Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μερικές μισές αλήθειες που κυριαρχούν γύρω απο τον αμερικανικό στρατό και τον στρατό γενικότερα


Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των 330 εκατομμυρίων, μόλις το 1,4 εκατομμύρια υπηρετεί στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και επίσης, συμφωνα με μια στατιστική μελέτη του 2014, ζούνε στις Η.Π.Α περίπου 20 εκατομμύρια βετεράνων διαφόρων πολεμικών συγκρούσεων. Αυτό σημαίνει οτι μόνο 21,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιωματική στρατιωτική εμπειρία σε όλες τις Η.Π.Α.

Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης των Η.Π.Α θα λάβει γνώση για το τη γίνεται στον αμερικανικό στρατό, μέσα απο ταινίες, βίντεο και βιντεοπαιχνίδια του Hollywood δημιουργώντας έτσι και εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων μερικές ανακρίβειες γύρω απο βασικά θέματα που αφορούν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συνολικά αλλα ίσως και την εικόνα που έχουν μερικοί για τον στρατό γενικότερα.

Στις Η.Π.Α ο στρατός δέχεται και υπόδικους

Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή ανακρίβεια που κυριαρχεί εδω και πολλά χρόνια στο συνολικό υποσυνείδητο και η οποία τελικά δεν φαίνεται να ισχύει. Ο στρατός έχει αγαστή συνεργασία με το FBI και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και έτσι του είναι πολύ εύκολο, όχι μόνο να εντοπίσει το ποινικό μητρώο του κάθε εθελοντή αλλα και το εάν ο/η υποψήφιος/α έχει παρουσιάσει και τη είδους, παραβατική συμπεριφορά κατα την παιδική και εφηβική ηλικία.

Αν και στις Η.Π.Α υπάρχει η δυνατότητα, σε μερικές περιπτώσεις αστικού δικαίου, ο/η κατηγορούμενος/η να εκτίσει ποινή μέσω κοινωνικών εργασιών και πάλι είναι αβέβαιο ότι θα κάνει δεκτό ένα τέτοιο άτομο στις τάξεις του ο αμερικανικός στρατός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το 2006 ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε για μια υπόθεση βιαιοπραγίας. Ο συνήγορος του για να γλιτώσει τον πελάτη του απο την φυλακή, κατάφερε να πείσει το δικαστήριο να τον υποχρεώσει σε κοινωνική εργασία και σκέφτηκε να υποβάλει αίτημα στο στρατό, το δικαστήριο ενέκρινε τελικά το αίτημα αλλά ο αμερικανικός στρατός το απέρριψε.

Απεναντίας, τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος για την ένταξη στον αμερικανικό στρατό, εκτός του να είναι Αμερικανός πολίτης, είναι να χει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γυμνασίου και πανω, να μην έχει βεβαρυμένο ιατρικό ή ποινικό μητρώο. Αλλα ο μέσος όρος των εθελοντών που καταφέρνει να γίνει δεκτός απο τα στρατολογικά γραφεία δεν ξεπερνάει το 40%. Με κυριότερη αιτία απόρριψης η παχυσαρκία και να ακολουθούν το βεβαρημένο ποινικό μητρώο και η χρήση ναρκωτικών

Τα κέντρα εκπαιδεύσεων του αμερικανικού στρατού είναι σχεδιασμένα να σε «σπάσουν» και οι εκπαιδευτές κάνουν καψώνια

Πολλοί στις Η.Π.Α και στον κόσμο θεωρούν πως η εικόνα των κέντρων νεοσυλλέκτων του αμερικανικού στρατού είναι όμοια ή και σκληρότερη αυτής που έχουμε δει στην ταινία Full Metal Jacket. Αλλα και πάλι η αλήθεια διαφέρει. Οι εκπαιδευτές απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ομαδική ή ατομική φυσική τιμωρία για να τιμωρήσουν ή να συμμορφώσουν τους στρατιώτες τους. (πέστε και πάρτε 50!). Επίσης, τους απαγορεύεται να ασκούν την παραμικρή σωματική επαφή με τους εκπαιδευομένους τους.
Η λογική των κέντρων εκπαιδεύσεων είναι η ομαλή ένταξη πολιτών στην στρατιωτική ζωή και πολλές φορές δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους και όσες αποτυγχάνουν στην βασική εκπαίδευση.

Οι βετεράνοι είναι εν δυνάμει Ράμπο

Πολλοί έχοντας στο μυαλό τους την ταινία Ράμπο: το πρώτο αίμα, νομίζουν οτι οι βετεράνοι πολέμου, εξαιτίας του οτι έχουν υποστεί μετατραυματικό στρες είναι τόσο ασταθείς ώστε να «εκραγούν» κάποια στιγμή και να πάρουν τα όπλα. Αυτό δεν ισχύει. Έχει αποδειχθεί ότι το μετατραυματικό στρες μάχης μπορεί να θεραπευτεί σε μεγάλο βαθμό και πολλοί βετεράνοι έχουν ενταχθεί ομαλά στις πολιτικές εργασίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: