Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Rio 2016: Μεγάλοι φόβοι και υψηλοί κίνδυνοι για τους χειρότερους Ολυμπιακούς αγώνες στην ιστορία τους


Δημήτρης Βαρσάνης

Όπως συμβαίνει συχνά πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτοί του Rio έχουν πολιορκηθεί με οδυνηρές αμφιβολίες για την ετοιμότητα και την ικανότητα να διοργανωθεί εκεί το συγκεκριμένο τεράστιο αθλητικό γεγονός.
Ωστόσο ποτέ δεν έχουμε δει τόσο σοβαρό φόβο για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ούτε την αγωνία που έχει εξαπλωθεί σε τόσα πολλά μέτωπα όπως αυτό που αντιμετωπίζεται στο Rio. Η ειρωνεία είναι ότι οι περισσότεροι φόβοι που συζητήθηκαν αφορούν τον ιό Zika που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι είναι ο μικρότερος από τους Ολυμπιακούς του Rio.
Ωστόσο, ακόμη και αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν ότι η εξάπλωση των κουνουπιών Zika θα υποχωρήσουν μιας και η Νότιος Αμερική βαδίζει προς το χειμώνα παραμένουν πολλά υψηλά εμπόδια. Κάποια φαίνονται ανυπέρβλητα και δυνητικά επικίνδυνα για τους αθλητές και τους οπαδούς σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να υποστούν τα πιο εξουθενωτικά προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ποτέ σε Παγκόσμια αθλητικά γεγονότα.


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζεται στους διοργανωτές του Rio που έξεδωσαν μια δήλωση στις 11 Ιούλη λέγοντας ότι και οι 44 αγωνιστικές εγκαταστάσεις έχουν περάσει από τις δοκιμές και ότι όλα θα είναι έτοιμα κατά την άφιξη των αθλητών. Ωστόσο η ΔΟΕ δεν ασχολήθηκε με το χάος των ακατέργαστων λυμάτων που εξακολουθούν να χύνονται στο Guanabara Bay, όπου ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια έχουν βρεθεί στα ύδατα όπου ναύτες, τριαθλητές και κολυμβητές θα διαγωνιστούν.


Η πιο τρομακτική υπενθύμιση των μολυσμένων υδάτων του Rio ξεβράστηκε στις 29 Ιουνίου όταν μέρη ανθρώπινου σώματος βρέθηκαν κοντά στο χώρο του Beach Volley.



Υπάρχει σίγουρα και ίδια αγωνία στο έδαφος, το μεγαλύτερο μέρος του που σχετίζεται με το έγκλημα του δρόμου σε ένα έθνος που έχει 21 πόλεις που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις ρόδινες προοπτικές της ΔΟΕ, ο κυβερνήτης του Rio, Francisco Dornelles, εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να είναι μια "μεγάλη αποτυχία", λόγω των προβλημάτων του προϋπολογισμού που ενδεχομένως να αφήσει την ασφάλεια υποχρηματοδοτούμενη, μια άποψη που τονίζει και ο Δήμαρχος του Rio Eduardo Paes.



Το Φαύλο και θανατηφόρο έγκλημα του δρόμου είναι τόσο διαδεδομένο στο Rio που ακόμη και ο πρώην σταρ του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Rivaldo δημοσίευσε ένα μήνυμα προειδοποίησης στο Instagram το Μάιο, το οποίο μεταφράζεται ως εξής: «Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα εδώ κάθε μέρα. Συμβουλεύω τους πάντες που σχεδιάζουν να επισκεφθουν τη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Rio να μείνουν στη χώρα καταγωγής τους. Η ζωή σας θα είναι σε κίνδυνο εδώ. "



Οι περικοπές στον προϋπολογισμό οδήγησαν σε μια διαμαρτυρία από την αστυνομία στο αεροδρόμιο του Rio, όπου όταν έφταναν οι τουρίστες τους υποδέχονταν με μια πινακίδα που έγραφε:"Καλώς ήρθατε στην κόλαση". Η αστυνομία του Rio επίσης δεν είναι υπεράνω υποψίας μιας στον απόηχο της Διεθνούς Αμνηστίας προειδοποιήθηκαν και αποδώθηκαν ευθύνες για περισσότερους από 2.500 θανάτους στις δυνάμεις ασφαλείας του Rio κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών.



Και εφόσον η υπάρχουσα εγκληματική δραστηριότητα δεν μπορεί να περιοριστεί, τι θα συμβεί αν οι τρομοκράτες αποφασίσουν να κάνουν το Rio στόχο τους; η Βραζιλία ιστορικά είναι μια αδέσμευτη χώρα χωρίς εχθρούς, αλλά ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής έχει αναγνωρίσει τη λήψη μιας αξιόπιστης απειλής από το ISIS για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο κατάλογος των αμφιβολιών συνεχίζεται όλο και πιο πολύ. Οι ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στη Βραζιλία αυξάνονται αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο όταν ένα παραθαλάσσιο ποδήλατο κατέρρευσε αφού χτυπήθηκε από ένα κύμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ έκρινε ακατάλληλο το εργαστήριο τεστ αναβολικών ουσίων στο Rio για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κλείνοντας το τον Ιούνιο.



Η αγωνία για το Ρίο τρέχει τόσο βαθιά και σε τόσες πολλές κατευθύνσεις που η Hope Solo, η οποία έχει αγωνιστεί σε όλο τον κόσμο ως τερματοφύλακας της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, λέει ότι μάλλον θα απομονώσει τον εαυτό της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της για όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τις 5 εώς τις 21 Αυγούστου. Ο κολυμβητής Michael Phelps, του οποίου η καριέρα αναγράφει 18 χρυσά μετάλλια (τα περισσότερα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων), αναφέρει ότι θα πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για να προστατεύσει την οικογένειά του.


Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στο Rio ορισμένες από αυτές τις ίδιες ανησυχίες αντηχούσαν και μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο κύπελλο το οποίο απερίφραστα κρίθηκε επιτυχημένο. Η διοργάνωση του 2014 διεξήχθη χωρίς σημαντικές αποτυχίες παρά τους πολλούς μήνες που πήρε η κατασκευή γηπέδων, οι απεργίες εργασίας και οι μεγάλες και άγριες διαδηλώσεις για τις δαπάνες.



Ο David Wallechinsky, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας των ιστορικών των Ολυμπιακών και συγγραφέας του The Complete Book of the Summer Olympics, ήταν στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα επέστρεφε πρόθυμα τον Αύγουστο για να παρακολουθήσει τους χειμερινούς ή τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για 18η φορά.

"Πήρα τη σύζυγό μου και τους δύο γιους μου και ζήσαμε μια μεγάλη στιγμή" δήλωσε ο Wallechinsky για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Με το ποσοστό της εγκληματικότητας, είχαμε δεχθεί προειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις και εν τέλει οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μας. Δεν έγινε τίποτα".
Όμως ενώ ο Wallechinsky υποστηρίζει ότι μερικές από τις προειδοποιήσεις του τρέχοντος έτους είναι ίδιες με του 2014, ο ίδιος παραδέχεται εύκολα ότι γίνονται πιο δυσοίωνες το 2016. «Οι επικρίσεις τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο», λέει ο Wallechinsky, ο οποίος το αποδίδει κυρίως στην εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης που είναι η χειρότερη της Βραζιλίας από το 1930. "Τα πράγματα έχουν γίνει παρά πολύ χειρότερα από τότε."



Ο Wallechinsky υποστηρίζει ότι ένα αναμφισβήτητο λάθος των διοργανωτών τοιυ Rio ήταν ότι έκαναν το Guanabara Bay Ολυμπιακό χώρο. Όταν οι διοργανωτές του Rio έκαναν την προσφορά τους, υποσχέθηκαν να προβούν σε μαζικό καθαρισμό, αλλά από όλους τους λογαριασμούς το νερό είναι τόσο επικίνδυνο όσο ποτέ άλλοτε.



Ο Wallechinsky επίσης θα είναι στο Rio παρά τη λήψη μιας αυστηρής προειδοποίησης σχετικά με τον ιό Zika, ο οποίος έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλεί στις έγκυες γυναίκες να γεννούν βρέφη με μικροκεφαλία, μια κατάσταση όπου το κεφάλι του μωρού είναι πολύ μικρότερο από το κανονικό. Ο Zika πραγματοποιεί σοβαρές εμβρυϊκές ανωμαλίες στον εγκέφαλο καθώς και προβλήματα στην όραση, στην ακοή και στην ανάπτυξη του μωρού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σεξουαλικά από τους άνδρες που μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο ένα έμβρυο.



"Ο δικός μου γιατρός μου είπε να μην πάω" είπε ο Wallechinsky τονίζοντας ότι η κόρη του γιατρού είχε προσβληθεί από το σύνδρομο Guillain-Barré όπου την άφησε παράλυτη για δύο μήνες. Ο Zika δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη περίπτωση της γυναίκας, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει ότι ο Zika οδηγεί στο σύνδρομο Guillain-Barre σε "ένα μικρό ποσοστό" των λοιμώξεων και η σύνδεση τους είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ο Wallechinsky ανέφερε ότι θα ακολουθήσει τα κοινά προληπτικά μέτρα φορώντας φανέλες με μακριά μανίκια και καλύπτωνταςτον εαυτό του με εντομοαπωθητικό για την προστασία του από τον ιό των κουνουπιών Zika.

Όμως σε ένα από τα λίγα θετικά καθώς η τελετή έναρξης πλησιάζει στο Rio, ένας εμπειρογνώμονας σε τροπικές ασθένειες στηρίζει τον ισχυρισμό από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων ότι οι νέες μολύνσεις του Zika θα διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.



Ο Peter Hotez, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι οι 500.000 επισκέπτες που αναμένονται στους Ολυμπιακούς του Rio θα αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερο κίνδυνο από τον Zika από τους Αμερικανούς που ζουν στην ακτή του Περσικού Κόλπου και της Γεωργίας, μιας και ο ιός εξαπλώνεται βόρεια από τη Λατινική Αμερική.

Η ειρωνεία είναι ότι οι άνθρωποι που θα παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση σε αυτές τις πολιτείες θα τίθονται πιθανότατα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους τους Αμερικανούς που πηγαίνουν στο Rio. Ο Hotez ο οποίος έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην Βραζιλία για έρευνα εξηγεί ότι ο ιός χτυπά νέες περιοχές "σαν τυφώνας" και στη συνέχεια προχωρά.

"Η Βραζιλία είχε το τυφώνα της. Πέρασε το κύμα τη περασμένη χρονιά. Οι πραγματικοί κίνδυνοι για το Rio μακράν είναι τα τροχαία ατυχήματα, η εγκληματικότητα και οι κλοπές. Κατά κάποιο τρόπο ο Zika είναι κάτω στη λίστα". Ο Hotez συμβουλεύει σε όποιον θέλει να πάει στο Rio για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι έγκυος και δεν σχεδιάζει να κάνει σύντομα παιδιά".



Ο Bill Mallon, ένας ορθοπεδικός χειρουργός που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμερίζεται αυτή την άποψη και θα παρακολουθήσει την 11η Ολυμπιάδα του στο Rio.
Το πάθος του Mallon για τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει στατιστικές εργασίες για τη ΔΟΕ και όντας κάποιος που ήταν θύμα ληστείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα γεγονός αυτής της κλίμακας δεν είναι ποτέ τέλειο. Ο ίδιος πιστεύει ότι το Rio ήταν μια καλή επιλογή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή τουλάχιστον ήταν όταν η προσφορά απονεμήθηκε το 2009.
"Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το 2009 η Βραζιλία ήταν σε μια ακμάζουσα οικονομία," δήλωσε ο Mallon σε τηλεφωνική συνέντευξη:"Η ΔΟΕ δεν μπορούσε να προβλέψει τι έχει συμβεί." Ο Mallon υπενθυμίζει επίσης ότι σχεδόν σε κάθε πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνονται φόβοι για ημιτελή γήπεδα και υποδομές αλλά συνήθως κοπάζουν όταν αρχίζει η διοργάνωση και οι οπαδοί γοητεύονται με νέα πρόσωπα στη γυμναστική, στο κολύμπι και σε άλλα αθλήματα.
Καθώς επικρατεί όλη η αρνητικότητα γύρω από το Rio ο Mallon λέει:"Η πρόβλεψή μου είναι ότι σίγουρα θα αποδειχθούν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι λένε οι προβλέψεις, ακριβώς όπως γίνεται πάντα."
Όμως μέχρι να ξεκινήσει η διοργάνωση και το Rio αποδείξει ότι είναι άξιο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η νευρικότητα θα παραμένει και πολλοί οπαδοί και αθλητές θα ανησυχούν αν αυτοί θα είναι οι χειρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: