Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Juventus: Δέκα παίκτες που της έφυγαν πάρα πολύ νωρίς...


Δημήτρης Βαρσάνης

Φαίνεται ότι η Juventus χτίζει μια τρομερή ομάδα για την επόμενη σεζόν, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Paul Pogba μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο 23χρονος μέσος είναι έτοιμος να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο αν και οι οπαδοί της "γηραιάς κυρίας" αναμφίβολα θα στεναχωρηθούν βλέποντας τον να φεύγει. Ενώ το οικονομικό όφελος της πώλησης είναι ξεκάθαρο, τι έγινε με εκείνους τους παίκτες που η Juventus τους επέτρεψε να φύγουν πάρα πολύ σύντομα;
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους δέκα παίκτες που η Juventus εξακολουθεί πιθανότατα να εκφράζει τη λύπη της δίνοντας τους την άδεια τόσο νωρίς.



Thierry Henry
Υπέγραψε: Ιανουάριο του 1999
Έφυγε: Αύγουστο του 1999
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 19 (3)
Ο λόγος της αποχώρησης του: Η ευκαιρία να επανασυνδεθεί ξανά με τον ποδοσφαιρικό του πατέρα Arsene Wenger
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: Δύο πρωταθλήματα Αγγλίας, τρία κύπελλα Αγγλίας, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Champions League

Οι επιδόσεις του Henry για τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, μαζί με τα γκολ του για τη Monaco έφεραν τον τότε 20χρονο στην Juventus στις αρχές του 1999.
Ωστόσο, η αμυντική πειθαρχία της Serie A αποδείχθηκε δύσκολη για τον Henry να προσαρμοστεί και μόλις έξι μήνες μετά τη μετακίνηση του στη "γηραιά κυρία", ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στην Arsenal, η οποία υποστήριξε ότι ήταν δική του απόφαση.
Η επιλογή του Γάλλου αποδείχθηκε σωστή, μιας και ο Henry έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς του κόσμου, βοηθώντας τόσο την Arsenal όσο και τη Barcelona να κατακτήσουν πολλά τρόπαια κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας.



Christian Vieri
Υπέγραψε: 1996
Έφυγε: 1997
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε):  37 (14)
Ο λόγος της αποχώρησης του: Η καλή του φόρμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Atletico Madrid
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: ένα κύπελλο Ιταλίας, ένα σούπερ καπ Ιταλίας, ένα κύπελλο κυπελλούχων

Ο Vieri είχε παίξει για πέντε ιταλικές ομάδες πριν οι επιδόσεις στην Atalanta του χαρίσουν τη πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του όταν η Juventus τον απέκτησε το 1996.
Ο τότε 23χρονος επιθετικός ήταν εντυπωσιακός κατά τη διάρκεια της μοναδικής του χρονιάς στο Τορίνο, συνεισφέροντας στη κατάκτηση του πρωταθλήματος και τελειώνοντας στη πρώτη θέση των σκόρερ.
Τα χρήματα από την Atletico Madrid, η οποία είχε κάνει το νταμπλ τη προηγούμενη χρονιά είδαν τη Juve να επιτρέπει στον Vieri να αποχωρήσει για τους Rojiblancos για 10 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πιο ακριβό ποδοσφαιριστής στον κόσμο, όταν μετακόμισε από την Lazio στην Inter χάρη στην εντυπωσιακή του απόδοση στα γκολ.



Domenico Berardi
Υπέγραψε: 2013
Έφυγε: 2015
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): -
Ο λόγος της αποχώρησης του: Η Juventus τον έστειλε δανεικό στη Sassuolo για να αναπτυχθεί
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: ένα βραβείο Bravo

Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς στην Ευρώπη και ότι η Juventus εξασφάλισε μια πραγματική μεταγραφή για το μέλλον, όταν έφερε τον Berardi το 2013 συμφωνώντας με τη Sassuolo να τον έχουν από κοινού.
Ο νεαρός επιθετικός πέρασε τη σεζόν 2013-2014 με τη μορφή του δανεισμού στη Sassuolo, μια συμφωνία που στη συνέχεια επεκτάθηκε τη σεζόν 2014-2015, όταν σημείωσε χατ-τρικ ενάντια στη Milan και στη Fiorentina. Ωστόσο, η Juventus επέτρεψε στη Sassuolo να υπογράψει μόνιμα τον Ιταλό το περασμένο καλοκαίρι, με την προυπόθεση να πάρει τον Simone Zaza από τους αντιπάλους της στη Serie A. Ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει ξανά τον Berardi κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.



Antonio Candreva

Υπέγραψε: Ιανουάριο του 2010
Έφυγε: Ιούλιο του 2010
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 20 (2)
Ο λόγος της αποχώρησης του: Η Juventus δεν ενεργοποίησε τη ρήτρα μόνιμης αγοράς του
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: ένα κύπελλο Ιταλίας

Η Juventus υπέγραψε ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα της Ιταλίας τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2010 όταν έφερε τον Candreva σε ένα εξάμηνο δανεισμό, μια συμφωνία που επίσης ήρθε με το δικαίωμα να αγοράσει το μισό του συμβολαίου του μεσοεπιθετικού.
Ο ίδιος βρισκόταν συχνά στην ενδεκάδα της "γηραιάς κυρίας" κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς καθώς αγωνιζόταν τόσο Serie A όσο και στην Ευρώπη σε τακτική βάση. Ήταν μάλλον ένα σοκ για τον Candreva όταν η Juventus αποφάσισε να μην τον αποκτήσει σε μόνιμη βάση. Ο Candreva πήγε τελικά στη Lazio από την Udinese και υπήρξε ένας από τους πιο θανατηφόρους εκτελεστές στη κατηγορία παρά τη θέση του πετυχαίνοντας έως τώρα 45 τέρματα για τη τρέχουσα ομάδα του.



Juan Pablo Sorin

Υπέγραψε: 1995
Έφυγε: 1996
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 2 (0)
Ο λόγος της αποχώρησης του: Δεν κατάφερε να εγκατασταθεί ποτέ στην πρώτη ομάδα
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: Τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής, ένα κύπελλο Βραζιλίας, ένα κύπελλο Γαλλίας

Ο Sorin ήταν μόλις 19 χρονών όταν η Juventus τον πήρε. Ο ταλαντούχος Αργεντινός εντυπωσίασε με το Έθνος του στην ομάδα της U-20 πλευρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1995 κερδίζοντας αυτή τη μεταγραφή.
Όμως ο Sorin αγωνίστηκε μόνο μια χρονιά στους "Bianconeri" και δεν κατάφερε ποτέ να εισάγει τον εαυτό του σε μια ήδη σταθερή ενδεκάδα. Του επετράπη να αναχωρήσει ένα χρόνο αργότερα για την River Plate. Ωστόσο ο ευέλικτος αριστερός μπακ θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για την Juventus όπως αποδείχθηκε μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στη Cruzeiro και στη Villareal, ενώ αγωνίστηκε ακόμα ως δανεικός στη Barcelona και στη PSG.



Michael Laudrup
Υπέγραψε: 1983
Έφυγε 1989
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 151 (35)
Ο λόγος που αποχώρησε: Μόνο δύο μη Ιταλοί επιτρέπονταν στις ενδεκάδες των ομάδων εκείνη την εποχή, η Juventus είχε τους Platini και Boniek μπροστά του.
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: Πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας, ένα κύπελλο Ισπανίας, ένα κύπελλο πρωταθλητριών

Ο Laudrup αρχικά αποκτήθηκε από τη Juventus το 1983 όμως επειδή ο Zbigniew Boniek και ο Michel Platini ήταν στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, πάρθηκε η απόφαση να σταλθεί δανεικός στη Lazio όπου ο Δανός έμεινε για δύο χρόνια.
Επιστρέφοντας στην ομάδα του Τορίνου το 1985, ο Laudrup πάλεψε να προσαρμοστεί στη Juventus και ακόμα και μετά την απόσυρση του Platini, ο ίδιος δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα πράγματα. Εν τέλει, ο Laudrup έφυγε για τη Barcelona το 1989, όπου ο πλέι μέικερ έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, μιας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην «Dream Team» του Johan Cruyff.



Manolo Gabbiadini

Υπέγραψε: 2012
Έφυγε: 2013
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): -
Ο λόγος που αποχώρησε: Δεν έπαιξε ποτέ στη Juventus
Σημαντικά επιτεύγματα του μετά την αποχώρηση του: Κανένα

Ο Gabbiadini αποκτήθηκε από τη Juventus το 2012 όμως αντί να χρησιμοποιηθεί από τη καινούργια του ομάδα ο 20χρονος τότε εξτρέμ στάλθηκε αμέσως δανεικός στην Bologna.
Ο Ιταλός πραγματοποίησε μια αξιοπρεπής χρονιά με την προσωρινή του ομάδα και είχε θεωρηθεί ότι η Juventus ήταν πρόθυμη να εκμεταλλευτεί τον Gabbiadini μετά την ανανέωση της συνιδιοκτησίας της το 2013 με την Atalanta. Ωστόσο, η Sampdoria έπειτα αγόρασε τα δικαιώματα των "Bergamasci" και πήρε τον παίκτη για τη σεζόν 2013-2014, πριν η Napoli αγοράσει οριστικά τον παίκτη μόλις 18 μήνες αργότερα. Από τότε έχει αναπτυχθεί σε έναν κομβικό παίκτη για την ομάδα του.



Kingsley Coman
Υπέγραψε: 2014
Έφυγε: 2015
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 22 (1)
Ο λόγος που αποχώρησε: Τεράστιο οικονομικό κέρδος για τη Juventus
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: Ένα πρωτάθλημα Γερμανίας, ένα κύπελλο Γερμανίας

Στα 20 του χρόνια ο Coman έχει ήδη παίξει για τρεις από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης: Τη PSG, τη Juventus και τη Bayern Munich.
Ο Γάλλος πήγε στους "Bianconeri" ως ελεύθερος το 2014 και ήταν μια τακτική αλλαγή για το σύλλογο αγωνιζόμενος σε 17 αγώνες πρωταθλήματος. Είναι απίθανο ότι η Juventus θα ήθελε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Coman, αλλά όταν η Bayern Munich προσέφερε μια αρχική πληρωμή των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ για τον δανεισμό του και των 18 εκατομμυρίων για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του, η "γηραιά κυρία" δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ευκαιρία να αποσπάσει ένα τεράστιο κέρδος για έναν παίκτη που τον πήρε για το τίποτα.



Sebastian Giovinco
Υπέγραψε: 1996
Έφυγε: Ιανουάριο του 2015
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 132 (20)
Ο λόγος που αποχώρησε: Έλλειψη παιχνιδιών
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: Ένα πρωτάθλημα Καναδά

Ο Giovinco ξεκίνησε την καριέρα του στη "γηραιά κυρία", αλλά παρά τους δύο πετυχημένους δανεισμούς του στην Empoli και στη Parma ο ταχύτατος επιθετικός δυσκολεύτηκε κατά τη διάρκεια των 19 χρόνων ζωής του στο Τορίνο να εδραιωθεί ως ένα τακτικό μέλος της βασικής ενδεκάδας.
Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 αγωνίζεται στο MLS με τη φανέλα της Toronto και ο ίδιος έχει ήδη σκοράρει περισσότερα τέρματα για τη νέα ομάδα του από ό,τι έκανε ποτέ για την Juventus. Ίσως το επίπεδο του ποδοσφαίρου να είναι πιο εύκολο για τον Giovinco όμως φαίνεται επίσης αν άρπαζε τις ευκαιρίες που έπρεπε ο "Formica Atomica" ίσως να άφηνε ένα τεράστιο αντίκτυπο για την πρώην ομάδα του στην Serie A.



Dino Baggio
Υπέγραψε: 1992
Έφυγε: 1994
Παιχνίδια που έπαιξε (τέρματα που έβαλε): 49 (1)
Ο λόγος που αποχώρησε: Ήθελε περισσότερο χρόνο συμμετοχής
Σημαντικά του επιτεύγματα μετά την αποχώρηση του: δύο κύπελλα UEFA, ένα Coppa Italia, ένα Supercopa Italia

Ο «άλλος Baggio» εντάχθηκε στη Juventus το 1992 και γρήγορα έγινε βασικός στη μεσαία γραμμή για τη νέα του ομάδα, κερδίζοντας την αγάπη των οπαδών παρά τη προηγούμενη σύνδεση του με τη Torino.
Η Parma τον κάλεσε δύο χρόνια αργότερα αφού ο Baggio είχε αγωνιστεί σε μόλις 17 παιχνίδια πρωταθλήματος τη σεζόν 1993-1994, και παρόλο που ο μέσος αρχικά απέρριψε τη πρόταση άλλαξε το μυαλό του και υπέγραψε για τους Parmenzi. Παρεμπιπτόντως, η Parma παραλίγο να έπαιρνε τον Alessandro Del Piero αντί αυτού.
Ο Baggio αμέσως έκανε τη Juventus να μετανιώσει για την πώληση του, καθώς έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος στην απίστευτη ομάδα της Parma που κυριάρχησε στην Ευρώπη για μερικά χρόνια και συνεχώς διεκδικούσε το Scudetto. Αποχώρησε το 2000, τέσσερα χρόνια πριν ο σύλλογος κηρυχθεί σε πτώχευση.

Ειδική μνεία



Ian Rush

Ο θρύλος της Liverpool άφησε τους "Reds" για την Juventus το 1987, αλλά κάθισε μόλις μία σεζόν στην Ιταλία επιστρέφοντας στο σύλλογο της Αγγλίας το 1988. Παρά το γεγονός ότι ο Ουαλός επιθετικός δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην Serie Α σκόραρε άλλες 90 φορές στο Merseyside, δείχνοντας στη Juve ότι θα έπρεπε κολλήσει μαζί του.



Domenico Criscito

Αποκτήθηκε από τη Juventus το 2007. Ωστόσο ο Criscito δεν ήταν ευχαριστημένος με την ιδέα του πάγκου και έφυγε μόλις έξι μήνες αργότερα πηγαίνοντας στη πρώην ομάδα του τη Genoa με τη μορφή του δανεισμού.
Ο πολυθεσίτης αμυντικός έγινε ένας κομβικός παράγοντας για τη Zenit βοηθώντας την να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: