Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

60 μούμιες μέσα σε έναν βράχο


Έναν μεγάλο τάφο βρήκαν Ελβετοί αρχαιολόγοι μέσα σε έναν λαξευμένο βράχο, στον Δυτικό Νείλο, στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Μέσα στον τάφο βρέθηκαν 60 βασιλικές μούμιες απο την 18η Δυναστεία, μαζί με απομεινάρια σαρκοφάγων και μάσκες, οι οποίες αναπαριστούν το πρόσωπο του νεκρού. Το ανασκαφικό έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Mohamed Ibrahim.

Πρώιμες μελέτες δείχνουν κείμενα χαραγμένα σε μερικά από τα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν μέσα στον τάφο αναφέρουν τα ονόματα και τους τίτλους 30 απο τις μούμιες, μεταξύ των οποίων τα ονόματα των πριγκιπισσών αναφέρονται για πρώτη φορά όπως π.χ. της Ta-Im-Wag-Is και της Neferonebo.

Όπως ανέφερε ο ο Αλί Ελ-Asfar, επικεφαλής των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Αιγύπτου «θα πραγματοποιηθούν ανθρωπολογικές μελέτες και θα εξεταστούν οι επιγραφές που υπάρχουν στα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν στον τάφο, με στόχο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου τάφου και να ταυτοποιηθεί η μούμια του».

Η επικεφαλής της ελβετικής αρχαιολογικής αποστολής, Ελβετίδα αιγυπτιολόγος Helena Ballin είπε ότι «ανάμεσα στα ευρήματα ήταν καλά διατηρημένα μούμιες των νηπίων παιδιών, καθώς και μια μεγάλη συλλογή από ταφικά αντικείμενα. Βρέθηκαν επίσης υπολείμματα ξύλινων σαρκοφάγων, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές. Επίσης υπάρχουν αποδείξεις πως ο τάφος αυτός έχει πέσει θύμα κλοπών ήδη απο την αρχαιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: