Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Euro 2016: Τα τέσσερα "καυτά" ερωτήματα των ημιτελικών


Δημήτρης Βαρσάνης

Το Euro 2016 έχει φτάσει στα στάδια των ημιτελικών, με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει την Ουαλία απόψε και η Γερμανία τη Γαλλία τη Πέμπτη. Εδώ είναι ένα μεγάλο ερώτημα για κάθεμια από τις τέσσερες ημιφιναλίστ.


Η Πορτογαλία θα παίξει τώρα ποδόσφαιρο που η εστίαση είναι σε αυτούς;

Πολλά έχουν γίνει από τότε που η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που έχει φτάσει σε τέσσερις ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το 2000. Ωστόσο, το εν λόγω σημάδι έρχεται με ένα άλλο, πολύ λιγότερο επιθυμητό ρεκόρ: η Πορτογαλία είναι επίσης η πρώτη ομάδα που έφτασε σε έναν ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το 1996, ενώ έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο μια φορά (η νίκη επί της Πολωνίας στα πέναλτι πίσημα είναι μια ισοπαλία). Επιπλέον, η νίκη της με 1-0 επί της Κροατίας δεν ήρθε στην κανονική διάρκεια του αγώνα.
Επιπρόσθετα, η Πορτογαλία ήταν στη  θέση του νικητή μόνο για 22 λεπτά κατά τη διάρκεια του Euro 2016 μέχρι σήμερα. Αυτό μάλλον πιστώνεται σε μια υπερβολικά αμυντική προσέγγιση που δεν ταιριάζει απαραιτήτως στις τεχνικές ικανότητες των πάρα πολλά υποσχόμενων νεαρών της ποδοσφαιριστών.
Υπήρξε μια περίεργη αίσθηση προσοχής για την Πορτογαλία σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της όπου ήξερε ότι έπρεπε να σκοράρει. Η συγκεκριμένη περιπέτεια ήταν μια συνέπεια της απελπισίας και όχι του σχεδιασμού. Τώρα, για πρώτη φορά στα στάδια των νοκ-άουτ η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει μια ομάδα εξίσου πρόθυμη να κάτσει πίσω. Προτίθεται να προκαλέσει μια αλλαγή στην προσέγγιση των ανδρών του Fernando Santos ή θα φέρει χειρότερο αδιέξοδο; Αν η Πορτογαλία πρόκειται να κατακτήσει επιτέλους αυτό το τουρνουά αφότου έφτασε κοντά σε πολλές περιπτώσεις, θα το πραγματοποιήσει με μια όχι ανθηρή απόδοση.



Μπορεί η Ουαλία να διατηρήσει το μομέντουμ της χωρίς τον Ramsey;
Η πρόκριση της Ουαλίας στα ημιτελικά είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα από μόνο του. Μία από τις δόξες της νίκης της στα προημιτελικά κατά του Βελγίου ήταν το πόσο άψογα και κατηγορηματικά επέβαλε το πλάνο της. Δεν ήταν μια ομάδα που θα βασιζόταν στις αντεπιθέσεις ενάντια σε έναν ανώτερο αντίπαλο κρατώντας σφιχτά πίσω στηιζόμενη στη τύχη. Αυτή ήταν μια ομάδα με τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια επίθεση αστέρων.
Η απόλυτη απόδειξη μπορεί να βρεθεί στο πώς επέστρεψε η Ουαλία από το "θάνατο". Παρόμοιες ομάδες στην κατάστασή τους πιθανότατα να λύγιζαν, αλλά η Ουαλία χτύπησε με μια μεγαλύτερη φυσική δύναμη. Υπήρξε μια σαρωτική και χωρίς δισταγμό περιπετειώδη ποιότητα τα τρία τέρματα της, ιδιαίτερα σε εκείνο του Hal Robson-Kanu και στην εμφατική κεφαλιά του Sam Vokes το οποίο σφράγισε τη πρόκριση.
Αυτό το είδος του θάρρους και το πλήρως δεσμευμένο παιχνίδι της θα πρέπει να δώσει στην Ουαλία την εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε όμως υπάρχει μια παγίδα: ο Aaron Ramsey θα εκτίσει τη ποινή του μετά τις δύο κίτρινες κάρτες, και η απουσία του θα μπορούσε να επηρεάσει το στυλ παιχνιδιού της Ουαλίας. Ο μέσος της Arsenal είναι πολύ κομβικός λόγω της ικανότητάς του να συνδέσει έξοχα το δυνατό παιχνίδι και το παιχνίδι αντεπιθέσεων.
Αυτός είναι ο ιδανικός παίκτης για να συνδέσει τα δύο διαφορετικά κομμάτια της Ουαλίας: την ανθεκτική άμυνα και τη δύναμη της παγκόσμιας κλάσης του Gareth Bale. Ο Chris Coleman, δήλωσε ότι οι εμφανίσεις του Ramsey ήταν "εκτός πραγματικότητας", έτσι ώστε τώρα ίσως να σχεδιάζει έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο για να παίξει. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η Ουαλία πρέπει να είναι πιο προσεκτική από ό, τι ήταν σε κάθε αγώνα, εκτός από την ήττα της εναντίον της Αγγλίας.



Θα επηρεάσουν την Γερμανία οι απουσίες της;
Μερικά από τα κατορθώματα της Γερμανίας στο Euro 2016 θα πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της σε ένα επίπεδο όπου αισθάνονται ότι μπορεί να πάρει το οτιδήποτε. Πρόσφερε την επιθετική που όλοι περίμεναν στο 3-0 επί της Σλοβακίας στο γύρο των "16" και "έσπασε" ένα τεράστιο ψυχολογικό και ιστορικό φράγμα με τον αποκλεισμό της Ιταλίας σε ένα Διεθνές τουρνουά.
Μπορεί η Γερμανία όμως να παραμείνει ψηλά όταν η ομάδα τής έχει ουσιαστικά απογυμνωθεί από τη σπονδυλική της στήλη; ο βασικός της κεντρικός αμυντικός Mats Hummels είναι τιμωρημένος, ο Mario Gomez θα χάσει το υπόλοιπο της διοργάνωσης και υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για τους μέσους Sami Khedira και Bastian Schweinsteiger.
Η Γερμανία πιθανώς να ξεπεράσει μια ή δύο από αυτές τις αλλαγές με σχετική ευκολία όμως τι περισσότερο από αυτό; θα είναι μια πολύ μεγάλη αναδιαμόρφωση που απαιτείται από τον Joachim Low και με τη σειρά του θα διαταράξει την ισορροπία της Γερμανίας; θα διαγράψει τη συνοχή της ομάδας για μια αργοπορημένη ανακάλυψη παιχνιδιού;
Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μια αυτοσχέδια ενδεκάδα θα αντιμετωπίσει μια Γαλλία στα άνω της και έτοιμη να πάρει εκδίκηση. Οι διοργανωτές έχουν ηττηθεί στα τελευταία τρία παιχνίδια νοκ-άουτ μεγάλης διοργάνωσης από τη Γερμανία: στο προημιτελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου 2014, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου κύπελλου του 1986 και στον ημιτελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου το 1982. Είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει ο Low.



Η Γαλλία και ο Deschamps είναι έτοιμοι για εκδίκηση;
Ετοιμαστείτε για πολλές αναφορές στον Toni Schumacher κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών. Ο Schumacher ήταν ο τερματοφύλακας που αναμφισβήτητα θα έπρεπε να είχε αποβληθεί για τη σύγκρουση του με τον Patrick Battiston στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, το οποίο έληξε ισόπαλο (3-3) πριν η Δυτική Γερμανία νικήσει τη Γαλλία 5-4 στα πέναλτι.
Είναι μια διαμάχη που δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, εν μέρει επειδή η Γαλλία από τότε δεν έχει καταφέρει να νικήσει τη Γερμανία. Το βάρος θα είναι στο σύνολο του Didier Deschamps για να δείξει ότι είναι εν τέλει το αφεντικό στο σπίτι της. Και ενώ ενδεχομένως να προσθέσει παραπάνω πίεση, θα μπορούσε επίσης να λάβει κάποια εστίαση στις τακτικές αποφάσεις που ο Γάλλος προπονητής θα αναγκαστεί να τις πράξει πριν από τον αγώνα.
Μήπως ο Deschamps συνεχίσει με τη νέα και πιο ρευστή επιθετική του φιλοσοφία με κίνδυνο ύπαρξης πάρα πολύ ανοιχτού χώρου πίσω; ή μήπως κατευθυνθεί σε μια πιο συντηρητική μεσαία γραμμή και ενδεχομένως να "θυσιάσει" έναν από τους επιθετικούς του; Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν πρέπει να συμπεριληφθεί στην ενδεκάδα ο Kante. Ο μέσος της  Leicester ήταν ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη φέτος, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι στη τιμωρία του κατά της Ισλανδίας η Γαλλία έμοιαζε καλύτερη μπροστά
Μπορεί ο Deschamps να σκέφτεται πραγματικά να αφήσει τον λαμπρό του μέσο ενάντια σε μια επίθεση τόσο καλή όσο της Γερμανίας; ενδεχομένως να απαιτείται προκειμένου η Γαλλία να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της, να αφήσει έξω τους Παγκόσιους πρωταθλητές και να πάει να γράψει ακόμα μια ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: