Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Δέκα αστέρες που δεν απέδωσαν αλλού και γύρισαν "σπίτι" τους



Δημήτρης Βαρσάνης

Μερικές φορές οι μεγάλες μεταγραφές απλά δεν βγαίνουν για τους ποδοσφαιριστές ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν.
Υπάρχουν λίγα εκλεκτά κλαμπ στον κόσμο του ποδοσφαίρου, του οποίου η συντριπτική έκκληση τους είναι τέτοια ώστε να μπορούν να προσελκύουν σχεδόν κάθε παίκτη που θέλουν εις βάρος των μικρότερων συλλόγων που συμπεριλαμβάνονται. Ωστόσο, ακόμη και το πιο ταλαντούχο άτομο μπορεί να είναι δύσκολο να εγκατασταθεί στο νέο του περιβάλλον, ιδίως αν αυτοί αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης να γίνουν το φυλαχτό στο καινούργιο τους σύλλογο.
Εν τέλει, οι παίκτες που συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες μεταγραφές χρημάτων απλά αποδέχονται ότι η κίνηση τους ήταν μια αποτυχία και επιστρέφουν στο σύλλογο όπου έγραψαν το όνομα τους στην πρώτη θέση. Η φράση «το χορτάρι σίγουρα δεν είναι πάντα πιο πράσινο στην άλλη πλευρά» ισχύει ακράδαντα στο ποδόσφαιρο και οι παρακάτω δέκα ποδοσφαιριστές το γνωρίζουν πολύ καλά.



Mario Gotze
Αγοράστηκε από: Bayern Munich (2013)
Συμμετοχές: 114
Πουλήθηκε στη: Borussia Dortmund (2016)

Από που αλλού να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη επιστροφή του Mario Götze στο κλαμπ της γενέτειρας του, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του με οξείες συνθήκες για να ενταχθεί στη Bayern Munich.
Οι οπαδοί της Dortmund είδαν την αποχώρηση του Götze ως την απόλυτη προδοσία και χάρηκαν δεόντως με τις δυσκολίες που συνάντησε ο πρώην ήρωας τους στη Βαυαρία, μιας και ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να δείξει το πραγματικό του εαυτό.
Ο Götze σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να καλωσοριστεί πίσω με ανοιχτές αγκάλες από τους πρώην οπαδούς του, αλλά μερικά γκολ σίγουρα θα κατευνάσουν λίγο το μίσος τους προς αυτόν.



Filipe Luis
Αγοράστηκε από: Chelsea (2014)
Συμμετοχές: 26
Πουλήθηκε στη: Atletico Madrid (2015)

Η απίστευτη πορεία της Atletico Madrid προς τη κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2013-14 έκανε το σύνολο της Ευρώπης να καθίσει και να πάρει σημειώσεις, ιδιαίτερα ο Jose Mourinho και η Chelsea όπου εισέβαλαν στο σύλλογο της Μαδρίτης για να "αρπάξουν" τους Diego Costa και Filipe Luis όπως και να πάρουν πίσω τον Thibaut Courtois.
Τόσο ο Courtois όσο και ο Costa τρύπησαν κατευθείαν στην αρχική ενδεκάδα όμως ο Luis δεν τα κατάφερε βρίσκοντας τον εαυτό του πίσω από τον Cesar Azpilicueta στην ιεραρχία με αποκορύφωμα την επιστροφή στους "Colchoneros" το επόμενο καλοκαίρι.



Nuri Sahin
Αγοράστηκε από: Real Madrid (2011)
Συμμετοχές: 10
Πουλήθηκε στη: Borussia Dortmund (2014)

Φρέσκος από τη συνεισφορά του στη Dortmund να κατακτήσει τη Bundesliga τη σεζόν 2010 - 2011 και λαμβάνοντας επίσης το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς στη Γερμανία ο Sahin πραγματοποίησε την ονειρική του κίνηση στη Real Madrid.
Οι τραυματισμοί διατάραξαν την στιγμή του Τούρκου Διεθνή στην Ισπανική πρωτεύουσα και μετά από μια απογοητευτική περίοδο δανεισμού στη Liverpool, ο Sahin επέστρεψε στη Dortmund ως δανεικός πρώτα για 18 μήνες πριν από την εκ νέου μόνιμη μεταγραφή του το 2014.



Shinji Kagawa

Αγοράστηκε από: Manchester United (2012)
Συμμετοχές: 57
Πουλήθηκε στη: Borussia Dortmund (2014)

Η Dortmund όπως φαίνεται δεν μπορούσε να ταυτιστεί με τα λαμπρότερα ταλέντα της και ο Shinji Kagawa ήταν ένας ακόμα πρωταθλητής που ξεκίνησε μια νέα πρόκληση με την κίνηση του στη Manchester United.
Ο Ιάπωνας πλέι μέικερ άνθισε στην Bundesliga αγωνιζόμενος ως "δεκάρι" αλλά συχνά έπρεπε να παίζει στα "φτερά" στο Old Trafford και ύστερα από δύο μη παραγωγικά χρόνια, επέστρεψε στη Γερμανία για λιγότερο από τα μίσα λεφτά που τον πούλησε η Dortmund.



Robbie Keane

Αγοράστηκε από: Liverpool (2008)
Συμμετοχές: 28
Πουλήθηκε στη: Tottenham (2009)

Μετά από πεντέμιση φορτωμένες χρονιές με γκολ με τη φανέλα της Tottenham, o Robbie Keane έκανε σαφείς τις προθέσεις του να ενταχθεί στη Liverpool το 2008 επικαλούμενος το γεγονός ότι ήταν ο σύλλογος που υποστήριζε από μικρός ως ο κύριος λόγος πίσω από την αίτηση μεταγραφής του.
Τα πράγματα όμως δεν δούλεψαν για τον Keane στο Anfield και ενώ τα επτά του τέρματα σε 28 αγώνες δεν τα λες μια καταστροφή του επιτράπηκε να επιστρέψει στα "σπιρούνια" μόλις έξι μήνες αργότερα.



Kaka
Αγοράστηκε από: Real Madrid (2009)
Συμμετοχές: 120
Πουλήθηκε στη: Milan (2013)
Ο Kaka ήταν το "golden boy" της Milan κατά την πρώτη του περίοδό στον σύλλογο, αλλά όταν ήρθε η Real Madrid να τον πάρει με το τότε παγκόσμιο ρεκόρ των 56 εκατομμυρίων ευρώ, ο Βραζιλιάνος έλαβε μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Ωστόσο η άφιξη του Cristiano Ronaldo λίγες εβδομάδες αργότερα, σήμαινε ότι ο Kaka έγινε αμέσως ο δεύτερος πιο επιθυμητός Galactico και σε συνδυασμό με τα προβλήματα των πολλών τραυματισμών του παρεμπόδισαν τη πρόοδο του στην Ισπανία.
Η συγκεκριμένη περιορισμένη επίδραση του στη Μαδρίτη του επέτρεψε να επιστρέψει στο Μιλάνο με ελεύθερη μεταγραφή το 2013.



Dmytro Chygrynskiy
Αγοράστηκε από: Barcelona (2009)
Συμμετοχές: 14
Πουλήθηκε στη: Shakhtar Donetsk (2010)

Παρότι καθοδήγησε τη Barcelona σε ένα ιστορικό τρεμπλ στην πρώτη του σεζόν στο πάγκο, ο Pep Guardiola φαινόταν να ενισχύει περαιτέρω την ομάδα των Blaugrana επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό να υπογράψει τους Zlatan Ibrahimovic και Dmytro Chygrynskiy για μια συνδυασμένη δαπάνη άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ
Καμία μεταγραφή δεν τον εξόφλησε όμως ο Chygrynskiy ήταν αναμφισβήτητα ακόμα λιγότερο επιτυχής από τον Ibrahimovic, παίζοντας μόλις 14 φορές συνολικά πριν επιστρέψει αργότερα στην Ουκρανία σε λιγότερο από ένα χρόνο για ένα δραστικά μειωμένο κόστος.



Lukas Podolski
Αγοράστηκε από: Bayern Munich (2006)
Συμμετοχές: 73
Πουλήθηκε στη: Koln (2009)


Ο Mario Gotze δεν είναι ο πρώτος (και δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος) λαμπρός νεαρός Γερμανός που θα συναχθεί από τη λάμψη και τη γοητεία της Bayern Munich, μιας και ο Lukas Podolski έκανε επίσης την κίνηση του στη Hollywood FC κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων
Ο Podolski πέτυχε 51 γκολ σε 85 παιχνίδια για την παιδική του ομάδα FC Koln, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναπαράξει αυτό το "καυτό" ποσοστό μπροστά από το αντίπαλο τέρμα κατά τη διάρκεια των τριών ετών του στη Bayern και το 2009 αντάλλαξε τη τακτική διεκδίκηση του τίτλου για τις μάχες του υποβιβασμού με την ομάδα που τον ανέδειξε.



Shaun Wright - Phillips
Αγοράστηκε από: Chelsea (2005)
Συμμετοχές: 124
Πουλήθηκε στη: Manchester City (2008)

Παρόλο που πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο Stamford Bridge, ο Shaun Wright - Phillips ήταν ένα μικρό κομμάτι της ομάδας της Chelsea και δεν ήταν έκπληξη όταν έκανε το ταξίδι πίσω στο Μάντσεστερ.
Όπως και στην Chelsea, ο Wright - Phillips έγινε θύμα της αύξησης του ανταγωνισμού για τις θέσεις στη City καθώς ο σύλλογος υπέγραψε αμέσως μετά την επιστροφή του και μια σειρά από υψηλού προφίλ ποδοσφαιριστών.



Nuno Gomes

Αγοράστηκε από: Fiorentina (2000)
Συμμετοχές: 63
Πουλήθηκε στη: Benfica (2002)

Η αντικατάσταση του παραγωγικού και λατρεμένου Gabriel Batistuta στην επίθεση της Fiorentina θα ήταν ένα άχαρο καθήκον για τους περισσότερους παίκτες, αλλά οι ελπίδες ήταν υψηλές ότι ο Nuno Gomes θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε ο Αργεντινός μετά από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Euro 2000.
Όμως ο Gomes δεν ήταν σε θέση να αναπαράγει το ίδιο ποσοστό τερμάτων του στη Φλωρεντία, σκοράροντας μόλις 14 γκολ στη Serie A σε δύο χρονιές και όταν η οικονομική κατάσταση του συλλόγου επιδεινώθηκε, πωλήθηκε ξανά στη Benfica.

Δεν υπάρχουν σχόλια: