Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

West Ham: Η απίστευτη ιστορία του Gokhan Tore


Δημήτρης Βαρσάνης

Το Τουρκικό ποδόσφαιρο δεν είναι σύντομο σε μεγαλύτερο-από-ζωής χαρακτήρες, αλλά η νέα μεταγραφή της West Ham (με δανεισμό) Gokhan Tore έχει μια εξαιρετική ιστορία πίσω του. Ήταν ορφανό ως παιδί, επέζησε σε μια μάχη με όπλα και σχεδόν διέλυσε την Εθνική του ομάδα.
Ο Tore υπέστη την πρώτη του ήττα στη  στη ζωή λίγο μετά αφού γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1992. Δόθηκε για υιοθεσία όμως οι παππούδες του κατάφεραν να πάρουν πίσω την επιμέλεια του όταν ήταν δύο χρονών. Ο παππούς του Sabri ήταν υπεύθυνος για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο πηγαίνοντας τον για προπονήσεις κάθε εβδομάδα.
Ο Sabri πέθανε όταν ο εγγονός του ήταν στα 14 και η τελευταία του επιθυμία ήταν να εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα της Τουρκίας. Ένα χρόνο αργότερα ο Tore αγωνίστηκε για την Under 15 της Τουρκίας και αυξήθηκε μέσα από τις τάξεις της μέχρι το επίσημο ντεμπούτο του στις 10 Αυγούστου του 2011 στην πρώτη ομάδα υπό την καθοδήγηση του Guus Hiddink.



Ο Tore είχε μια ταραγμένη ανατροφή σε ένα τραχύ μέρος της πόλης, αλλά έκανε τη μεγάλη του κίνηση όταν ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Chelsea Frank Arnesen τον εντόπισε το 2009. Σε ηλικία 16 ετών, έγινε μέλος των "μπλε" και αναπτύχθηκε μέσω της νεολαίας τους πριν ακολουθήσει τον Δανό στην επόμενη δουλειά του στο Hamburg.



Ο 24χρονος εξτρέμ θεωρούνταν ως ένα μεγάλο αστέρι στους μικρούς της Chelsea και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ταλέντο του, αλλά ήταν δύσκολο να ξεπεράσει τα εξωαγωνιστικά του προβλήματα. Ο Tore δεν είναι ξένος σε διαμάχες και σχεδόν διέλυσε την εθνική ομάδα όταν μια ιστορία αγάπης κατέληξε σχεδόν σε τραγωδία. Τον Μάιο του 2013, μετά την ήττα της Τουρκίας από την Ολλανδία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 οι συμπαίκτες του Omer Toprak και Hakan Calhanoglu μαζί με ένα φίλο τους βρίσκονταν στο ξενοδοχείο της ομάδας πριν πάρουν την πτήση της επιστροφής για τη Γερμανία το επόμενο πρωί.



Ότι συνέβη στη συνέχεια είναι συγκλονιστικό. Ο Tore φέρεται να νευρίασε με το φίλο του Toprak και ήταν έτοιμος να ορμήξει κατά πάνω για τα μάτια της...πρώην κοπέλας του. Συνοδευόμενος από έναν άνδρα του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, ο Tore φέρεται να απέκτησε πρόσβαση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου των Toprak και Calhanoglu αφότου και οι δύο επέστρεψαν εκεί
"Στη συνέχεια, η πραγματική ιστορία ξεκίνησε," ο Calhanoglu εξήγησε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF:"Ο φίλος του Gokhan κατευθύνθηκε προς τον Omer, έβγαλε ένα όπλο από το σακάκι του και του είπε ότι θα τον πυροβολήσει αν δεν πέσει στο πάτωμα. Εγώ ήμουν ξαπλωμένος σε μια γωνιά. Μετά ήρθε και μας είπε "Δεν θα κουνηθείτε αλλιώς θα σας πυροβολήσω". Ήμουν κουλουριασμένος στη γωνία του δωματίου, δεν μπορούσα να προχωρήσω φοβήθηκα για τη ζωή μου."
Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και παρόλο που ο Tore και ο Calhanoglu έχουν βάλει το περιστατικό πίσω τους, η σχέση του με τον Toprak δεν έχει βελτιωθεί. Ο Tore έχει ξανακληθεί στην εθνική ομάδα από τότε, αλλά δεν κέρδισε μια θέση στο Euro 2016 καθώς ο προπονητής του Fatih Tertim τον έθεσε εκτός ομάδα αφού τιμωρήθηκε για δύο αγώνες για μια κόκκινη κάρτα κατά τη διάρκεια των προκριματικών.



Ο Tore έγινε συνώνυμο με το πρόβλημα, ακόμη και όταν δεν ήταν κατ 'ανάγκην δικό του λάθος. Το 2014 βρισκόταν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όταν ξέσπασε μια συμπλοκή. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και μια αδέσποτη σφαίρα τον χτύπησε στον ώμο. Ως εκ θαύματος ο ίδιος δεν τραυματίστηκε άσχημα και επέστρεψε για να παίζει ποδόσφαιρο μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. Υπήρχε ωστόσο ένας προπονητής που κατάφερε να του βγάλει το καλύτερο του εαυτό: ο Slaven Bilic.



Εκείνο το καιρό στη Besiktas, ο Bilic πέτυχε ότι οι άλλοι είχαν αποτύχει, να βρει έναν τρόπο για να βγάλει προς τα έξω το ταλέντο του ο Tore. Κάτω από την επίβλεψη του Κροάτη τεχνικού, ο Tore καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επικίνδυνους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο και πραγματικά γοήτευσε μετά την άφιξή του με τη μορφή του δανεισμού το 2013.



Ο Tore βρήκε δίχτυα τέσσερις φορές και παρείχε οκτώ ασίστ τη σεζόν 2013-14, αλλά πραγματικά έλαμψε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2014-15. Ο ίδιος πέτυχε εννέα τέρματα (τα περισσότερα στη καριέρα του) και μοίρασε 11 ασίστ, εγκαθιστώντας τον εαυτό του ως έναν από τους πιο περιζήτητους παίκτες στο Τουρκικό πρωτάθλημα.
Ανέπτυξε το παιχνίδι του τα επόμενα δύο χρόνια, έγινε όλο και λιγότερο εγωιστής και δούλεψε σκληρότερα αμυντικά. Υπάρχουν πάντα ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη όταν οι παίκτες έρχονται στην Premier League από το εξωτερικό, αλλά ο Tore είναι ένας στιβαρός, δυνατός και γρήγορος παίκτη και είναι κατάλληλος για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Στην πραγματικότητα, έλαβε πάρα πολλά από το ποδόσφαιρο από την εκπαίδευση του στην ακαδημία της Chelsea πριν μεταβεί στη Bundesliga με το Hamburg το 2011 και στη συνέχεια πήγε στη Ρώσικη Rubin Kazan ένα χρόνο αργότερα πριν από την ένταξή του στη Besiktas.



Παρά την εικόνα ενός κακού παιδιού, ο Tore έχει ένα αρκετά εντυπωσιακό πειθαρχικό ρεκόρ αφού πήρε μόνο μία κόκκινη κάρτα στη Besiktas από την ένταξή του το 2013. Είναι ανεξήγητο κατά καιρούς να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του Tore, αλλά είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό το πόσο σκληρή παιδική ηλικία πρέπει να πέρασε.



Όταν χρειαζόταν μια εγχείρηση για ρήξη μηνίσκου στη Γερμανία πίσω στο 2014, τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξεπλάγησαν όταν είδαν τους συμπαίκτες του στη Besiktas να του προσφέρουν υποστήριξη στο αεροδρόμιο μετά την ανάρρωσή του. Όταν οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τους συμπαίκτες του να κάνουν το ταξίδι γιατί δεν είχε άλλη οικογένεια, άλλαξε ο τρόπος που το κοινό αντιλαμβανόταν τον Tore.
Ο Tore έπαιξε κάτω από την επίβλεψη του Bilic περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο ρόστερ των "σφυριών" και ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι οπαδοί της West Ham πρόκειται να απολαύσουν αυτή τη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: