Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Tο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην συνάντηση Μπαλτά - Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού


Tο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού, η εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας και η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 27 Ιουλίου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκ μέρους της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, οι Thomas Katsiantonis (πρόεδρος ΔΣ, Πολιτειακός βουλευτής New Hampshire, ΗΠΑ), Peter Katsambanis (α’ αντιπρόεδρος, βουλευτής Κοινοβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Αυστραλίας), Panagiota Merchant (β’ αντιπρόεδρος, γερουσιαστής Καναδά), Leonidas Raptakis (μέλος, πολιτειακός βουλευτής Rhodes Island, ΗΠΑ), Gerasimos Sklavounos (μέλος, βουλευτής Laurier-Dorion, Quebec, Καναδά), Sotiris Delis (μέλος, βουλευτής Σουηδίας), Philippe Kitsos (μέλος, βουλευτής Καντονίου Neuchâtel, Ελβετία), Steve Dimopoulos (μέλος, βουλευτής στην Πολιτεία Victoria, Αυστραλία), Nicole Malliotakis (μέλος, πολιτειακή βουλευτής New York, ΗΠΑ), John Pandazopoulos (επίτιμος γεν. γραμματέας, πρώην βουλευτής στην Πολιτεία Victoria, Αυστραλία), Efstathia Booras (πολιτειακή βουλευτής, New Hampshire, ΗΠΑ) και Τheo Theophanous (πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην πολιτεία Victoria, Αυστραλία).

«Προσπαθούμε ως κυβέρνηση να ακολουθήσουμε πολυδιάστατη πολιτική στον τομέα του πολιτισμού, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της χώρας μας με το εξωτερικό. Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου στην Κορέα και την Κίνα –για παράδειγμα– διαπίστωσα το ιστορικό βάθος που μας συνδέει με αυτούς τους λαούς, ένα βάθος που μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεργασιών στα θέματα του πολιτισμού», είπε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εξάγει τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, καθώς διαθέτει επιστήμονες με δυνατότητες παγκόσμιας εμβέλειας, γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς.

«Η φωνή της Ελλάδας στην UNESCO υπάρχει και γίνεται όλο και πιο δυνατή. Η πολιτιστική διπλωματία έχει καταφέρει να έχουμε πολλές φωνές μαζί μας για ζητήματα όπως είναι το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας το ζήτημα παίρνει μια διάσταση οικουμενικότερη. Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τη νομική οδό, προσπαθούμε –κυρίως– να διευρύνουμε τη βάση της υποστήριξης υπέρ της Ελλάδας στο αίτημά της για την ακεραιότητα του Παρθενώνα, που είναι το σύμβολο της UNESCO και το σύμβολο του πολιτισμού, διεθνώς. Τα επιχειρήματά μας, βρίσκουν σημαντική υποστήριξη ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία», επισήμανε ο υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: