Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Βρετανία: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με χαμηλή αύξηση παραγωγικότητας και με κίνδυνο «φούσκας» ακινήτων


Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η βρετανική οικονομία κατά το 2014 προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 3% σε σχέση με 2% για τη Γερμανία, 1,5% για την Ιαπωνία και με τον αναιμικό ρυθμό του 1,1% για την ευρωζώνη. Παράλληλα, κατόρθωσε να επιτύχει ρυθμό πληθωρισμού 1,8% σε σχέση με 0,7% για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, μέχρι τον Απρίλιο η ανεργία μειώθηκε στο 6,6% σε σχέση με 7,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Όμως, οι κίνδυνοι για την βρετανική οικονομία είναι ακόμα μεγάλοι και αφορούν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, χαμηλό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και φούσκα στα ακίνητα. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη Βρετανία αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος που προέρχεται από την αύξηση των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα και κάλεσε τη Βρετανία να εξετάσει την προοπτική εφαρμογής ορίων στον αριθμό των παραχωρούμενων οικιστικών δανείων σε δανειολήπτες με χαμηλές αποταμιεύσεις και χαμηλά εισοδήματα. Είναι γι’ αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε μέτρα για να περιορίσει τα οικιστικά δάνεια με κίνδυνο τη δημιουργία φούσκων.

Συγκεκριμένα, έχει εισάξει δυο περιορισμούς όσον αφορά τα οικιστικά δάνεια: Ο πρώτος περιορίζει το ποσοστό των οικιστικών δανείων που μια τράπεζα μπορεί να παραχωρήσει σε σχέση με τα εισοδήματα των δανειοληπτών. Με βάση το δεύτερο περιορισμό, οι δανειστές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι νέοι δανειολήπτες θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ακόμη κι αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες κατά τα πρώτα χρόνια της παροχής του δανείου.

Παρόλα αυτά όμως, το ΔΝΤ στην ετήσια αποτίμησή του για τη βρετανική οικονομία, συμπεραίνει ότι η Βρετανία ανακάμπτει δυναμικά και ότι η ανάπτυξη καθίσταται πιο ισορροπημένη, ενώ προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης για το 2014.


Μάλιστα η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde δήλωσε για την βρετανική οικονομία ότι: «το Ταμείο είχε λάθος στις εκτιμήσεις του για την πολιτική λιτότητας της Βρετανίας ενώ αρχικά η ανάκαμψη της Βρετανίας ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών, τώρα η ανάπτυξη είναι πιο ισορροπημένη αφού αυξάνονται και οι επενδύσεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Οι φούσκες ακινήτων όμως συνεχίζουν να δημιουργούν ανησυχία». Ενώ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην υπουργός οικονομικών της Αμερικής, κ. Lawrence Summers πρόσθεσε πως: «η Βρετανία αναπτύσσεται με ρυθμό 3%, εντούτοις η αύξηση αυτή είναι σε σχέση με τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της Βρετανίας που υπέστη κατά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα αναφέρει ότι, ενώ το ΑΕΠ της Αμερικής βρίσκεται πάνω από το ανώτατο επίπεδο πριν από την κρίση, στη Βρετανία το ΑΕΠ παραμένει πιο κάτω από προηγούμενα ψηλά επίπεδα και ακόμη πιο κάτω από τα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί όταν εισάγετο η πολιτική λιτότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: