Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Kaladze: Από καθοδηγητής στη ποδοσφαιρική σκηνή, μαέστρος στη κοινωνικοπολιτική οικονομία της Γεωργίας


Δημήτρης Βαρσάνης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει κάτι σαν γόνιμο έδαφος αφήνοντας το μέσο φίλαθλο να γνωρίζει τι κάνει σήμερα ένας πρώην μεγάλος ποδοσφαιριστής ή και όχι και τόσο μεγάλος.
Ωστόσο, κάπου στην ανάμιξη με τους ταχυδρόμους, τους κτηματομεσίτες και τους επιχειρηματίες που δημιουργούνται μετά το κόσμο του ποδοσφαίρου, είναι ο πρώην αμυντικός της Milan Kakha Kaladze που σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γεωργίας.
Οι πιο αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές του Kaladze ήταν στο San Siro, μετά από τη μεγάλη κίνηση χρημάτων του από την Dynamo Kyiv το 2001, ωστόσο ο πρώιμος σύνδεσμος του με την πολιτική άρχισε κατά την έναρξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας.



Υπογράφοντας για τη Dinamo Tbilisi το 1993, ο Kaladze αγωνίστηκε για ένα σύλλογο που μόλις τρία χρόνια νωρίτερα είχε αρνηθεί να παίξει στο πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης μετά την πτώση του Σοβιετικού κομμουνισμού. Πέντε χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Dynamo Kyiv, μια ομάδα που είχε επίσης αντιταχθεί το πρωτάθλημα thw Σοβιετικής Ένωσης το 1990, επιλέγοντας να φορέσει τα Eθνικά χρώματα της Ουκρανίας ως σύμβολο της αλληλεγγύης στον Ουκρανικό Εθνικισμό.


Ο Kaladze δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την πολιτική μέχρι την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο το 2012 ύστερα από μια περίοδο στη Genoa, αλλά ήδη σε μεγάλο βαθμό ασχολούνταν με τις κοινωνικές υποθέσεις στη Γεωργία κατά τη διάρκεια του διαστήματος του στη Milan
Το 2008, ο Kaladze ίδρυσε το Ίδρυμα Kala, το οποίο φαινόταν να παράγει φιλανθρωπικές επενδύσεις για υπηκόους της Γεωργίας που είχαν πληγεί από τη ρωσική εισβολή, ιδίως εκείνους στη φιλο-ρωσική περιοχή της Νότιας Οσετίας. Ο Kaladze ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη ενός αριθμού ισχυρών συμμάχων, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ιταλία και να αυξήσει σε 50.000 ευρώ σε βοήθεια, παράλληλα με μια προσωπική συμφωνία με τον Silvio Berlusconi (τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιδιοκτήτης της Milan) σχετικά με την κατεύθυνση της Ιταλικής βοήθειας.
Μαζί με τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του το 2008, ο Kaladze επίσης σχεδίαζε για το μέλλον του με τη δημιουργία της εταιρείας ενεργειακών πόρων Kala Capital, η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά 45% των μετοχών στην κύρια Γεωργιανή εταιρεία υδροηλεκτρικών Sakhidroenergomsheni.


Ο Kaladze ήταν και πάλι σε θέση να χρησιμοποιήσει την εκτεταμένη επιρροή του στη χώρα κάνοντας το πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Zurab Nogaideli Διευθύνων Σύμβουλο στη Kala Capital. Από εδώ φαίνεται ότι ο Kaladze έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία τη θέση του ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χώρας δημιουργώντας ένα ισχυρό επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην μετα-ποδοσφαιρική του καριέρα.



Ωστόσο, μια σειρά από δραματικά γεγονότα το 2001 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του Kaladze στην Ιταλία, άλλαξαν την άποψή του σχετικά με τη Γεωργία και αναμφισβήτητα επηρέασαν την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική και να επιβλέπει την αλλαγή στο μέλλον.
Ο νεώτερος αδελφός του Kaladze Levan, ένας φοιτητής της ιατρικής στη Γεωργία απήχθη από δύο άνδρες ντυμένους αστυνομικούς και ζητήθηκαν ένα ποσό της τάξης των 385.000 ευρώ από τους απαγωγείς του.


Ο Πρόεδρος της Γεωργίας εκείνο το διάστημα Eduard Shevardnadze διαβεβαίωσε τόσο στην οικογένεια Kaladze όσο και στην ευρύτερη χώρα ότι η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών "θα κάνουν τα πάντα για να τους εντοπίσουν." Ωστόσο στη πραγματικότητα, η κυβέρνηση έκανε λίγα για να βοηθήσει στη διάσωση του Levan Kaladze, και ο αδελφός του και η οικογένειά έμειναν καταστραμμένοι στα χρόνια που ακολούθησαν την εξαφάνισή του. Ο Kakha μίλησε για την απελπισία του για να βρει τον αδελφό του λίγο μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Milan δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του.
"Κάθε μέρα ξυπνάω και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από τον αδερφό μου, δεν ξέρω αν είναι νεκρός ή ζωντανός. Κάθε μέρα ζητώ από τον Θεό να τον φέρει πίσω στη ζωή και να χαμογελά. "
Η ανικανότητα της κυβέρνησης της Γεωργίας και της ασφάλειας των υπηρεσιών για την εξεύρεση του αδερφού προκάλεσε μεγάλη αγωνία μέσα στην οικογένεια Kaladze και ο Kakha ανακοίνωσε αρχικά ότι θα στραφεί στην Ουκρανική υπηκοότητα.



Όμως γρήγορα άλλαξε το μυαλό του λόγω της συνάφειας του εντός του γεωργιανού λαού, ωστόσο, η αναζήτηση για τον αδελφό του παρέμεινε απελπιστική. Η μόνη πηγή ελπίδας ήταν οι φήμες που ανέφεραν ότι ο Levan κρατείται από τους αντάρτες της Τσετσενίας στο εσωτερικό της χώρας, πριν κυκλοφορήσει ένα ανατριχιαστικό βίντεο με τον Levan να παρακαλά για επιείκεια.
Το 2005, ύστερα από τέσσερα χρόνια αγωνίας για την οικογένεια Kaladze, οκτώ πτώματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Svaneti της Γεωργίας με τον Levan να πιστεύεται ότι είναι ένας από αυτούς. Μετά από μια επίπονη διαδικασία, το χειρότερο τελικά επιβεβαιώθηκε καθώς ο Levan αναγνωρίστηκε ως ένας από τους θανόντες, εννέα μήνες μετά την εξεύρεση των πτωμάτων.



Το πώς ακριβώς και γιατί ο Levan δολοφονήθηκε ποτέ δεν ανακαλύφθηκε, παρόλο που οι φήμες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι οι απαγωγείς του τον σκότωσαν πάνω στο πανικό τη στιγμή που η αστυνομία έφτιαχνε τη παγίδα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των λύτρων από την οικογένεια.
Τον Μάρτιο του 2007 δύο άνδρες, ο David Asatiani και ο Merab Amisulshvili, καταδικάστηκαν σε 25 και πέντε χρόνια αντίστοιχα για τη δολοφονία του Levan. Ο Kakha Kaladze επέλεξε να θρηνήσει μόνος του στο Μιλάνο, ονομάζοντας το πρώτο του γιο Levan το 2009. Τα τραγικά γεγονότα γύρω από το θάνατο του αδελφού του προσδιόρισαν τον Kaladze να μπει στη πολιτική και στη κοινωνική επιρροή μέσα στη πατρίδα του.



Το 2008, ενώ εξακολουθεί να παίζει για τη Milan εντάχθηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο της JSC Progress Bank στη Γεωργία, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τη χώρα μέσω ανεξάρτητων δημοσιονομικών μέσων. Αυτό το πρότζεκτ μαζί με τη δουλειά του στο Ίδρυμα Kala, η ανάπτυξη του Kala Capital και ο πρεσβευτικός του ρόλος με τα Παιδικά Χωριά SOS μέσω της FIFA, επιβεβαίωσαν ότι ο Kaladze ορίστηκε για μια παρατεταμένη ανάβαση μέχρι τη σκάλα της πολιτικής στη Γεωργία.



Παρά το γεγονός ότι ο Kaladze είχε μεγαλώσει στην επιρροή, η σταθερή και διαρκής άνοδος του έγινε μετεωρική το 2012. Ο Kaladze παρέμεινε στο περιθώριο των πολιτικών κομμάτων έως το 2012, αρνούμενος να ρίξει τη σημαντική επιρροή του πίσω από μια συγκεκριμένη αιτία.
Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του στη ποδοσφαιρική του καριέρα στη Genoa, ο Kaladze πείστηκε να ενταχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Georgian Dream-Democratic Georgia party. Το  Georgian Dream party χρηματοδοτείται και καθοδηγείται από τον Γεωργιανό δισεκατομμυριούχο Bidzina Ivanishvili και επικεντρώνεται στην παροχή μεγαλύτερης ποικιλομορφίας εντός του Γεωργιανού Κοινοβουλίου.
Ο Ivanishvili σχημάτισε το κόμμα του την άνοιξη του 2012, ωστόσο εξασφάλισε με επιτυχία τον Kaladze ως μέλος μαζί με μια σειρά άλλων διάσημων ντόπιων συμπεριλαμβανομένου του πρώην Master στο σκάκι Zurab Azmaiparashvili, πριν σαρώσει στις προηγούμενες εκλογές σε μια νίκη του συνασπισμού επί του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Ivanishvili σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με άλλα έξι μέρη ως μέρος ενός συνασπισμού, πριν αναθέσει στον Kaladze το βασικό αξίωμα του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, μετά τη δουλειά του στο Kala Capital. Έπειτα ο Ivanishilli πήρε ένα κάπως ανορθόδοξο βήμα ονομάζοντας τον Kaladze (έναν σχετικά αρχάριο στη πολιτική) ως αναπληρωτή πρωθυπουργό την ίδια ημέρα.
Ο διορισμός του Kaladze σε αυτό το ρόλο έγινε δεκτός με κάποιες επιφυλάξεις τόσο στη πολιτική της Γεωργίας όσο και στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο ρόλος του στην κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει μια σύγκρουση συμφερόντων δεδομένου της θέσης του στο Kala Capital.
Θέλοντας να ακυρώσει οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση ή κερδοσκοπία, ο Kaladze επέλεξε να τερματίσει την επένδυσή του στην Sakhidroenergomsheni πουλώντας το 45% των μετοχών που είχε στο Kala Capital στον Όμιλο GMC. Ο Kaladze ήταν τόσο πρόθυμος να αποστασιοποιηθεί από τις άσχημες φήμες σε βάρος του που πραγματοποίησε μια επίσημη δήλωση αναφέροντας ότι η πώληση θα αρχίσει εντός 10 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του.



Παρά την πρόοδο του Kaladze στο ρόλο του,  παραμένει το θέμα της κριτικής από εκείνους που πιστεύουν ότι ο έμμεσος ρόλος του και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Kala Capital συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Αυτή η αρνητικότητα δεν έχει αποθαρρύνει τον Kaladze από την επίβλεψη σημαντικής αλλαγής στο τομέα της ενέργειας στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των ρωσικών αποστολών του φυσικού αερίου στη χώρα και την ανάπτυξη τόσο της αιολικής και υδροηλεκτρικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Παρά την ταραχώδη περίοδο στη πολιτική της Γεωργίας, η οποία έχει δει τον Ivanishvili να παραιτείται από το αξίωμά του και δύο ακόμη αντικαταστάσεις ήρθαν στο ρόλο του Γεωργιανού πρωθυπουργού, ο Kaladze έχει παραμείνει σταθερά καθ 'όλη τη διάρκεια στη θέση του. Ο ίδιος θεωρείται ευρέως ως ένα συνεπές και έντονα εθνικιστικό μέλος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, του οποίου ο πολιτικός νους και το αναγνωρίσιμο δημόσιο προφίλ του έχει επισημανθεί ως ένας πιθανός μελλοντικός ηγέτης της χώρας.


Η ποδοσφαιρική καριέρα του Kaladze κατευθύνθηκε από τη Γεωργία έως την Ουκρανία και την Ιταλία και έχει καθιερωθεί ως ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστή που έβγαλε αυτό το μικρό Έθνο. Η ζωή του από την ανθεκτικότητα και την ικανότητα να εμπνεύσει φαίνεται να τον έχει υπηρετήσει καλά στην μετάβασή του από την υπεράσπιση του στις σέντρες στην επίθεση του στις ενεργειακές ελλείψεις.
Ενώ ο Kaladze σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που προχώρησε στη πολιτική μετά την απόσυρση του, η ικανότητά του να μεταφέρει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο στην πολιτική εξουσία σίγουρα δεν είναι ένα γνώρισμα που συνδέεται με εκείνους που έχουν διασχίσει τη λευκή γραμμή σε μερικούς από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: