Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη: «Έτσι πολεμούσαμε 1940 - 41»


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, προχώρησε στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, «Έτσι πολεμούσαμε 1940 - 41».
Ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο, ως δεκανέας πυροβολητής. Παράλληλα, κατέγραφε σε οποιοδήποτε κομμάτι χαρτί είχε στα χέρια του - με τα «σύνεργά» του - ό,τι έβλεπε. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1968, με βάση τα σχέδια αυτά, προχώρησε στην έκδοση, την οποία συμπλήρωσε με ορισμένες μεταγενέστερες υδατογραφίες των ίδιων θεμάτων.

Τα έργα αποτελούν εικαστικές ειδήσεις - μαρτυρίες για τις πυρετώδεις συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, αποδίδοντας με τη συγκίνηση του αυτόπτη μάρτυρα την ορμή των Ελλήνων το 1940 - 1941. Την έκδοση του Ιδρύματος συμπληρώνει εισαγωγικό κείμενο του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου, με πληροφορίες για το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου, αλλά και για το ίδιο το βιβλίο.

Θεματικά, ο τόμος έρχεται να διαμορφώσει ένα σύνολο με την προϋπάρχουσα φωτοαναστατική έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής, «Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Εντυπώσεις από τον πόλεμο 1912 - 1913. Μακεδονία - Ήπειρος (1936)». Οι δύο αυτές εκδόσεις προσφέρουν στο κοινό σπάνια έργα, που παρουσιάζουν απεικονίσεις - αποτυπώσεις των δύο μεγάλων πολέμων του 20ού αιώνα, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από Έλληνες καλλιτέχνες, που βρέθηκαν στα πεδία των μαχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: