Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Euro 2016: Κάτι παραπάνω από ένας τελικός για τη Γαλλία


Δημήτρης Βαρσάνης

Μια δεκαετία μετά την απώλεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία η Γαλλία ανταγωνίζεται για ένα τίτλο ένος άλλου μεγάλου τουρνουά, αντιμετωπίζοντας την Πορτογαλία στον τελικό του EURO 2016 στο Παρίσι.
Για τους οπαδούς της εθνικής ομάδας, τα 10 χρόνια μπορεί να αισθάνονται τόσο ένα μακρύ και ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αισθάνεται μακρύ γιατί μεταξύ του 2006 και του 2016, το ποδόσφαιρο της Γαλλίας πέρασε από μια ταραχώδη περίοδο, με το άθλιο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 να είναι ακολουθούμενο από την πρόσφατη πτώση της Εθνικής τους.
Όμως την αισθάνονται επίσης σύντομη. Πίσω στο 2006, ήταν το τέλος της γενιάς του Zinedine Zidane και πολλοί οπαδοί σκέφτηκαν ότι θα χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για την Εθνική να εμφανίσει το επόμενο μεγάλο αστέρι της, ικανό να φέρει άλλο ένα τρόπαιο στην χώρα όπως το έκανε ο Michel Platini με το Euro του '84 και ο Zidane με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το Euro 2000.
Αν η Γαλλία νικήσει την Πορτογαλία στον αποψινό τελικό, θα είναι η επιτυχία της γενιάς του Antoine Griezmann. Μετά από μια μεγάλη σεζόν με τον σύλλογό του, ο επιθετικός της Atletico Madrid βρίσκεται σε άλλο πλανήτη αυτή τη στιγμή. Έχει βάλει έξι γκολ σε έξι παιχνίδια στο τουρνουά. Εκτός από τον Platini, ο οποίος σκόραρε εννέα φορές στο 1984 κανείς δεν έχει πετύχει ποτέ τόσα τέρματα όσο ο Griezmann στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.



Παρά το γεγονός ότι ο "Grizou" δεν θα το σκέφτεται, η χρυσή μπάλα επίσης διακυβεύεται σε αυτό το τελικό. Αν ο Γάλλος πετύχει, θα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κερδίσει το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο ως ο καλύτερος παίκτης στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν ο Cristiano Ronaldo δώσει στην Πορτογαλία το πρώτο της τρόπαιο, είναι βέβαιο ότι θα πάρει άλλη μια χρυσή μπάλα. Το Παρίσι θα παραδώσει το "CR7" εναντίον του "GR7."
Η διάθεση είναι μεγάλη στο Γαλλικό στρατόπεδο. Η νίκη της με 2-0 κατά της Γερμανίας στα ημιτελικά έχει ανυψώσει την εμπιστοσύνη του Didier Deschamps και των παικτών του. Κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά συνέχισαν να δουλεύουν σκληρά, έμειναν δυνατοί μαζί και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των Γερμανών.
Μετά τον αγώνα, στα αποδυτήρια του Stade Velodrome, ο Deschamps είπε στους παίκτες του ότι ήταν υπερήφανος για αυτούς, αλλά υπάρχει ακόμη ένας τελικός να κερδίσουν. Όπως λέει και η παροιμία, "Δεν παίζεις ένα τελικό, θα τον κερδίσεις"



Ο Deschamps είναι ειδικός στις επιτυχίες και οι παίκτες του θέλουν να τον μιμηθούν. Χωρίς να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι οι "πετεινοί" είναι πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουν τη Πορτογαλία όπως και οι προηγούμενες ομάδες της Γαλλίας το έπραξαν στα ημιτελικά του 1984, του 2000 και του 2006. Κάθε παιχνίδι ήταν δραματικό, με τη Γαλλία να ανατρέπει το εις βάρος της σκορ για να κερδίσει στην παράταση στη Μασσαλία (3-2) το 1984, με το χέρι του Abel Xavier και το χρυσό γκολ του Zidane από την άσπρη βούλα το 2000 (2-1) και με ένα άλλο πέναλτι του Zidane το 2006 (1-0).



Η Γαλλία έχει κερδίσει επίσης τις τελευταίες 10 αναμετρήσεις της εναντίον της Πορτογαλίας, το οποίο ψυχολογικά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Χθες το βράδυ, όταν η Γαλλική ομάδα άφησε το Clairefontaine, εκατοντάδες οπαδοί περίμεναν να τους φτιάξουν το κέφι στο πλάι του δρόμου και σε όλη τη διαδρομή προς το ξενοδοχείο τους στο κέντρο του Παρισιού.
Σύμφωνα με πηγές μέσα στο στρατόπεδο, οι παίκτες είναι χαλαροί. Δεν αισθάνονται την πίεση τόσο πολύ, όπως ακριβώς και πριν από το παιχνίδι έναντι της Γερμανίας. Έχουν επίγνωση της σημασίας της ευκαιρίας που τους δίνεται κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Είχαν ένα στόχο από την αρχή - η κατάκτηση της διοργάνωσης - και είναι σχεδόν εκεί. Έμαθαν πολλά από τα δύο πρώτα παιχνίδια, εναντίον της Ρουμανίας (2-1) και της Αλβανίας (2-0), όπου η προσδοκία και η πίεση πήγε πάνω σε αυτούς. Ταυτόχρονα, ο Deschamps έχει βρει μια φόρμουλα νίκης με το 4-4-2 με τους Griezmann και Giroud μπροστά.
Ο προπονητής τους είναι συνήθως συντηρητικός, χρησιμοποιώντας το σύστημα του 4-3-3 στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου του με την εθνική ομάδα. Ωστόσο, είναι επίσης ρεαλιστής. Σκεπτόμενος τη κατάσταση του Griezmann, ο Deschamps αποφάσισε να προσαρμόσει το σύστημά του γύρω στον άνδρα της Atletico και όχι το αντίστροφο. Έτσι, το 4-4-2 στο τρίτο του παιχνίδι θα παραμείνει αμετάβλητο.


Αυτό σημαίνει ότι ο Samuel Umtiti θα μπορούσε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μόνο στην τρίτη εμφάνισή του με τη χώρα του. Αφού αντιμετώπισε τον Thomas Muller στον ημιτελικό και κρατώντας τον ήσυχο,ο  Umtiti θα ελπίζει τώρα να σβήσει τον Ronaldo. Ο αμυντικός όμως της Barcelona πλέον δεν φοβάται. Μόλις στα 22 του, η ωριμότητα του είναι εντυπωσιακή. Πριν από τρία χρόνια κατέκτησε το Μουντιάλ Under-20 μαζί με τον Paul Pogba.
Απόψε θα μπορούσαν να γίνουν βασιλιάδες της Ευρώπης. Ολόκληρη η χώρα έχει πίστη σε αυτούς και είναι πολύ "ερωτευμένη" με αυτή την ομάδα της Γαλλίας. Αν οι άνδρες του Deschamps επικρατήσουν, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι πολύ ιδιαίτερες σε όλη τη Γαλλία, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι στο Παρίσι. Πράγματι, αυτός ο τελικός είναι πολύ περισσότερο από απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.
Οι "μπλε" μπορεί να κατακτήσουν το Euro, όχι μόνο για τη χώρα τους, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: