Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Rui Faria: Ο πιστός "στρατιώτης" του Mourinho


Δημήτρης Βαρσάνης

Ο Jose Mourinho έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα το έργο του ως νέος προπονητής της Manchester United και έφερε μαζί του τους μεγαλύτερους οπαδούς. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ο Rui Faria, ο προπονητής φυσικής κατάστασης και ένας βοηθός που φημίζεται για την ακλόνητη πίστη του και την φλογερή ιδιοσυγκρασία του.
Εμείς θα λάβουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο κάτι παραπάνω από βοηθό του που θα συμπορευθει μαζί του και στη United.



Ποιός είναι αυτος;

Ο Faria είναι ο μακροβιότερος βοηθός και ο μεγαλύτερος σύμβουλος του Mourinho όπου κάποτε τον περιέγραψε: "το δεξί μου χέρι.".Δεν ήταν έκπληξη για να δούμε τους δύο άνδρες μαζί στο Λονδίνο στην επικείμενη συμφωνία με την Manchester United, εντός και εκτός γηπέδου είναι μαζί τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που ο Mourrinho διόρισε τον Faria ως προπονητή φυσικής κατάστασης και αναλυτή βίντεο στο πρώτο του ρόλο ως προπονητής στην Uniao Leiria το 2001.



Από που είναι αυτός;

Γεννήθηκε στη μικρή πόλη του Barcelos στη βόρεια Πορτογαλία, Ο Faria ποτέ δεν έπαιξε ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε σημαντικό επίπεδο (όπως και ο Mourinho) και αντ 'αυτού έκανε τη δουλειά του καθηγητή φυσικής αγωγής. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν όταν ο Faria παρακολούθησε ένα σεμινάριο προπονητικής στο Camp Nou της Barcelona, όπου ο Mourinho ήταν τότε βοηθός του Louis van Gaal
Ο Mourinho διαπίστωσε ότι ο ίδιος και ο Faria μοιράζονται μια παρόμοια προοπτική για τη προπονητική και πήρε το νεότερο άντρα μαζί του στη Leiria, αν και η πρώτη του περιπέτεια θα μπορούσε να τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Ο Faria ήταν πεπεισμένος ότι θα απολυθεί μόνο με ένα δεκαπενθήμερο στην δουλειά, όταν ο Mourinho ενεπλάκη σε μια άσχημη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του συλλόγου, ο οποίος επέμενε να έρχεται να παρακολουθεί τις προπονήσεις. Στο τέλος, ο Mourinho πήρε το δρόμο του και η ειρήνη βασίλευε.




Ποια είναι η αποστολή του;

Η κύρια αποστολή του Faria εξακολουθεί να είναι του προπονητή φυσικής κατάστασης, επιφορτισμένος με την επινόηση τρόπων για να διατηρηθεί η άριστη κατάσταση των παικτών και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμών. Όμως με την πάροδο του χρόνου ο ρόλος του έχει διευρυνθεί, η εμπιστοσύνη του Mourinho στο πρόσωπό του έχει αυξηθεί και τα τελευταία χρόνια ενημερώνεται τακτικά από το προπονητή του για τακτικά και στρατηγικά ζητήματα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του:"The Special One: Η σκοτεινή πλευρά του Jose Mourinho" ο Ισπανός δημοσιογράφος Diego Torres υποστηρίζει ότι ο Faria επιλέχθηκε για να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ του Mourinho και του Cristiano Ronaldo, λόγω του γεγονότος ότι ο σούπερ σταρ τον θεωρεί έναν έμπιστο φίλο και σύμβουλο.
Ωστόσο δεν σημαίνει αυτό ότι ο Faria κατέχει ένα δημόσιο προφίλ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Mourinho ήταν πάντα ο "άλλος" βοηθός προπονητή - Ο Steve Clarke και ο Steve Holland στη Chelsea, ο Giuseppe Bergomi στην Inter, ο Aitor Karanka στη Real Madrid - ο οποίος παρακολουθεί τις συνεντεύξεις τύπου όταν ο προπονητής δεν είναι διαθέσιμος ή δεν θέλει να μιλήσει. Ο Faria κάνει την δουλειά του αποκλειστικά πίσω από την κουρτίνα.
Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο Old Trafford, αν και η αναχώρηση του Ryan Giggs αφήνει λίγους προφανείς υποψήφιους για να αναλάβουν τις ευθύνες των μέσων ενημέρωσης όταν ο Mourinho δεν θα θέλει να το πράξει.
Ερωτηθείς για πολλούς μαθητές προπονητές του κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ του BT Sport "Jose Mourinho - το πορτρέτο ενός Πρωταθλητής" το περασμένο καλοκαίρι, ο Mourinho ξεχώρισε τον Faria ως "εκείνος με τις περισσότερες ομοιότητες μαζί μου, ακόμη και σε ορισμένα ίχνη της προσωπικότητας."



Ποιο είναι το στυλ του;

Αυτές οι ομοιότητες αποτελούν το καλό και το κακό. Όπως ο Mournho, ο Faria είναι έξυπνος και ένας έντονος μαθητής, υπερηφανεύοντας τον εαυτό του για να είναι ένας σχολαστικός τύπος με το πλάνο του με τρομερή ηθική εργασία. Όμως η αιχμηρή προσωπικότητά του αντανακλά επίσης στα μερικα από τα λιγότερο αξιοθαύμαστα γνωρίσματα του χαρακτήρα του αφεντικού του.
Κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο Faria λειτουργεί κανονικά ως επιθετικός σκύλος του Mourinho, "γαυγίζει" στους διαιτητές και στο τέταρτο για λογαριασμό του προπονητή του. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011-12 που είδαμε τη Real Madrid να παλεύει τον τίτλο από τη Barcelona, είχε αποβληθεί τέσσερις φορές σε όσους μήνες διήρκεσε αυτή η διαμάχη στις αποφάσεις. Το πιο αξέχαστο σημείο ανάφλεξης ήρθε στη Chelsea τον Απρίλιο του 2014 στα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς.
Ο Faria εξοργισμένος κινήθηκε προς το διαιτητή Mike Dean για το πέναλτι που έδωσε στη Sunderland και έπρεπε να συγκρατηθεί από τον Mourinho πριν κατευθυνθεί κάτω από τη σήραγγα του Stamford Bridge από το λοιπό προσωπικό της Chelsea. Έλαβε έξι ματς απαγόρευση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τα οποία μειώθηκαν στα τέσσερα με την έφεση.
Αν ο Sir Bobby Charlton και τα άλλα παραδοσιακά μέλη της United έτρεφαν ανησυχίες για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Mourinho, είναι απίθανο να έχουν μια προτίμηση στο Faria.



Γιατί τον εκτιμά τόσο πολύ ο Mourinho;

Με μια λέξη: πίστη. Ο Faria είναι στο πλευρό του Mourinho περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του τρέχον τεχνικού προσωπικού του, ακόμα και από το προπονητή τερματοφυλάκων Silvino Louro ο οποίος ακολουθεί το Mourinho από τη περίοδο του στη Porto.
"Αν μια μέρα πρέπει να μιλήσω για τους μαθητές μου, πρέπει να αναφερθώ για αυτόν που είναι μαζί μου από το 2000" είπε ο Mourinho για το Faria το περασμένο καλοκαίρι:"Αυτός που έχει περισσότερες ικανότητες από οποιοδήποτε άλλο, αυτός που αν θέλει να γίνει προπονητής αύριο είναι περισσότερο από έτοιμος για να το κάνει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά είναι αυτός που απλώς απολαμβάνει τόσο πολύ να είναι όπου είμαι και δεν έχει αυτό το στόχο "
Ο Faria ποτέ δεν επεδίωξε τα προπονητικά του καθήκοντα αλλού, ακόμη και όταν ο ίδιος παρακολουθούσε τους πρώην συναδέλφους του Andre Villas Boas, Baltemar Brito, Karanka και Jose Morais όλοι να χαράζουν τα δικά τους μονοπάτια στη προπονητική με διάφορους βαθμούς επιτυχίας.
Όταν ο Mourinho τιμωρήθηκε από την UEFA για τα προημιτελικά του Champions League εναντίον της Bayern Munich κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στη Chelsea, ο Faria ήταν ο άνθρωπος που εντοπίστηκε στο Stamford Bridge να φορά στο πάγκο ένα σκούφο με ένα ακουστικό να κρύβεται στο αυτί του για τις εντολές του Πορτογάλου. Όταν ο Mourinho πήρε ένα διάλειμμα εννέα μηνών μεταξύ της πρώτης απόλυσης του από τη Chelsea το Σεπτέμβριο του 2007 και την άφιξη του στην Inter τον Ιούνιο του 2008, το ίδιο έκανε και Faria.
Οι δύο άνδρες είναι αχώριστοι εδώ και 15 χρόνια, η σχέση τους στηρίζεται στην εκπληκτική πορεία του Mourinho στη προπονητική. Στην United ελπίζουν ότι θα αποφέρουν περισσότερα τρόπαια μέσα στις επόμενες χρονιές, αν και αν η ιστορία αποτελεί οδηγός, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολλά "πυροτεχνήματα" κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: