οπαδούς των πρωτευουσιάνων.


5. John Terry - Chelsea - 1998 - σήμερα
Ο John Terry ίσως να είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που υπήρξαν ποτέ στην Chelsea. Ο 33άχρονος έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1998 απέναντι στην Aston Villa. Έπειτα πήγε για ένα εξάμηνο δανεικός στη Nottingham και από το 2000 με τη φανέλα των “μπλε” έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 εμφανίσεις και έχει σκοράρει κοντά στα 50 τέρματα,ένα αρκετά καλό νούμερο για κεντρικό αμυντικό. Οι περισσότεροι φέρνουν στο μυαλό τους όταν ακούν το όνομα του τις ερωτικές του περιπτύξεις με τη γυναίκα του Bridge ή τη κατηγορία για ρατσιστική επίθεση στον Anton Ferdinand,όμως εντός αγωνιστικού χώρου είναι ένα υπόδειγμα επαγγελματία και ένας από τους πιο πιστούς παίκτες στην εποχή της Premier League.


4. Iker Casillas - Real Madrid - 1999 - σήμερα
Η σχέση του Casillas με τη Real Madrid ξεκίνησε από το 1990,όταν ανακαλύφθηκε από την ακαδημία των Μαδριλένων και ανέβηκε στη πρώτη ομάδα το 1999. Ο “San Iker” είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας με δύο Euro και ένα Mundial να είναι γραμμένα στο βιογραφικό του. Ο 32άχρονος τερματοφύλακας έχει κατακτήσει επίσης πολλούς τίτλους με την Real Madrid και θεωρείται από αρκετούς ως ο καλύτερος τερματοφύλακας που έχει βγάλει ποτέ η Ιβηρική χώρα.


3. Tony Adams - Arsenal - 1983 - 2002
Ο Adams πήγε στις ακαδημίες της Arsenal το 1980. Το πρώτο του παιχνίδι στην πρώτη ομάδα το πραγματοποίησε το 1983. Πέντε χρόνια αργότερα και μόλις στα 21 του έγινε αρχηγός των “κανονιέρηδων” και κράτησε το περιβραχιόνιο μέχρι το 2002 πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Είχε “βαπτιστεί” από πολλούς ως “Mister Arsenal” για την επί χρόνια προσφορά του στην αμυντική γραμμή της ομάδας και ήταν γνωστός για τη πειθαρχία του. Η Arsenal για τον εορτασμό των 125ης επετείου του συλλόγου τοποθέτησε ένα άγαλμα του Adams έξω από το “Emirates” το 2011 ως αναγνώριση για την μακροχρόνια προσφορά του.


2. Steven Gerrard - Liverpool - 1998 - σήμερα
Μετά τον Kenny Dalglish έχει ψηφιστεί από τους οπαδούς της Liverpool ως ο σημαντικότερος παίκτης που έχει παίξει για τους “κόκκινους”. Ο 33άχρονος μέσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο “Anfield” το 1998 και από το 2003 του έχει δοθεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Stevie οδήγησε την ομάδα του στη συγκλονιστική κατάκτηση του Champions League της Κωνσταντινούπολης το 2005 απέναντι στη Milan και ενώ έχανε με 3-0 στο ημίχρονο. Παρότι είχε αρκετές προτάσεις από κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης(Real Madrid,Chelsea)και με περισσότερο λεφτά να του δίνουν τις αρνήθηκε. Το οξύμωρο για τον ίδιο είναι ότι ενώ τα έχει κατακτήσει όλα σε συλλογικό επίπεδο του λείπει μόνο το πολυπόθητο πρωτάθλημα,στο οποίο έφτασε πολύ κοντά φέτος αλλά λόγω ενός δικού του γλιστρήματος ούτε τώρα δεν κατάφερε να το βάλει στο βιογραφικό του.


1. Paolo Maldini - Milan - 1985 - 2009
Τέλος δεν μπορούσε από αυτή τη λίστα να λείπει το όνομα του τεράστιου Paolo Maldini. Όπως και ο πατέρας του Cesare επέλεξε τη θέση του αμυντικού και να υπηρετήσει τα χρώματα της Milan για πάνω από 20 χρόνια. Ο Paolo έκανε το ντεμπούτο του στους “Rossoneri” το 1985 και στα 16 του έτη. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τον Maldini να καταστεί απαραίτητο μέλος για την πρώτη ομάδα με πολλούς να τον “βαπτίζουν” ως το καλύτερο αριστερό μπακ του κόσμου. Θεωρούνταν ευρέως ένας πραγματικός ηγέτης,εξ’ού και το παρατσούκλι του “Il Capitano” που του δόθηκε. Κατά τη διάρκεια της 24αετούς σταδιοδρομίας του στην Milan κατέκτησε επτά Scudetto και πέντε Ευρωπαϊκά τρόπαια. Ο Maldini εκτός από παίκτης είναι εξαιρετικός και ως άνθρωπος και απόλυτα σεβαστός από όλους στο ποδόσφαιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι οπαδοί της Inter στο τελευταίο του Derby della Dominina ανέρτησαν ένα πανό για την μεγαλειώδη προσφορά του στο ποδόσφαιρο,ένα γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για μισητές αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: