Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Tottenham: Η μη απόκτηση πρωτοκλασσάτων ποδοσφαιριστών προεξοφλεί κίνδυνο για τη θέση της


Δημήτρης Βαρσάνης

Αφού έκανε περισσότερο θόρυβο από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον την περασμένη σεζόν, από το αυξανόμενο κρεσέντο της προς το τίτλο στη συντριβή της στα τρία τελευταία παιχνίδια της, τώρα επικρατεί η ησυχία γύρω από τη Tottenham.
Οι μεγάλοι διορισμοί προπονητών και οι μεγάλες μεταγραφές σε άλλους συλλόγους έχουν δει το κλαμπ του Βορείου Λονδίνου να πηγαίνει κάτω από το ραντάρ, αλλά αυτό είναι πιθανώς προς όφελός τους ύστερα από το απογοητευτικό καλοκαίρι που πέρασαν πολλοί από τους παίκτες τους. Κανένας από το σύνολο του Mauricio Pochettino δεν εντυπωσίασε πραγματικά στο Euro 2016, εκτός από τον Hugo Lloris αν και για αυτόν έκλεισε το τουρνουά με απογοήτευση χάνοντας από τη Πορτογαλία στον τελικό. Πολλοί από τους παίκτες των Spurs φάνηκε να τους λείπει η σπίθα, το οποίο είναι περισσότερο από μια συνήθης ανησυχία επειδή η Tottenham πραγματοποίησε ένα πολύ περιπετειώδες τέλος τη περσινή σεζόν από ό, τι όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων της πρωταθλήτριας Leicester. Είναι η αντίφαση και το μεγάλο ερώτημα γύρω από αυτή την ομάδα τώρα.



Με τόσες πολλές αλλαγές και θέματα σε όλα τα άλλα κλαμπ που συναγωνίζονται για τις θέσεις του Champions League, υπάρχει ένα σωστό επιχείρημα ότι ο Pochettino έχει θέσει σε εφαρμογή τη σταθεροποίησε και ένα πιο πολλά υποσχόμενο έργο στην ομάδα με τις πιο ξεκάθαρες αρχές. Ωστόσο εδώ είναι και το πρόβλημα: Πώς θα επηρεαστεί το έργο από ό,τι συνέβη τη προηγούμενη χρονιά;
Η ομάδα θα πάρει θάρρος από το εξαιρετικά εντυπωσιακό νικηφόρο σερί που την οδήγησε έως το τέλος σε μια κούρσα για τον τίτλο; ή θα επηρεαστεί πάρα πολύ συναισθηματικά από τον καταστροφικό τρόπο που τελείωσε η χρονιά, χάνοντας το προβάδισμα των δύο γκολ στο 2-2 με τη Chelsea και στη συνέχεια δέχοντας ένα ισχυρό χτύπημα στο 5-1 από την Newcastle πέφτοντας στη τρίτη θέση πίσω από την Arsenal;



Αυτός είναι ίσως ο λόγος για μια ήσυχη περίοδο αυτό το καλοκαίρι που ίσως να ταιριάζει στους Spurs, όπως και το γεγονός ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο Jose Mourinho και στο Pep Guardiola, οι νεαροί παίκτες του Pochettino μπορούν να προετοιμαστούν χωρίς την επιπλέον πίεση που όλοι θα μιλούν για το πώς τελείωσαν τη χρονιά την περασμένη σεζόν, αν και ο Αργεντινός προβλέψιμα ρώτηθηκε γι 'αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου του αυτό το καλοκαίρι.
"Υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα που πρέπει να πάρουμε από την περασμένη σεζόν," είπε το αφεντικό της Tottenham:"Ίσως θα πρέπει να ανταγωνιστούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου. Είμαστε πολύ νέοι. Το καλό είναι ότι έχουμε περισσότερη εμπειρία και μπορούμε να προσθέσουμε δύο παίκτες που θα βελτιώσουν την ομάδα μας και πιστεύω ότι θα γίνουμε δυνατότεροι"
Πόσο μεγάλη διαφορά που επιπλέον "δύναμη" θα κάνει, όμως, είναι άλλο θέμα. Για όλες τις πιστώσεις που προφανώς αξίζουν η Tottenham και η Leicester για την περασμένη σεζόν, είναι αδύνατο να ξεφύγουν από το επιχείρημα ότι εν μέρει ενισχύθηκαν από την υποαπόδοση των συνήθων διεκδικητών. Είναι απίθανο να γίνει το ίδιο αυτή τη σεζόν, με πολλές από αυτές τις ομάδες (ειδικά η Manchester City, η Manchester United και η Chelsea) να έχουν σχεδόν υπερκαλύψει με το πόσο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν. Έτσι ακόμα κι αν οι "Spurs" δυναμώσουν αυτή τη σεζόν, μια πιο ανταγωνιστική Premier League σημαίνει ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη θέση στο πρωτάθλημα.
Κάποιοι από τη βάση οπάδων και γύρω από τον σύλλογο πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη υπογραφή, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα πνευματική ενέργεια και να κάνει μια δήλωση.



Αυτό υποδηλώνει ωστόσο ότι μπορεί να παρεξηγηθεί το πώς λειτουργεί ο Pochettino. Αυτός δεν κάνει μεγάλές μεταγραφές για χάρη του. Κάθε αγορά γίνεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του τι απαιτείται για το μεγάλο του πλάνο και να προωθήσει την υψηλή ένταση ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ανακουφιστεί ένα μέρος της πίεσης πάνω στον εργασιομανή Harry Kane φέρνοντας τον 22χρονο Vincent Janssen από την ΑΖ Alkmaar. Είναι επίσης, γιατί ο Pochettino έχει δώσει περισσότερες επιλογές στη μεσαία γραμμή με την απόκτηση του Victor Wanyama από τη Southampton.



Αυτή η αγορά είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική, διότι πηγές από το St Mary's λένε ότι ο  Κενυάτης μέσος ήταν ένας από εκείνους που είχαν τα περισσότερα θέματα με την εξαντλητικη προσέγγιση του Pochettino στη φυσική κατάσταση. Αυτό ακριβώς δείχνει πόσο συνειδητοποίησε ο Wanyama ότι τον έκανε καλύτερο παίκτη αγκαλιάζοντας τη προσέγγιση του Pochettino.
Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι υπήρχαν πολλές επικρίσεις για τις μεταγραφές της Tottenham το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η διαδεδομένη προσδοκία ότι θα δυσκολευτεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα, μόνο για να παράξει τελικά τη καλύτερη χρονιά της στη Premier League. Πραγματοποιώντας την ίδια δουλειά, θα μπορούσαν να έχουν ήδη ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ομάδες και πηγές κοντά στην ομάδα λένε ότι η διάθεση είναι τόσο θετική όσο ποτέ άλλοτε κάτω από τον Pochettino. Οι παίκτες εξακολουθούν να πιστεύουν απόλυτα σε αυτό το προπονητή.
Η ανησυχία όμως είναι αν μπορούν να εξακολουθούν να εργάζονται με τον ίδιο τρόπο που τους έδωσε ένα τέτοιο πλεονέκτημα την περασμένη σεζόν.


Πολλοί από τους παίκτες-αστέρια τους, ειδικά ο Harry Kane και ο Dele Alli ήδη είχαν "καεί" στη μέση αυτής της καθυστερημένης κατάρρευσης και ήταν ιδιαίτερα εμφανές στο Euro. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάρα πολλοί από τους παίκτες των "Spurs" έκαναν στην Αγγλία μια ήσυχη πορεία. Είναι επίσης σαφές γιατί ο Pochettino έχει αφήσει κάποιους από αυτούς έξω από το ταξίδι της preseason στην Αυστραλία.



Η απουσία τους έχει επίσης εκθέσει μια ομάδα που εξακολουθεί να αισθάνεται λίγο λεπτή και θα έπρεπε ίσως να προσθέσει μια - δύο φαντασίες μπροστά. Υπάρχει μερικές φορές μια αίσθηση ότι οι "Spurs" απλώς προσπαθούν να συντρίψουν δυνατές άμυνες όταν πραγματικά χρειάζεται κάποιος να εφαρμόσει ένα κομμάτι παύσης και να προσφέρει μια στιγμή φαντασίας.
Στη συνέχεια, υπάρχει η προφανής ψυχολογική επίδραση να εξεταστεί από την περασμένη σεζόν. Μια πηγή κοντά στην ομάδα είπε:"είναι βέβαιο ότι θα είναι ένας ψυχικός πονοκέφαλος", ενώ ο Pochettino χρησιμοποίησε κάποιες εμφανείς λέξεις όταν μίλησε τη Δευτέρα. "Ήταν μια πολύ αγχωτική εποχή και έχοντας το Euro ήταν δύσκολο. Λέμε πάντα το ίδιο, οι παίκτες δεν είναι μηχανές, χρειάζονται να ξεκουραστούν και να επανέλθουν ύστερα από μόνο 15 - 20 ημέρες διακοπών".
Έπειτα θα δούμε πόσο θόρυβο μπορούν να κάνουν αυτή τη σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: