Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ίχνη κανιβαλισμού μεταξύ Νεάντερταλ


Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Προσεράν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά τόσο ζώων (αλόγων, ελαφιών κ.α.) όσο και Νεάντερταλ, ηλικίας 40.000-45.000, που βρέθηκαν σε σπήλαιο βόρεια των Άλπεων, στο Βέλγιο, τα οποία έφεραν τα ίδια ακριβώς σημάδια κοπής και κατεργασίας, γεγονός που παραπέμπει σε κοινή μεταχείριση των οστών τόσο για φαγητό, όσο και για δημιουργία όπλων και εργαλείων.

«Οι ενδείξεις μας οδηγούν στο να υποθέσουμε ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν τον κανιβαλισμό», δήλωσε ο Προσεράν. Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες –πιο αβέβαιες– ενδείξεις για κανιβαλισμό μεταξύ Νεάντερταλ στην Ισπανία και στη Γαλλία. Στην περίπτωση του Γκογιέ οι ενδείξεις πάνω στα οστά είναι πιο σαφείς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει και δείγματα ευγενέστερων συναισθημάτων ή ανεπτυγμένων δεξιοτήτων στους Νεάντερταλ, καθώς έχουν βρεθεί ίχνη προσεκτικής ταφής των νεκρών, αλλά και εξελιγμένα λίθινα εργαλεία.

Ολόκληρη την πρωτότυπη επιστημονική εργασία δείτε την εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: