Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων Αγλαντζιωτών της τουρκικής εισβολής του 1974



Με την ελπίδα της ανεύρεσης των οστών των 22 πεσόντων και αγνοουμένων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε τρισαγιο και μνημόσυνο την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς στην Κύπρο. Στην τελετη χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Το παρών έδωσε και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορου Φωκαΐδης, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο και έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο προαύλιο της εκκλησίας.

Στον επιμνημόσυνό του λόγο ο κ. Φωκαίδης είπε ότι «σε όλους αυτούς υποκλινόμαστε σήμερα ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα, τη θυσία τους. Αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος έναντι της ιστορίας και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας, πως δεν θα αποστρατευτούμε ποτέ από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και εθνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε, προτάσσοντας το εθνικό «εμείς» του Μακρυγιάννη, αλλά και την ορθοφροσύνη του Θουκυδίδη προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις νέες ενεργειακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον εν εξελίξει διακοινοτικό διάλογο, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίσει το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβο με τη συνέχιση της κατοχής εδαφών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.

Μία λύση, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, που θα επιτρέπει στον Ελληνισμό να ριζώσει ξανά στη γη των προγόνων του, στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και τις πόλεις μας, που θα επιτρέπει την επανασύνδεση της πολιτικής μας γεωγραφίας με την τρισχιλιετή ιστορική παρουσία μας απ' άκρη σε άκρη, σε όλο το νησί.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν μετά το μνημόσυνο, «θα αποτελεί παντοτινό φάρο πορείας για να καθοδηγεί τα βήματά μας στον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Το παράδειγμα και οι λαμπερές μορφές των ηρώων μας», συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, «να φωτίζουν για πάντα τον δρόμο της τιμής, τον δρόμο του αγώνα, τον δρόμο της σωτηρίας και της τελικής δικαίωσης», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι, μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε στο προαύλιο της εκκλησίας τρισάγιο και δέηση για τους αγνοουμένους.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Κώστας Κόρτας, σε χαιρετισμό του είπε ότι πριν από τρία χρόνια, τότε που είχαν παρέλθει 40 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο Δήμος Αγλαντζιάς μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου, τους συμμαθητές και τους συμπολεμιστές, αποφάσισαν να τιμήσουν και να τιμούν κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, τους πεσόντες, αγνοούμενους και θύματα της Αγλαντζιάς τον μαύρο Ιούλη του 1974.

«Μία εκδήλωση ελάχιστης τιμής των παιδιών της Αγλαντζιάς που έγραψαν τη δική τους ιστορία για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ήταν μία υποχρέωση προς τις οικογένειές τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία της πόλης μας, ώστε να γνωρίζουν οι γενιές που ακολούθησαν, αλλά και οι επόμενες γενιές ότι η μικρή τότε Αγλαντζιά των 5.000 κατοίκων είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες του τόπου μας», συμπλήρωσε καταληκτικά.

Πεσόντες και Αγνοούμενοι Αγλαντζιώτες κατά την τουρκική εισβολή το 1974

Πεσόντες

Ανθλγος (ΠΖ)  Ζένιου Μιχαήλ
Ανθλχος (ΤΘ) Γιάγκου Γεώργιος
Λχιας (ΠΖ) Κυπριανού Ανδρέας
Δνεας (ΠΖ) Χριστοφή Φοίβος
Στρτης (ΠΒ) Πέτσας Μάριος
Στρτης (ΠΖ) Πηλείδης Κωνσταντίνος
Στρτης (ΠΖ) Τριανταφυλλίδης Χρίστος
Στρτης (ΠΖ) Χατζησάββας Μάριος

Αγνοούμενοι

Λχιας (ΠΖ) Πέτρου Πέτρος
Λχιας (ΠΖ) Χάμπου Χαράλαμπος
Στρτης (ΠΖ) Θεοδοσίου Δημήτριος
Στρτης (ΠΖ) Κουμπαρίδης Χαράλαμπος
Στρτης (ΠΖ) Ολυμπίου Αλέξανδρος
Στρτης (ΠΖ) Χαραλάμπους Κώστας
Στρτης (ΚΔ)  Χαραλάμπους Μιχαλάκης
Στρτης (ΠΖ) Χατζησυμεού Σάββας
Εθελοντής Ρουσουνίδης Σταύρος

ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Πεσόντες

Ιορδάνους  Άννα
Μιχαήλ Πηνελόπη
Μιχαήλ Αννίτα
Χριστοδούλου Εύα

Αγνοούμενος

Κωνσταντινίδης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: