Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ευρώπη: Οι 15 μεταγραφές - ρεκόρ στη νεότερη έκδοση του ποδοσφαίρου


Δημήτρης Βαρσάνης

Ακόμη και με όλο και πιο πλούσια πρότυπα του ποδοσφαίρου, το ποσό των χρημάτων που η Manchester United είναι έτοιμη να πληρώσει για να υπογράψει εκ νέου το πρώην ταλέντο της ακαδημίας της Paul Pogo είναι απολύτως παράλογο.
Όπως ανέφερε η L'equipe οι "κόκκινοι διάβολοι" τα βρήκαν με τη Juventus στα 100 εκατομμύρια λίρες (120 εκατομμύρια ευρώ) για τον 23χρονο μέσο, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στο Old Trafford αυτό το καλοκαίρι. Ο Διεθνής με τη Γαλλία έχει ήδη συμφωνήσει τους όρους του σε πενταετές συμβόλαιο αξίας 300.000 λιρών την εβδομάδα.
Ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια που έσπασε το μεταγραφικό ρεκόρ, όταν η Real Madrid ξόδεψε 85.3 εκατομμύρια λίρες για την υπογραφή του Gareth Bale από την Tottenham. Ενώ το ποσό που αφορά τον Pogba φαίνεται απότομο για έναν παίκτη που δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο των δυνάμεών του, ίσως δεν πρέπει να εκπλαγούμε από τα λεφτά που εμπλέκονται, καθώς το ρεκόρ των μεταγραφών έχει σπάσει σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Από το 1990, ο τίτλος του πιο ακριβοπληρωμένου ποδοσφαιριστή στον κόσμο έχει περάσει από 15 παίκτες, μερικοί από τους οποίους αποδείχθηκε ότι άξιζαν τα χρήματα τους, ενώ άλλοι δεν δικαιολόγησαν αρκετά τη τιμή τους. Έτσι, με αυτό κατά νου θα σας παρουσιάσουμε τις 15 μεταγραφές - ρεκόρ από το 1990.


Roberto Baggio
Από τη Fiorentina στη Juventus: 8 εκατομμύρια λίρες

Ο Roberto Baggio ήταν η κρέμα της "σοδειάς" για τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η Juventus σαφώς αναγνώρισε το ταλέντο του. Η "γηραιά κυρία" κατέβαλε στη Fiorentina το παγκόσμιο ρεκόρ της τάξης των 8 εκατομμυρίων λιρών για τη «Θεία αλογοουρά» το 1990 και σίγουρα κατέβαλε το εν λόγω ποσό αφότου πέτυχε 115 γκολ σε 200 παιχνίδια, καθώς κατέκτησε επίσης τρία τρόπαια και μια χρυσή μπάλα.




Jean-Pierre Papin
Από τη Marseille στη Milan: 10 εκατομμύρια λίρες

Η δύναμη και η έλξη που είχαν οι ομάδες της Serie A κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ήταν ασύγκριτες. Μόλις δύο χρόνια μετά το σπάσιμο του παγκοσμίου ρεκόρ από τη Juventus για τον Baggio, η Milan έδωσε 10 εκατομμύρια λίρες στη Marseille για τον επιθετικό της Jean-Pierre Papin. Δυστυχώς, οι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να πετύχει στο San Siro και πωλήθηκε στην Bayern Munich δύο χρόνια αργότερα.


Gianluca Vialli
Από τη Sampdoria στη Juventus: 12 εκατομμύρια λίρες

Με τον Roberto Baggio ήδη μπροστά, η Juventus πρόσθεσε άλλον έναν παγκόσμιας κλάσης επιθετικό στις τάξεις της το 1992 όταν υπέγραψε τον Gianluca Vialli από τη Sampdoria για 12 εκατομμύρια λίρες. Ο Ιταλός επιθετικός πέρασε μια υπέροχη περίοδο στο Τορίνο κατακτώντας το Κύπελλο UEFA στην πρώτη του σεζόν και έπειτα το Champions League το 1996.



Gianluigi Lentini
Από τη Torino στη Milan: 13 εκατομμύρια λίρες

Το παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε τρεις φορές έως το 1992 και ο Lentini θα κρατούσε αυτό το ρεκόρ μέχρι το 1996. Διέθετε μεγάλη ικανότητα στη ντρίμπλα και ήταν ένα ζωτικό κομμάτι της ομάδας των Rossoneri που κατέκτησε τη σεζόν 1992-1993 το Scudetto. Δυστυχώς, ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν από την έναρξη της σεζόν 93/94 καταστρέφοντας τη καριέρα του και τις σημαντικές του ικανότητες.



Ronaldo
Από τη PSV Eindhoven στη Barcelona: 13.2 εκατομμύρια λίρες

Το "φαινόμενο" ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο το '90 και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δύο φορές εκείνη τη δεκαετία. Η πρώτη φορά εμφανίστηκε όταν μετακόμισε από την PSV Eindhoven στη Barcelona για πάνω από 13 εκατομμύρια λίρες. Ο Βραζιλιάνος ήταν ασταμάτητος κατά τη διάρκεια της μοναδικής του σεζόν στο Camp Nou σκοράροντας 47 φορές σε 49 παιχνίδια.



Alan Shearer
Από τη Blackburn στη Newcastle: 15 εκατομμύρια λίρες

Αφού σημείωσε 130 τέρματα για τη Blackburn, η Newcastle αποφάσισε να ρίξει ένα πακτωλό χρήματων και να πληρώσει 15 εκατομμύρια λίρες για να φέρει το δικό της ήρωα πίσω στο σπίτι το 1996. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να φέρει οποιοδήποτε τρόπαιο στο St James 'Park, ο Shearer έβαλε μια μάζα τερμάτων και παραμένει ένας ήρωας στο Tyneside.



Ronaldo
Από τη Barcelona στην Inter: 19.5 εκατομμύρια λίρες

Μετά την καταπληκτική του σεζόν στη Barcelona ο Ronaldo ήταν πίσω  στο βιβλίο των ρεκόρ, όταν η Inter πλήρωσε 19.5 εκατομμύρια λιρες για το Βραζιλιάνο. Η περίοδος του στους Nezzarurri δεν ήταν τόσο καλή όσο εκείνη στην Καταλονία, αλλά τα πήγε πολύ καλά πετυχαίνοντας 59 τέρματα σε 99 παιχνίδια για τους Ιταλούς.



Denilson

Από τη Sao Paolo στη Real Betis: 21.5 εκατομμύρια λίρες

Το παγκόσμιο ρεκόρ ξεπέρασε το "ταβάνι" των 20 εκατομμυρίων λιρών το 1998 από μια απίθανη πηγή καθώς η Real Betis έδωσε στη Sao Paolo 21.5 εκατομμύρια λίρες για το συναρπαστικό Βραζιλιάνο εξτρέμ Denilson. Παρά τη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 ο Denilson ποτέ δεν έφτασε στις δυνατότητες του.



Cristian Vieri
Από τη Lazio στην Inter: 32.1 εκατομμύρια λίρες

Πριν τελειώσει η δεκαετία του '90, η Inter κατέβαλε πάνω από 30 εκατομμύρια για να φέρει τον Vieri από το Ολυμπιακό Στάδιο στο San Siro. Ο Ιταλός επιθετικός πραγματοποίησε τη καλύτερη περίοδο στη καριέρα του σημειώνοντας 120 γκολ σε 185 αγώνες με τους Nerazzurri.



Hernan Crespo
Από τη Parma στη Lazio: 35.5 εκατομμύρια λίρες

Στο γύρισμα της χιλιετίας, η Lazio απέκτησε τον Αργεντινό επιθετικό Hernan Crespo για 35.5 εκατομμύρια λίρες και έδειξε αμέσως γιατί θεωρήθηκε ότι τα αξίζει τόσο πολλά. Ο «Valdanito» τελείωσε ως πρώτος σκόρερ της Serie A στην πρώτη του σεζόν όμως δεν κατάφερε να τη βοηθήσει να διατηρήσει το Scudetto.



Luis Figo

Από τη Barcelona στη Real Madrid: 37 εκατομμύρια λίρες

Τώρα ερχόμαστε σε μια από τις πιο αντιλαϊκές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί της Barcelona ήταν έξω φρενών όταν ο σύλλογος τους πούλησε τον Figo στη μισητή της αντίπαλο το 2000 για το ποσό των 37 εκατομμυρίων λιρών. Αγωνίστηκε 230 φορές με τους Galacticos κερδίζοντας επτά τρόπαια.



Zinedine Zidane
Από τη Juventus στη Real Madrid: 46.6 εκατομμύρια λίρες

Αυτό είναι το σημείο όπου η Real Madrid άρχισε πραγματικά να λυγίζει τους οικονομικούς της μύες. Ο Zinedine Zidane ήταν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των "Galacticos" και ο Γάλλος τα πήγε θαυμάσια στο Bernabeu σκοράροντας 49 φορές σε 225 εμφανίσεις.



Kaka
Από τη Milan στη Real Madrid: 56 εκατομμύρια λίρες

Το ρεκόρ του Zidane στάθηκε για οκτώ χρόνια μέχρι που η Milan αποφάσισε να πουλήσει τον Kaka στη Real Madrid το 2009 για 56 εκατομμύρια λίρες. Ο Βραζιλιάνος δεν προσαρμόστηκε αρκετά στην Ισπανία και σε μεγάλο βαθμό επισκιάστηκε από τις προσπάθειες του Cristiano Ronaldo. Μετά από 120 παιχνίδια σε τέσσερις χρονιές του δόθηκε η άδεια να επιστρέψει στη Milan.



Cristiano Ronaldo
Από τη Manchester United στη Real Madrid: 80 εκατομμύρια λίρες

Ο Kaka θα μπορούσε να αποκαλεί τον εαυτό του ως το πιο ακριβοπληρωμένο παίκτης στον κόσμο μόνο για μερικές εβδομάδες μέχρι η Real Madrid να σπάσει και πάλι το ρεκόρ για την υπογραφή του Ronaldo από την Manchester United. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έσπασε πολλά ρεκόρ σε γκολ όλο αυτό το διάστημα στην Ισπανική πρωτεύουσα.



Gareth Bale
Από τη Tottenham στη Real Madrid: 85.3 εκατομμύρια λίρες

Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι ο Cristiano Ronaldo δεν ήταν ευτυχής όταν η δική του ομάδα πλήρωσε 85.3 εκατομμύρια λίρες στη Tottenham για τον Bale το 2013 και παρόλο που ο ίδιος είχε μερικές βραχώδεις στιγμές, ο Ουαλός σίγουρα απόλαυσε κάποιες κρίσιμες στιγμές σε μεγάλα παιχνίδια με τους Galacticos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: