Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Μνήμες,συγκίνηση, πικρίες αλλά και περηφάνια στην παρουσίαση του χρονικού της μάχης του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ το 1974


Σε μια κατάμεστη αίθουσα απο παλιές σειρές ΕΛΔΥΚάριων που πολέμησαν στον Αττίλα 1 και 2 και συγγενών τους, αλλα και απλών πολιτών που ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες γύρω απο την Μάχη του στρατοπέδου τις ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974, πραγματοποιήθηκε χτες η παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.. 14-16/8/1974» εκδόσεις Πελασγός, του ταξιάρχου ε.α. Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου τελευταίου Στρατοπεδάρχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ. με διοργανωτές τους «ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ  και Κυπριακή εστία βορείου Ελλαδος

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης, ιστορικός, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974, Αθανάσιος Στάικος, ο ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος και σε ρόλο συντονιστή, ο πρόεδρος των Δεσμών Ελλήνων, Γιάννης Κουριανίδης.

Την αρχή έκανε ο κ. Κουριανίδης ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του την αναγκαιότητα αυτής της εκδήλωσης και της απόδοσης τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους και παρουσίασε τους υπόλοιπους ομιλητές.

Ο κ. Στάικος, τοτε επιλοχίας πεζικού, με έντονο και βαθύ συναισθηματικό τόνο περιέγραψε τις προσωπικές εμπειρίες του απο τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνων των ημερών αλλα και τις πικρίες του απο το πως αυτές οι θυσίες των νεκρών και ζώντων συμπολεμιστών του αντιμετωπίστηκαν απο την Πολιτεία και όχι μόνο.

Ο ιστορικός κ. Δημητριάδης ανέφερε τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε αυτή η έκδοση αλλα και τις αντιρρήσεις κάποιων απο την έκδοση αυτό του πονήματος αλλα και ανέφερε ανεκδοτολογικές ιστορίες εκείνων των ημερών ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούσε.

Ο κ. Σταυρόπουλος και αυτός με την σειρά του αναφέρθηκε στον τρόπο γραφής και συγκέντρωσης των στοιχείων για την έκδοση του εν λόγο πονήματος και αναφέρθηκε στις εμπειρίες του απο εκείνες τις μέρες.

Χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος της Κυπριακής εστίας βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Νεάρχου.

Λόγο της έντονης συναισθηματικής φόρτισης της εκδήλωσης και του έντονου προσωπικού στοιχείου των ομιλιών ο γράφων θεώρησε πρέπον να παρουσιάσει, έστω ηχητικά όλη την συγκινητική αυτή παρουσίαση σε όσους δεν ήταν εκεί. Λόγο καθυστερημένης προσέλευσης του γράφοντα η εισαγωγική ομιλία του κ. Κουριανίδη ακούγετε μισή. Αναφέρεται προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Ολόκληρη την παρουσίαση μπορείτε να την ακούσετε καθαρά εδώ

Βίντεο της εκδήλωσης θα βγάλουν οι ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: