Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Mundial 2018: Τα πιο αμφίρροπα προκριματικά στην ιστορία της Αφρικάνικης ζώνης


Δημήτρης Βαρσάνης

Τη προηγούμενη Παρασκευή είδαμε τις 20 χώρες στα προκριματικά της Αφρικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 να χωρίζονται σε πέντε ομίλους των τεσσάρων ομάδων, από τους οποίους μόνο ο πρώτος του καθενός θα αγωνιστεί στη Ρωσία σε δύο χρόνια.
Μια αίθουσα δεξιώσεων ήταν σε ένα κάπως στενό χώρο για την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το παλάτι έγινε ξενοδοχείο στις όχθες του ποταμού Νείλου και μετατράπηκε σε κάτι σαν το σπίτι της "φρίκης" για μερικούς βαρέων βαρών διεκδικητές της Ηπείρου τους.
Οι πρόσφατες κατατάξεις της FIFA καθορίζουν τα τέσσερα "δοχεία" και παρέδωσαν αναμφισβήτητα τα πιο δύσκολα ζευγαρώματα στην ιστορία των προκριματικών της Αφρικής με την Αλγερία, το Καμερούν και τη Νιγηρίας να είναι όλες τους συγκεντρωμένες στο ίδιο γκρουπ. Το συγκεκριμένο "τρίο" δήλωσε παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, με την Αλγερία και τη Νιγηρία να περνάνε στη φάση των "16" πριν αποκλειστούν. Τώρα, μόνο μία από αυτές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ που θα γίνει στη Ρωσία.



O νέος προπονητής του Καμερούν Hugo Broos ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, αλλά η έκφραση του προσώπου του μετατράπηκε σε ένα βλέμμα έρημο όπως ξεδιπλώθηκαν τα πράγματα. Τα αδάμαστα Λιοντάρια ήταν η δεύτερη ομάδα που βγήκε στο Β' όμιλο μετά από τη Ζάμπια, χρόνος κατά τον οποίο επέτρεψε στο Βέλγο να σκάσει ένα μικρό χαμόγελο. Όταν προστέθηκαν η Νιγηρία και η Αλγερία στον ίδιο όμιλο, η υλοποίηση του έργου που είχε στα χέρια του ήταν πολύ εμφανής.
Η Αλγερία, το Καμερούν και η Νιγηρία μετράνε 16 συμμετοχές στο Παγκόσμιο κύπελλο μεταξύ τους. Παρόμοιες συναισθηματικές αντιδράσεις δεν βρέθηκαν πουθενά στα στρατόπεδα της Αλγερίας και της Νιγηρίας, καθώς καμια τους δεν έχει ένα πρώτο προπονητή. Ο Christian Gourcuff παραιτήθηκε από το ρόλο του στην Αλγερία για να αναλάβει τη Rennes τον Απρίλιο, και στη Νιγηρία δεν έχουν αναφέρει ακόμα τον αντικαταστάτη του Sunday Oliseh, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο λόγω απλήρωτων μισθών.



Ανάλογες σκέψεις θα πρέπει να γίνουν επίσης για τη Ζάμπια. Κατέκτησε το Copa Africa το 2012 και είναι η καλύτερη αν όχι πιο συνεπής χώρα της Αφρικης που κέρδισε το θεσμό όμως δεν έχει προκριθεί ποτέ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2018 στη Ρώσια είναι πλέον ένας μακρινός στόχος, μιας και μπορεί κάλλιστα να καταλάβει και τη τελευταία θέση στον Β' όμιλο.
Για τις άλλες 16 χώρες η κληρωτίδα έβγαλε μερικά ενδιαφέροντα ζευγάρια, αν δεν μπορούμε να πούμε ότι και εκεί είναι τα πάντα ρευστά. Ενδεχομένως να εξελιχθούν  στα πιο συναρπαστικά προκριματικά στην ιστορία τους.



Ο Α' όμιλος είναι ανοιχτός. Δύο χώρες έχοντας προηγουμένως εμπειρία από Παγκόσμιο κύπελλο (η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Τυνησία) θα έρθουν αντιμέτωπες με τη Γουινέα και τη Λιβύη, δύο Εθνικές που δεν μετράνε ακόμα συμμετοχή σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου και θέλουν να ολοκληρώσουν το "παραμύθι" τους ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.



Ο Γ 'όμιλος διαθέτει μια οριακή σύγκρουση "Τιτάνων" της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μαρόκου, ενώ ο Ε' όμιλος μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εξίσου ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της Γκάνας και της Αιγύπτου. Οι δύο τελευταίοι έπαιξαν ο ένας έναντι του άλλου στα πλέι-οφ για να καθοριστεί μια θέση στη Βραζιλία το 2014, με τη Γκάνα να περνάει με το εντυπωσιακό 1-6 σε μια βροχερή μέρα στο Κουμάσι το Νοέμβριο του 2013.



Ο προπονητής του Μαρόκου Herve Renard απέπνευσε λίγο συναίσθημα όταν η ομάδα του κληρώθηκε με την Ακτή Ελεφαντοστού στον ίδιο όμιλο, την ίδια ομάδα που οδήγησε στη κατάκτηση του Copa Africa μόλις πριν από 18 μήνες. Ο πυρήνας αυτής της ομάδας ξεθώριασε όμως με τον Didier Drogba και τον Kolo Toure να αποσύρονται από το Διεθνές ποδόσφαιρο και ο Yaya Toure ψάχνει ακόμα για ένα νέο σύλλογο.
Ο Renard προσπάθησε να κάνει ένα "μασάζ" στην δύσκολη μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη κατά τη διάρκεια της περιόδου του στον πάγκο των Ιβοριανών και γνωρίζει ήδη το γεγονός ότι στο νούμερο ένα Έθνος της Αφρικής διαφαίνεται ένα απροσδιόριστο μέλλον. Στα χαρτιά, το Μαρόκο είναι η πιο καλή ομάδα της Αφρικής αυτή τη στιγμή και ο Renard θα είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Όμως έχουν μια πρόσφατη ιστορία θεαματικής χαμηλής επίδοσης που θα πρέπει να ξεπεραστεί. Στον Α' όμιλο η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική θα αισθάνονται ότι έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να περάσουν έναντι της Μπουρκίνα Φάσο και του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Η φάση των ομίλων των προκριματικών ξεκινά τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Θα υπάρξουν τέσσερις αγωνιστικές σε διάστημα τεσσάρων μηνών το επόμενο έτος, κάνοντας κάτι σαν σπριντ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ταξίδι στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: