Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Premier League: Ποιοι επιθετικοί ερχόμενοι από την Ολλανδία "πέταξαν" και ποιοι όχι


Δημήτρης Βαρσάνης

Ο Vincent Janssen ολοκλήρωσε τελικά τη μεταγραφή του στην Tottenham χθες το μεσημέρι και ο 22χρονος ποδοσφαιριστής είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά επιθετικών της Eredivisie που (θα) αγωνίζονται στην Premier League.
Η Eredivisie εδώ και καιρό είναι ένα γόνιμο έδαφος για μεγάλους σκόρερ. Εκείνοι "σφυροκοπούν" στην Ολλανδία και ύστερα μπαίνουν στο ανταγωνιστικό "καζάνι" των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, οι επιθετικοί από την Ολλανδία έχουν αποδειχθεί ότι είναι μερικοί από τους καλύτερους στην Αγγλία τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά και κάποιοι από τους χειρότερους επίσης.
Για να προμοτάρουμε την άφιξη του Janssen θα ανατρέξουμε στα καλύτερα και στα χειρότερα "εννιάρια" που έχουν περάσει από τη Premier League από το 2000.



Ruud Van Nistelrooy (Από τη PSV στη Manchester United)

Πήγε: 23 Απριλίου 2001
Παιχνίδια: 219
Τέρματα: 150

Έπρεπε να περιμένουμε ένα χρόνο για την μεταγραφή του μετά από ένα τρομακτικό τραυματισμό στους χιαστούς, αλλά όταν ήρθε αποδείχθηκε ότι άξιζε η αναμονή. Μια απολύτως αδίστακτη μηχανή των γκολ που έθεσε ένα ρεκόρ στο Champions League σε μια χρονιά (12 γκολ τη σεζόν 2002/03) που διατηρήθηκε για σχεδόν μια δεκαετία έως ότου ο Lionel Messi το ξεπεράσει το 2012. Η κυριαρχία του Van Nistelroy στο κουτί του πέναλτι ήταν απαράμιλλη και ο ίδιος έφυγε από την Αγγλία με μια αναλογία γκολ ανά αγώνα 0,68 σε όλες τις διοργανώσεις που είναι η καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο όνομα που ήρθε στη Premier League από τότε.

Ετυμηγορία: Επιτυχία



Marcus Allback (Από τη Heerenveen στην Aston Villa)
Πήγε: 18 Μαίου 2002
Παιχνίδια: 35
Τέρματα: 6
Ο Διεθνής με τη Σουηδία μετακόμισε στην Aston Villa μετά από εντυπωσιακές χρονιές στο Σουηδικό και στο Ολλανδικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, δεν του δόθηκε ποτέ πραγματικά η ευκαιρία να πετύχει στο Villa Park καθώς χρησιμοποιούνταν με φειδώ ως αλλαγή. Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος με τους Darius Vassell και Juan Pablo Angel να έχουν το πρώτο λόγο στην ενδεκάδα. Ύστερα από μόλις 35 συμμετοχές και έξι γκολ για τον σύλλογο, ο Allback έφυγε για τη Γερμανική Hansa Rostock.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Collins John (Από τη Twente στη Fulham)
Πήγε: 31 Ιανουαρίου 2004
Παιχνίδια: 95
Τέρματα: 20

Τον Collins John τον  έφερε στην Fulham ο Chris Coleman το 2004 με μια ματιά στο μέλλον. Ωστόσο, παρότι ξεκίνησε πολύ λίγα παιχνίδια στην πρώτη του χρονιά, ο Λιβεριανός ήταν ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου την επόμενη χρονιά και βρέθηκε ακόμα και στη λίστα για το βραβείο του καλύτερου γκολ της χρονιάς. Από τότε ο John άρχισε να καταλαβαίνει ότι η θέση του στην ενδεκάδα γίνεται αδύναμη. Μετά από δύο χρόνια που πήγε δανεικός σε διάφορα κλαμπ αποχώρησε για το βελγικό πρωτάθλημα το 2009.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Robin Van Persie (Από τη Feyenoord στην Arsenal)
Πήγε: 17 Μαίου 2004
Παιχνίδια: 382
Τέρματα: 190

Έφτασε ως νικητής του Κυπέλλου UEFA όμως του πήρε χρόνια για να αναπτυχθεί κάτω από την ομάδα του Arsene Wenger. Κάθε φορά που έκανε πρόοδο, οι τραυματισμοί τον γύριζαν πίσω συνεχώς. Όμως το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο και όταν κατάφερε επιτέλους να πραγματοποιήσει μια γεμάτη σεζόν το 2011/12, ο ίδιος απάντησε με 37 τέρματα σε 48 παιχνίδια για τους "κανονιέρηδες", όχι όμως και με τρόπαια. Η επιθυμία του να κερδίσει τίτλους είδε να ανταλλάξει το κόκκινο της Arsenal για το κόκκινο της Manchester United όπου με επικεφαλής τον Sir Alex Ferguson συνείσφερε ώστε οι "κόκκινοι διάβολοι" να κατακτήσουν τον τίτλο της Premier League σε μια συγκλονιστική επίδειξη των αθλητικών δεξιοτήτων του.

Ετυμηγορία: Επιτυχία



Mateja Kezman (Από τη PSV στη Chelsea)
Πήγε: 13 Ιουλίου 2004
Παιχνίδια: 41
Τέρματα: 7

Ο Kežman τα πήγε ακόμα καλύτερα από ό,τι ο Van Nistelrooy στην Eredivisie, έτσι οι ελπίδες ήταν υψηλές όταν εντάχθηκε στη Chelsea. Ωστόσο, αντί να το δούμε αυτό ως το «επόμενο βήμα», δυστυχώς ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του. Η έλλειψη πείνας και οδηγού χυνόταν στο "αίμα" του μέσα από τις εμφανίσεις του και ο ίδιος ήταν εντελώς απογοητευτικός παρά τις σύντομες εκλάμψεις όπως το γκολ του στον τελικό του League Cup ενάντια στη Liverpool. Τελικά, αγωνίστηκε μόνο για μια χρονιά στο Δυτικό Λονδίνο και ποτέ δεν κατάφερε να ανακτήσει αργότερα το ταλέντο που έδειξε νωρίτερα.

Ετυμηγορία: Αποτυχία


Dirk Kuyt (Από τη Feyenoord στη Liverpool)
Πήγε: 18 Αυγούστου 2006
Παιχνίδια: 286
Τέρματα: 71

Ερχόμενος στο Merseyside όντας μια παραγωγική "μηχανή" των γκολ, ο Kuyt με κάποιο τρόπο μετουσιώθηκε σε ένα ευέλικτο εργαλείο εργασίας. Η ικανότητά του να φτάσει τα τέρματα του σε μεγάλους αριθμούς δεν πραγματοποιήθηκε αφήνοντας πολλούς οπαδούς προβληματισμένους. Ωστόσο, η ακούραστη προσπάθειά του στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας κάθε μπάλα και κάνοντας "κόλαση" τη ζωή των αντιπάλων, εκτός από την τάση του να πετυχαίνει μεγάλο γκολ σε μεγάλα παιχνίδια, σημαίνει ότι ο ίδιος εξακολουθεί να είναι μια αγαπητή φιγούρα στο Anfield.

Ετυμηγορία: Επιτυχία


Erik Nevland (Από τη Groningen στη Fulham)

Πήγε: 28 Ιανουαρίου 2008
Παιχνίδια: 52
Τέρματα: 9

Μετά από ένα τεράστιο χτύπημα στο Νορβηγικό πρωτάθλημα, ο Nevland μετακόμισε στην Premier League μέσω μιας άλλης εντυπωσιακής τετραετής περιόδου στην Eredivisie. Με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ επίτευξης τέρματος, αν και αγωνιζόμενος σε ομάδα χαμηλού επιπέδου, πολλοί διέκριναν τον Nevland ως μια συναρπαστική υπογραφή για την Fulham η οποία πάλευε να παραμείνει στην Premier League. Παρότι την βοήθησε στην αποφυγή του υποβιβασμού, έπειτα δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του στο προηγούμενο κλαμπ και σκόραρε μόλις εννέα φορές σε 52 εμφανίσεις για τους Λονδρέζους.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Afonso Alves (Από τη Heerenveen στη Middlesbrough)
Πήγε: 31 Ιανουαρίου 2008
Παιχνίδια: 47
Τέρματα: 13
Με ένα εξωφρενικό ποσοστό των 37 γκολ σε 38 παιχνίδια ο Alves ισοφάρισε τα κατορθώματα των Kežman και Van Nistelrooy σε ένα πολύ μικρότερο κλαμπ όπως η Heerenveen. Φοβούμενη ότι ο Ajax ή η PSV θα τον αρπάξει, η Middlesbrough τους έκαμψε με την οικονομική της δύναμη για να τον φέρει στο Teeside κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Ωστόσο, θα έπρεπε να τον αφήσει να αποστάξει λίγο περισσότερο στην Ολλανδία επειδή για τον παίκτη που κατέβαλε 20.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει απλά δεν εμφανίστηκε. Μετά από μια μιάμιση απογοητευτική χρονιά αποχώρησε.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Marvin Emnes (Από τη Sparta Rotterdam στη Middlesbrough)

Πήγε: 4 Ιουλίου 2008
Παιχνίδια: 141
Τέρματα: 24

Ο Emnes έκανε την κίνηση του από την Sparta Rotterdam στη Middlesbrough το 2008 μετά το βραβείο του παίκτη της χρονιάς που πήρε από τους οπαδούς του Ολλανδικού συλλόγου. Σκόραρε στο ντεμπούτο του σε έναν αγώνα του League Cup εναντίον της Yeovil, αλλά έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Αύγουστο του 2009 για το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα την καινούργια του ομάδα. Η έλλειψη απειλής στο αντίπαλο τέρμα οδήγησε σε διαδοχικούς δανεισμούς στην Swansea τόσο το 2010 όσο και το 2014 πριν μείνει μόνιμα στους Ουαλούς.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Luis Suarez (Από τον Ajax στη Liverpool)

Πήγε: 31 Ιανουαρίου 2011
Παιχνίδια: 133
Τέρματα: 82

Υπέγραψε στη Liverpool στα μέσα της σεζόν 2010/11 ενώ εξέτιε την ποινή του για ένα "δάγκωμα". Ο Suárez ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο Merseyside. Ποτέ δεν τραυματίστηκε, αλλά έχασε αρκετούς μήνες με τιμωρίες παρότι δεν δέχτηκε ποτέ του τη κόκκινη κάρτα. Όταν έπαιζε όμως ήταν καταστροφικός για τους αντιπάλους του. Ένας "τυφώνας" των γκολ, των ασίστ, "έσταζε" όλη την αυτοσχέδια εφευρετικότητα του και την αμείλικτη καθοδήγηση του. Κουβάλησε ένα μέτριο σύνολο προς το τίτλο της Premier League, μόνο για να το χάσει για ένα...γλίστρημα. Ένα απόλυτο δώρο ενός ποδοσφαιριστή του οποίου η φήμη του αμαυρώθηκε μόνο από τις άσχημες ενέργειές του μέσα στο γήπεδο.

Ετυμηγορία: Επιτυχία



Jozy Altidore (Από την Alkmaar στη Sunderland)

Πήγε: 5 Ιουλίου 2003
Παιχνίδια: 82
Τέρματα: 5

Ο Altidore ξόδεψε δύο περιόδους στην Αγγλία όμως η πρώτη του με τη μορφή του δανεισμού στη Hull όταν ήταν στα 20 δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ. Ήταν ένα πολύ προκατειλημμένο ταλέντο και μετά την επανάκτηση της φήμης του στην Alkmaar με 51 γκολ σε 93 παιχνίδια πήγε στη Sunderland. Όμως οι "μαύρες γάτες" δεν διαπίστωσαν τίποτα σε σχέση με εκείνο το είδος της κατάστασης του από τον Αμερικανό και μετά από μιάμιση σταθής χρονιά έφυγε για το MLS.

Ετυμηγορία: Αποτυχία



Wilfried Bony (Από τη Vitesse στη Swansea)

Πήγε: 11 Ιουλίου 2013
Παιχνίδια: 116
Τέρματα: 45

Ένα "εργοστάσιο παραγωγής", ο Ιβοριανός επιθετικός εξαπόλυσε τη "κόλαση" στην Eredivisie με την Vitesse τη σεζόν 2012/13. Η απόδοσή του ήταν τόσο κυρίαρχη (37 γκολ σε 36 παιχνίδια), που κέρδισε μια κίνηση στην Premier League. Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα είναι μια επανάληψη του Alves όμως ο Bony δεν είχε καμία σχέση με αυτό. "Άναψε" τη Premier League με την Swansea και κέρδισε μια μεταγραφή στη Manchester City στο μέσο της τρίτης του χρονιάς στην Αγγλία. Δεν έχει βγει η κίνηση του στο Etihad, αλλά στο σωστό κλαμπ θα είναι ακόμα κυρίαρχος.

Ετυμηγορία: Επιτυχία



Graziano Pelle (Από τη Feyenoord στη Southampton)

Πήγε: 12 Ιουλίου 2014
Παιχνίδια: 80
Τέρματα: 31

Ψηλός, όμορφος και Ιταλός με ένα επίθετο που έχει ένα επιπλέον "l" από το θρυλικό σκόρερ της Βραζιλίας Pele. Ο άνδρας της Feyenoord τότε είχε πολλά να ζήσει μέχρι και όταν η Southampton τον υπέγραψε, ειδικά αφού ο ίδιος έφτασε τα 55 γκολ σε 66 αγώνες σε δύο χρονιές. Παρά τις προσδοκίες, ο Pelle κατάφερε να παράγει για τη Southampton, βοηθώντας την να επιβεβαιώσει την ικανότητα της ως ένας καθιερωμένός σύλλογος της Premier League. Ήταν τόσο εντυπωσιακό που κέρδισε μια κλήση από την Εθνική Ιταλίας και άρχιζε βασικός στο Euro 2016, πριν σφραγίσει μια κίνηση πολλών χρημάτων στην Κινεζική Super League εδώ και λίγες μέρες.

Ετυμηγορία: Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: