Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Μίχαελ Λίντερς: Ο Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία


Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής  Μίχαελ Λίντερς σε συνέντευξή του, στην Deutsche Welle, επισήμανε ότι μικρό τμήμα της ηγεσίας του στρατού συμμετείχε στην απόπειρα. Είπε επίσης ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές και τα κίνητρα τους».

Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά πως οι αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο Ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια, είναι πολύ απλοϊκή και δεν θεωρεί πως το συγκεκριμένο κίνημα διαθέτει την δύναμη μόνο του να κάνει ένα πραξικόπημα.

όσο για τα ποιά μπορεί να είναι τα κίνητρα των πραξικοπηματιών, ο Γερμανός ειδικός αναφέρει:
«Πιθανό κίνητρο να είναι η δυσαρέσκεια μέρους του στρατού και μέρους του κόσμου για την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Στο επίκεντρο της κριτικής θα μπορούσε να είναι ο ολοκληρωτικός τρόπος διακυβέρνησης και η αυξανόμενη βία στην Τουρκία – τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι μάχες στα νοτιανατολικά της χώρας, οι μάχες στη Συρία. Πιθανότατα να υπήρχαν διαφορετικές γνώμες και ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Ερτντογάν που οι πραξικοπηματίες ήθελαν να κλείσουν. Όλα αυτά όμως είναι εικασίες και όχι ασφαλείς γνώσεις».

Ο Μίχαελ Λίντερς επισημαίνει πάντως πως οι σχέσεις του στρατού με τον Ερτνογάν είχαν βελτιωθεί μετά το πρώτο διάστημα ανάληψης της εξουσίας από το AKP το 2002 που σήμανε και τη μερική αποδυνάμωση του κραταιού τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν περιόρισε την εξουσία του στρατού ωστόσο διασφάλισε προνόμια στους στρατιωτικούς. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό το πραξικόπημα ήταν μια έκπληξη. Επιπλέον ήταν άσχημα σχεδιασμένο αφού οι πραξικοπηματίες δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα μίντια, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός πραξικοπήματος.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν θα καταφερθεί με μεγάλη σκληρότητα εναντίον των αντιπάλων του και όχι μόνο μέσα στο στρατό. Όποιος άσκησε κριτική στην κυβέρνησή του θα έχει να αντιμετωπίσει την υποψία της εσχάτης προδοσίας. Σίγουρα θα υπάρξει τώρα ένα κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία. Το πραξικόπημα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ολοκληρωτικής εξουσίας του Ερντογάν».

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941), είναι Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του ισλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν θεωρείται ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Τουρκίας και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ, Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: