Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ευρώπη: Οι οκτώ ποδοσφαιριστές που εκτόξευσαν τη τιμή τους μέσα σε μια χρονιά


Δημήτρης Βαρσάνης

Ο N' Golo Kanté έχει μετακομίσει στη Chelsea για μια αμοιβή που πιστεύεται ότι είναι κοντά στα 35 εκατομμύρια ευρώ, μόλις ένα χρόνο μετά την ένταξή του στη Leicester για λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτό.
Οι παίκτες που πηγαίνουν σε ένα κλαμπ και βελτιώνουν την αξία τους πριν από τη μετάβαση σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο για ένα φουσκωμένο ποσό δεν είναι κάτι καινούργιο για το ποδόσφαιρο. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια καθώς οι ποδοσφαιριστές προέρχονται συνήθως από το ταπεινό ξεκίνημα να ανεβαίνουν τη σκάλα.
Ωστόσο, αυτό που είναι σπάνιο είναι το όλο πράγμα συμβαίνει μετά από μόλις μία γεμάτη χρονιά.. Βεβαίως πολλοί μπορεί να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια πολλών ετών για να δικαιολογήσουν ένα σημαντικό κόστος σε μια συμφωνία, αλλά κατά τη διάρκεια μιας σεζόν και μόνο;



N' Golo Kante

6 εκατομμύρια ευρώ στη Leicester το 2015
32.5 εκατομμύρια ευρώ στη Chelsea το 2016


Η άνοδος του Kanté είναι αξιοσημείωτη. Λίγοι αν ήξεραν ποιος ήταν ο Kante που πήρε η Leicester από τη Caen, αλλά ο μαχητικός μέσος έβγαλε τη Premier League από τη θύελλα. Ο Kanté ήταν η παλλόμενη καρδιά του συνόλου της Leicester που συγκλόνισε τον κόσμο, κατακτώντας τον τίτλο και παρέχοντας την πιο σφαιρική απεικόνιση μιας κυριαρχίας από ένα μέσο της Premier League από τη μεγαλοπρεπεία του Roy Keane.



James Rodriguez

45 εκατομμύρια ευρώ στη Monaco το 2013
80 εκατομμύρια ευρώ στη Real Madrid το 2014

Ο James προσχώρησε στη Monaco από τη Porto για μια μαζική συμφωνία και με τεράστια προσδοκία. Αυτός και ο Radamel Falcao ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της επίθεσης ενός συνόλου για να βγάλει την Ευρώπη από τη θύελλα. Ούτε που διατυπώθηκε τούτη η υπόσχεση, αλλά ο James εξερράγη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ήταν εξαιρετικός κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι και προκαλώντας τη Real Madrid σε μία από τις κλασικές στιγμές της τάσης του κυνηγριος, με τα χρήματα σχεδόν να είναι διπλάσια της Monaco. Όπως ήταν αναμενόμενο τώρα θέλουν να τον πουλήσουν.



Dejan Lovren

9 εκατομμύρια ευρώ στη Southampton το 2013
21 εκατομμύρια ευρώ στη Liverpool το 2014


Η Southampton πήρε ένα ρίσκο για τον Lovren και ο Κροάτης αμυντικός έπαιξε με μια ειλικρινά παράλογη σιγουριά στη Νότια Ακτή. Παίζοντας στο πλαίσιο του Mauricio Pochettino έγινε ο στυλοβάτης της άμυνας, μοιάζοντας με ένα συνδυασμό του Ryan Shawcross και του Mats Hummels. Η ανδρεία του ήταν τέτοια που έπεισε τη Liverpool να υπερδιπλασιάσει το ποσό.


Vincent Janssen

500.000 ευρώ στην Alkmaar το 2015
22 εκατομμύρια ευρώ στη Tottenham το 2016

 Ο Janssen δεν είχε θεωρηθεί ως μια από τις φωτεινότερες Ολλανδικέςπροοπτικές, που αγωνιζόταν για την Almere City για δύο χρόνια πριν πάει το περασμένο καλοκαίρι στην AZ για ένα μικρό ποσό. Ο Ολλανδός πραγματοποίησε μια τρομερή εμφάνιση, παίζοντας με αδίστακτη ψυχραιμία μπροστά από το τέρμα, σκοράροντας 31 φορές σε 49 παιχνίδια, συνεισφέροντας τον να καταγράψει μια κίνηση για την Tottenham και ένα τεράστιο απροσδόκητο για την AZ.




Martin Caceres

900.000 ευρώ στη Villareal το 2007
16.5 εκατομμύρια ευρώ στη Barcelona το 2008

Η Villareal κατέγραψε κολοσσιαία κέρδη από τον Caceres, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να τον χρησιμοποιήει. Το "Υποβρύχιο" υπέγραψε το νεαρό Ουρουγουανό από την Defensor αμέσως μετά το δανεισμό του στη Recreativo Huelva. Ενώ εκεί έδειξε υποσχέσεις και ο Pep Guardiola προσπάθησε να τον πάρει για βασικό μέλος της επανάστασης της Barcelona, μια κίνηση η οποία δυστυχώς δεν ευδοκίμησε αλλά κατέβαλε τεράστια μερίσματα στη Villareal.



Eric Bailly

5.7 εκατομμύρια ευρώ στη Villareal το 2015
40 εκατομμύρια ευρώ στη Manchester United το 2016

Η Villareal τα κατάφερε και πάλι. Παρότι έκανε λίγα παιχνίδια για την Espanyol, οι σκάουτερ του "κίτρινου υποβρύχιου" κατάλαβαν αρκετά για να πραγματοποιήσουν μια κίνηση για το νεαρό Bailly. Σε αντίθεση με τον Caceres τον κράτησαν και έπαιξε, με τον Ιβοριανό να γίνει ένα ουσιαστικό μέρος της ομάδας τους. Τόσο μεγάλο μέρος έτσι ώστε ο José Μουρίνιο να επιλέξει το 22χρονο να είναι η "άγκυρα" της νεοσύστατης αμυντικής του γραμμής.



Marquinhos

3 εκατομμύρια ευρώ στη Roma το 2012
31.5 εκατομμύρια ευρώ στη PSG το 2013

Το 2012 η ανοικοδομημένη Roma υπέγραψε το νεαρό  Βραζιλιάνο αμυντικό που παρότι κατέκτησε το Copa Libertadores με το "10" στη φανέλα (κατά γενική ομολογία ως μη χρησιμοποιημένη αλλαγή στους τελικούς) ήταν ένας άγνωστος.
Ο προπονητής της Roma Zdenek Zeman μεταμόρφωσε αυτό το άγνωστο σε έναν "τύραννο" αμυντικό με την εικόνα μιας τέλειας ισορροπίας για να ταιριάξει με τα φοβερά του αθλητικά προσόντα. Οι μεγαλύτεροι συλλόγοι της Ευρώπης πολέμησαν για την υπογραφή του μετά από μόλις μία σεζόν, με τη PSG να κερδίζει τη δημοπρασία με το επιβλητικό ποσό των 31.500.000 ευρώ και τη Roma να παίρνει πίσω 10 φορές τα χρήματά που έδωσε.



Kevin De Bruyne

19 εκατομμύρια ευρώ στη Wolfsburg το 2014
56 εκατομμύρια ευρώ στη Manchester City το 2015

Ο De Bruyne είχε πάντα το ταλέντο. Ο καθένας μπορούσε να το δει. Όλοι εκτός από τον Mourinho. Ο Πορτογάλος πίεσε την πώληση του Βέλγου στη Wolfsburg το 2014. Κανείς δεν ήξερε το γιατί, αλλά σαφώς ο De Bruyne το πήρε ως προσωπική προσβολή, επειδή πραγματοποίησε την πιο εκπληκτική σεζόν φτάνοντας σε ένα παράλογο αριθμός τερμάτων και ασίστ.
Η ανταμοιβή του για αυτές τις εμφανίσεις του ήταν μια μεγάλη κίνηση πίσω στην Αγγλία και στη Manchester City, όπου ο De Bruyne συνέχισε να είναι καταπληκτικός ενώ ο Mourinho έπαιρνε την απόλυση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: