Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Στις 15 Ιουλίου κρίνεται η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco


Με θετική εισήγηση οδεύει η χώρα μας προς την 40ή ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη, το δεκαήμερο 10 με 20 Ιουλίου, όπου πιθανότατα θα οδηγήσει την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με το ελληνικό αίτημα να συζητείται στις 15 Ιουλίου.

«Θεωρούμε ότι είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα γιατί υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο που έκανε την αξιολόγηση, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council on Monuments and Sites - ICOMOS), έχοντας περάσει μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική» αναφέρει η Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην Unesco, Ευγενία Γερούση.

Σημειώνεται ότι η θετική εισήγηση του ICOMOS είναι καίρια για την πορεία μιας υποψηφιότητας. Ωστόσο, σ' έναν διεθνή Οργανισμό όπου η διπλωματία μεταξύ χωρών - μελών παίζει σημαντικό ρόλο όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και μνημεία χωρών που δεν έχουν λάβει θετική εισήγηση, στο τέλος δύναται να ενταχθούν. Το γεγονός πάντως ότι η χώρα μας πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη με δυνατά «χαρτιά», δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς λόγω της θετικής εισήγησης έχει σοβαρές ελπίδες εγγραφής.


Ποιοι λόγοι, όμως, κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μια ισχυρή υποψηφιότητα; «Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα ενός μνημείου είναι η οικουμενική αξία του, δηλαδή η απόδειξη ότι το αγαθό που προτείνεται για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco συνέβαλε στην ιστορία ή στην αρχιτεκτονική μιας γενικότερης περιοχής και όχι μόνο μίας χώρας. Στη δική μας περίπτωση, η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κάνει στους Φιλίππους το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους κήρυγμα και βαπτίζει την πρώτη χριστιανή στην Ευρώπη, τη Λυδία, θεωρείται επαρκές γεγονός για την οικουμενική αξία του χώρου. Στους Φιλίππους, ωστόσο, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που την υποστηρίζουν, όπως η ύπαρξη σημαντικότατων αρχιτεκτονημάτων, κυρίως παλαιοχριστιανικών μνημείων, που έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης και τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν επηρεάσει άλλα σπουδαία μνημεία. Επίσης, εδώ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, με ιδιότυπο αρχιτεκτονικό ρυθμό» επισημαίνει η κα Γερούση.

Σημειώνεται ότι, έως σήμερα, 17 ελληνικά μνημεία έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μεταξύ των οποίων οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης Αθηνών, της Δήλου και του Μυστρά. Η πρώτη ένταξη, που έγινε το 1986, ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες και η τελευταία, το 2007, η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: