Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Γαλλία - Ισλανδία: Οι ήρωες συναντούν τους διοργανωτές


Δημήτρης Βαρσάνης

Όλο και περισσότερο αρχίζει να φαίνεται ότι ο Cristiano Ronaldo μάλλον είχε δίκιο. Ο ίδιος είπε ότι "για την Ισλανδία η υπεράσπιση της ενάντια στην Πορτογαλία και η γιορτή της επείδη πήρε μια ισοπαλία ήταν απόδειξη μιας μικρής νοοτροπίας. Μια τέτοια σκέψη ποτέ δεν θα τους δώσει τίποτα.
Αυτό μπορεί να μην ήταν ακριβώς αυτό που εννοούσε, αλλά η ισοπαλία εναντίον της Πορτογαλίας στο πρώτο παιχνίδι τους στον όμιλο F φαίνεται ότι πέρασε πολύς καιρός. Η συγκεκριμένη ισοπαλία έχει ήδη αντικατασταθεί στον κατάλογο από μεγαλύτερα επιτεύγματα του ποδοσφαίρου της Ισλανδίας. Η Ισλανδία ίσως να έπρεπε να αντικρύσει μεγαλύτερα πράγματα ενάντια στο Ronaldo και στους υπόλοιπους.



Ένας προημιτελικός ξεπερνά οτιδήποτε η Ισλανδία μπορούσε να αναμένει ρεαλιστικά σε αυτό το τουρνουά. Οι νίκες επί της Αυστρίας και της Αγγλίας θα μείνουν εκεί για όσο διάστημα παίξει στο ποδόσφαιρο. Ό, τι συμβεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο και πέρα, αυτή η ομάδα θα έχει μια θέση στις Ισλανδικές καρδιές. Η πρώτη φορά - όπως οι οπαδοί της Ουαλία είναι πάρα πολύ νέοι για να θυμούντα το 1958 ή αυτή η γενιά των Ούγγρων οπαδών θα το επιβεβαιώσει - είναι πάντα η καλύτερη Υπάρχει μια φρεσκάδα για την Ισλανδία, η έλλειψη κυνισμού, μια αίσθηση της χαράς, και ότι γίνεται επικίνδυνη αν μη τι άλλο επειδή η ομάδαπου αντιμετωπίζουν  στο προημιτελικό, η Γαλλία, είναι τόσο βασανίζεται από την πίεση του να είναι οικοδεσπότες. "Κατά της Γαλλίας μπορούμε να πάμε χαλαροί και να δείξουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο", δήλωσε ο προπονητή τους Heimir Hallgrimsson, ο οποίος έχει ενταχθεί στην μεγάλη Κολομβία του Francisco Maturana στις τάξεις των πιο διάσημων οδοντιάτρων ποδοσφαίρου. "Δεν έχουμε την πίεση όλου του κόσμου που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά δεν χρειαζόμαστε το οπωσδήποτε  Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς."



Για την Ισλανδία, το ποδόσφαιρο είναι ξαφνικά ένα απλό παιχνίδι. οι προπονητές τους, Ο Hallgrimsson και ο βετεράνος Σουηδός Lars Lagerback, έχουν επιλέξει την ίδια 11άδα για καθένα από τα τέσσερα παιχνίδια μέχρι τώρα. Παίζουν με 4-4-2 στην ευθεία, κάθονται πίσω, ψάχνουν να περιορίσουν το χώρο στον αντίπαλο σον τελικό τρίτο. Οι δύο κεντρικοί της αμυντικοί - Kari Arnason, ο οποίος άφησε την τελευταία χρονιά τη Rotherham για τη Malmo, και τον  Ragnar Sigurdsson που αγωνίζεται στη Krasnodar - έδιωχναν οποιεσδήποτε σέντρες διότι ήταν μαζεμένοι μέσα στην αντίπαλη περιοχή.
Μόνο η Σουηδία και η Βόρεια Ιρλανδία πραγματοποίησαν λιγότερα σουτ ανά παιχνίδι από την Ισλανδία στο Euro. Κανείς δεν είχε λιγότερη κατοχή. Κανείς δεν είχε ένα χαμηλότερο ποσοστό στην επιτυχία στις πάσες. Κανείς δεν επέτρεψε η αντιπολίτευση να έχει ένά παιχνίδι. Αυτό ήταν περίπου μια αμυντική ανθεκτικότητα, φορείς που έμειναν  στο δρόμο, απελπισμένοι τους αντιμετωπίσαμε, πρόστιμο σώζει. Ναι, είναι καλά οργανωμένη, και πολλοί άνθρωποι - παίκτες, δημοσιογράφοι και στους οπαδούς - έχουμν μιλήσει για τη σημασία του Lars Lagerback στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο αυτή είναι επίσης μια ομάδα με ομαδικό πνεύμα και επιθυμία (και λίγη τύχη).



Για τη Γαλλία υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Αφού αγωνίστηκε με το 4-2-3-1 κατά της Αλβανίας και στη συνέχεια έκανεεκτεταμένες αλλαγές για τον αγώνα με την Ελβετία, ο Didier Deschamps επέστρεψε στο σύστημα που χρησιμοποίησε στο εναρκτήριο παιχνίδι, για τη φάση των "16" στην αναμέτρηση με την Ιρλανδία. Όπως και στο εναρκτήριο παιχνίδι, το αποτέλεσμα ήταν ένα φτωχό πρώτο ημίχρονο στο οποίο η Γαλλία βρέθηκε πίσω στο σκορ. Όμως, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, η αντιστροφή του συστήματος απελευθέρωσε τον Dimitri Payet και έκανε τη Γαλλία μια πιο απειλητική ομάδα.



Με τον Kante να είναι τιμωρημένος, μπορεί ο Deschamps να χρησιμοποιήσει το 4-2-3-1 από την αρχή, ή ενδεχομένως να βάλει τον Yoann Cabaye για αντικαταστάτη του. Το 4-2-3-1 είναι ίσως το πιο πιθανό, με τους Blaise Matuidi και Paul Pogba να είναι μαζί στο κέντρο και τον Antoine Griezmann παίξει  πίσω από τον Olivier Giroud, ψάχνοντας να πάρει μια κεφαλιά όπως το έκανε έναντι της Ιρλανδίας και ήρθε το δεύτερο γκολ των Γάλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που απέμεινε στο τουρνουά έχοντας κερδίσει τις περισσότερες εναέρια μονομαχίες από την Ισλανδία. Υποθέτοντας ότι ο Kingsley Coman έχει αναρρώσει από τον τραυματισμό που τον ανάγκασε να μπει ως αλλαγή απέναντι στην Ιρλανδία θα πάρει τη θέση του στα δεξιά.
Ο Adil Rami επίσης θα απουσιάσει λόγω της συμπλήρωσης καρτών, αν και υπάρχουν πολλοί στη Γαλλία που μπορεί να το βλέπουν ως ανακούφιση. Ο πολυδυσφημισμένος αμυντικός της Manchester City Ellaquim και ο απροσάρμοστος Samuel Umtiti - ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε την μεταγραφή του από τη Lyon στη Barcelona - είναι οι δύο υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν με τον Umtiti φαινομενικά να είναι πιο πιθανό να πάρει το νεύμα
Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ισλανδία είναι η φυσική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι άφησε έξω την Αγγλία, επικρατούσε ο πανικός στις τάξεις της στο τέλος που δεν φάνηκε τόσο πολύ. Η Ισλανδία ξεθώριασε στα τελευταία 20 λεπτά έναντι τόσο της Ουγγαρίας ΄όσο και της Αυστρίας (η αείμνηστη νίκη της ήρθε στη τελευταία φάση όταν η Αυστρία ήταν όλη μπροστά ψάχνοντας το γκολ που θα τη κρατούσε στη διοργάνωση). Η Γαλλία από την άλλη έχει μια συνήθεια να πετυχαίνει αργά τα γκολ της. Ενδεικτικά, ακόμα δεν έχει σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και τα τρία από τα έξι τής τέρματα μπήκαν από το 89' και μετά.



Όμως αυτά τα γκολ της τελευταίας στιγμής από τη Γαλλία μπορεί να διαβαστουν με δύο τρόπους: από τη μία πλευρά, είναι θετικό ότι καταφέρνουν να βρίσκουν δίχτυα στη πολύ μεγάλη ανάγκη, αλλά από την άλλη αυτό δείχνει ότι κάτι είναι λάθος για να φτάνει έως σε εκείνο το σημείο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στον Payet ή στον Greizmann για να τους βγάλει από το κίνδυνο, και αυτό δίνει ένα ενθαρρυντικό κύμα αέρα στην Ισλανδία.
Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο πληθυσμός της Ισλανδίας των 330.000 κατοίκων είναι ο ίδιος με εκείνη του Λέστερ. "Νομίζω ότι θα ήθελα να τελειώσει έτσι όπως τελείωσε με την Leicester" δήλωσε ο Hallgrimsson:" Θα βασιστούν στις δυνάμεις τους και θα προσπαθήσουμε να πράξουμε το ίδιο. Υπάρχει το ίδιο ομαδικό πνεύμα και στις δύο ομάδες"
Για τη Γαλλία, αυτό θα είναι μια δυσοίωνη σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: