Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Τα έξι μεγαλύτερα Παγκόσμια σοκ στο ποδόσφαιρο πέρα της Ισλανδίας


Δημήτρης Βαρσάνης

Η νίκη της Ισλανδίας επί της Αγγλίας ήταν από τα μεγαλύτερα σοκ που είδαμε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ας πάμε να δούμε άλλα έξι αντίστοιχα αποτελέσματα που ταρακούνησαν το ίδιο ή λιγότερο το κόσμο.





1. ΗΠΑ - Αγγλία 1-0 (1950)

Αναμφισβήτητα το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της Αγγλίας μέχρι την ήττα της Δευτέρας στη Νίκαια. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προκάλεσε τέτοια έκπληξη στη Βρετανία που όταν οι εφημερίδες τυπώθηκαν την επόμενη μέρα, κάποιες έγραψαν για μια νίκη 10-0 ή 10-1 υπέρ της Αγγλίας. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η κεφαλιά του Joe Gaetjens τους καταδίκασε στο πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



2. Βόρειος Κορέα - Ιταλία 1-0 (1966)

Σε έναν όμιλο που περιείχε τη Χιλή, την Σοβιετική Ένωση και την Ιταλία, οι δύο πρώτες εμφανίσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία ηττήθηκε με 3-0 από τους Σοβιετικούς και πήρε το 1-1 με τους Χιλιανούς, έδωσε στην Ιταλία λίγη αιτία για συναγερμό. Όμως σε ένα διάσημο απόγευμα στο Middlesbrough, ο Pak Ντου-Ik σημείωσε το βαρυσήμαντο νικητήριο τέρμα.
Η Βόρεια Κορέα βρέθηκε να κερδίζει και με 3-0 ενάντια στη Πορτογαλία του Eusebio στα προημιτελικά χάνοντας τελικά με 5-3.



3. Αργεντινή - Καμερούν 0-1 (1990)

Το Αφρικάνικο ποδόσφαιρο έδινε ακόμη μια μάχη να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όταν στο Μουντιάλ που γινόταν στην Ιταλία δημιουργήθηκε ένα αποτέλεσμα - σοκ στους προηγούμενους πρωταθλητές κόσμου. Αυτό ήρθε από τη κεφαλιά του Francois Omam-Biyik και το Καμερούν έστειλε το Diego Maradona και τους άλλους στο καναβάτσο, παρά το γεγονός ότι έμεινε με εννέα μετά από κάποιο υπερβάλλοντα ζήλο στα μαρκαρίσματα.



Γαλλία - Σενεγάλη 0-1 (2002)

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία αναμένεται να "σκουπίσει" τη Σενεγάλη στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αντίθετα ένα γκολ από τον Papa Boupa Diop έδωσε μια αναπάντεχη νίκη και ξεκίνησε η Σενεγάλη μια αξέχαστη πορεία έως τα προημιτελικά και άλλαξε σε πολλούς παίκτες τη καριέρα τους.




5. Ισπανία - Βόρειος Ιρλανδία 0-1 (1982)
Το χαμηλό σουτ του Gerry Armstrong έναντια στους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου κυπέλλου του 1982 στη Βαλένθια δεν θα ξεχαστεί ποτέ στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία  ποτέ ξανά δεν έφτασε σε ένα πανομοιότυπο κατόρθωμα μέχρι τις αξιοσέβαστες εμφανίσεις της στο φετινό Euro. Το σύνολο του Billy Bingham έπαιξε για μεγάλο μέρος του αγώνα με 10 άνδρες, αλλά σφράγισε ένα ιστορικό επίτευγμα καθ 'οδόν προς τη νίκη του ομίλου.



6. Δανία - Γερμανία 2-0 (1992)

Η Δανία είχε μερικούς πολύ καλούς παίκτες αλλά η κατάκτηση της στο Euro '92 ήταν εκπληκτική, κυρίως επειδή κλήθηκαν να παίξουν στο τουρνουά την τελευταία στιγμή μετά την αποβολή της Γιουγκοσλαβίας. Μερικοί ποδοσφαιριστές από το ρόστερ τους  κυριολεκτικά ήταν σε διακοπές και όμως μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, σήκωσε το τρόπαιο μετά τα γκολ από τους John Jensen και Kimi Vilfort στη νίκη επί της τότε πρωταθλήτριας κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: