«H πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου είναι σε κίνδυνο μετά από την επανάσταση και την κατάρρευση της κυβέρνησης της χώρας το 2011, με ένοπλες συμμορίες, πλιατσικολόγoυς - αρχαιοκάπηλους και γενικά να υπάρχει μια διάχυτη εικόνα καταστροφής της πλούσιας πολιτιστικής ιστορία της χώρας μας. Η κατάρρευση στον τομέα της ασφάλειας των πολιτιστικών μνημείων, όπως αυτή παρατηρήθηκε στο Ιράκ το 2003 και σήμερα αλλα και στην Συρία σήμερα, συμβαίνει και στην Αίγυπτο απο το 2011 και έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες λεηλασίες.
Όπως η παράνομη ανασκαφή αρχαιολογικών χώρων στην χώρα μας η οποία πραγματοποιείται με την ελπίδα της εύρεσης αρχαιοτήτων που μπορεί στη συνέχεια να βρεθούν λαθραία έξω από τη χώρα για την πώλησή τους στο εξωτερικό» τονίζει σε δήλωσή του η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, Salima Ikram.
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων των Η.Π.Α, υπήρξαν «λεηλασίες σε κάθε μεγάλο αρχαιολογικό χώρο στην Αίγυπτο από τον Ιανουαρίου 2011 όταν έγινε η Επανάσταση», η λεία είναι αντικείμενα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε δημοπρασίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική .
Εικόνες από τις λεηλασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν βεβηλωμένους αρχαίους τάφους και άλλα ιστορικά μνημεία, μπορεί να δει κανείς στη σελίδα της Egypt’s Heritage Task Force Facebook page,η οποία δείχνει μερικές μόνο από τις ζημίες που προκλήθηκαν από την ημέρα της επανάστασης.
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πλιατσικολόγία, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να επιτρέψει στις αμερικανικές τελωνειακές αρχές να κατάσχουν αιγυπτιακά αντικείμενα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες λαθραία, ακόμη και εν απουσία ακριβούς πληροφορίας απο την Αίγυπτο, ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν κλαπεί.
Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο και έτσι οι πωλήσεις των κλεμμένων αντικειμένων συνεχίζεται. Σύμφωνα με την λίστα Abu Mena της UNESCO ως απειλούμενος χώρος είναι η περιοχή νότια της Αλεξάνδρειας αν και το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ πιο διαδεδομένη και πολύ πιο επικίνδυνη για τις προβληματικές θέσεις της Αιγύπτου κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου