Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία: τί ξερουμε και τί όχι


Την Παρασκευή το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, 15 - 16/7/2016, γίναμε θεατές μιας απόπειρας κατάληψης της εξουσίας απο τον στρατό για μερικούς, μιας οπερέτας για αλλους και μιας σκηνοθετημένης μπλόφας για τρίτους. Ας δούμε για την ώρα τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε γύρω απο το χθεσινό βραδινό θρίλερ που κόστισε την ζωή σε 90, μέχρι στιγμής αναγνωρισμένους απο τα τουρκικά μέσα, νεκρούς πολίτες.

Τα γνωστά


Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, παρατηρούνται απο τις ελληνικές αρχές ασυνήθιστες αναχωρήσεις μονάδων και υλικών (τεθωρακισμένα, ελικόπτερα κλπ) προς την περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στρατιωτικά αγήματα κλείνουν τις γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη που ενώνουν την μικρασιατική με την ευρωπαϊκή ακτή και καταλαμβάνουν τον διεθνή αερολιμένα της πόλης. Καταλαμβάνεται η κρατική τουρκική τηλεόραση και εκδηλώνονται επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, στην τουρκική προεδρία, στο τουρκικό κοινοβούλιο, σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκείνες τς ώρες βρισκόταν στην Μαρμαρίδα για διακοπές. Για αρκετές ώρες αγνοούνταν η τύχη του με τις φήμες για έξοδό του απο την χώρα και αναζήτηση ασύλου σε Γερμανία και Ιταλία να οργιάζουν.

Αργά το βράδυ, μέσω βιντεοκλήσης σε κινητό τηλέφωνο, καταφέρνει να επικοινωνήσει με τον ιδιωτικό σταθμό CNN Turk και να καλέσει τον κοσμο σε επαγρύπνηση και ειρηνικό ξεσηκωμό στις πλατείες. Τον ακολουθούν σε παρόμοιο ύφος ο πρωην πρόεδρος Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου. Πλήθος κόσμου απαντάει στα παραπάνω διαγγέλματα και κατεβαίνει σε πλατείες και μεγάλο πλήθος οδεύει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το απελευθερώνει. Ενώ, αλλο, μικρότερο πλήθος οδευει προς τις γέφυρες όπου έρχεται αντιμέτωπος με στρατιώτες και εκει υπάρχουν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι νεκροί πολίτες σε κάμερα.


Απο εκείνη την ώρα εμφανίζονται εικόνες με πολίτες να έχουν περικυκλώσει τεθωρακισμένα και στρατιωτικά αγήματα, πολλές φορές με την παρουσία αστυνομίας που είναι φιλα προσκύμμενη στην κυβέρνηση. Η κατάσταση δείχνει να εχει ξεφύγει απο τα χέρια τον πραξικοπηματιών καθώς πολίτες φαίνονται να αφοπλίζουν στρατιώτες, να απελευθερώνουν και να εκδιώκουν στρατιώτες απο τις θεσεις που κατέχουν. Αργά το βράδυ μια ομάδα απο στρατιώτες προσπαθει να καταλάβει το CNN Turk και μετά απο μια ώρα εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη ξημερώματα Σάββατου. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε «μία μειοψηφία εντός των ενόπλων δυνάμεων» για την απόπειρα πραξικοπήματος και είπε οι υπεύθυνοι θα "πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για την προδοσία τους προς την Τουρκία». Υπέδειξε ότι οι συνωμότες είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν την Παρασκευή το βράδυ με μια βομβιστική επίθεση. Επίσης, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 2.839 στρατιωτικοί που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν τεθεί ή θα τεθούν υπό κράτηση και εμφανίζονται εικόνες συλληφθέντων στρατιωτικών και υπάρχουν ακόμα εικόνες δημόσιας διαπόμπευσεις τους. Οι μαχες στην Άγκυρα θα συνεχιστούν μέχρι το πρωι του Σαββάτου.

Ο κ Γιλντιρίμ ανέφερε οτι 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 1.440 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση ελικοπτέρων στα περίχωρα της Άγκυρας, και 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από μια βόμβα που πυροδοτήθηκε σε Κοινοβουλίου.

Ο Fethullah Gulen, ένας μουσουλμάνος κληρικός που ζει στην εξορία στην Πενσυλβάνια, τον οποίο ο κ Ερντογάν κατηγόρησε για συνωμοσία εναντίον του, αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας σε μια διαδικτυακή δήλωσή του ότι την καταδικάζει «απερίφραστα». όπως και πολλά ανώτατα στελεχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Ελλάδα έχουν γίνει συνεδριάσεις στο υπουργείο εσωτερικών και στο υπουργείο εθνικής άμυνας, ανακλήθηκαν οι αδειες των κληρωτών και των μόνιμων στελεχων των ενόπλων δυνάμεων.

Τί δεν ξέρουμε, ακόμα

Δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό και πως οι δυνάμεις των πραξικοπηματιών είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τον έλεγχο των σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και σημείων. Δεν γνωρίζουμε ποιοι οργάνωσαν αυτο το πραξικόπημα και κατα πόσο είχε την σιωπηρή ή όχι ανοχή του συνόλου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης ειναι ασαφής η πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Ερντογαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: