Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Εθνική Αγγλίας: Η επιλογή του Allardyce θα φέρει περισσότερη οπισθοδρόμηση


Δημήτρης Βαρσάνης

Μετά την αποτυχία της στο Euro 2016, η Αγγλία ψάχνει τώρα για. Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στον Sam Allardyce.

Το αφεντικό της Sunderland σήμερα συζητά για τη θέση, και ενώ υπάρχουν σίγουρα ικανότητες που κατέχει σε αντίθεση με τους προηγούμενους τεχνικούς της Αγγλίας, και ενώ θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά τη "βασιλεία" του Roy Hodgson, ενδέχεται να είναι καταστροφικό λάθος η πρόσληψη του.
Προφανώς τα καλά σημεία του Allardyce δεν θα πρέπει να αγνοηθούν,αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα μεγάλα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στη "βασιλεία" του. Ακόμη και οι εξαιρετικά ταλαντούχοι προπονητές έχουν μειονεκτήματα και είναι αμφίβολο πόσο πολύ ταλέντο διαθέτει ο "Big Sam".



Είναι πολύ αντιπαραγωγικός

Οι ομάδες του Allardyce μπορεί συχνά να είναι πολύ δύσκολο να τις νικήσει, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά πολλές προέρχονται από την ικανότητά τους να αντιδρούν στους αντιπάλους. Παίζοντας γρήγορα, άμεσα και επιθετικά δεν είναι ένα πρόβλημα - απεναντίας η Αγγλία θα πρέπει να "αγκαλιάσει" αυτό το στυλ - αλλά ο Allardyce το πετυχαίνει μόνο με ένα αντιδραστικό τρόπο.
Αυτός είναι και ο τρόπος λειτουργίας του, το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί σημαίνει ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένος από τους άλλους για το στυλ. οι ομάδες του διαμορφώνουν το σύστημά τους και την τακτική τους γύρω από τον αντίπαλο, το οποίο λειτουργεί για τους συλλόγους που διαχειρίζεται επειδή είναι πάντα σε απελπιστική κατάσταση. Όμως η Αγγλία σπάνια υπερτερούσε στη Διεθνή σκηνή
Ότι και αν νόμιζε ο Hodgson ότι διαχειριζόταν, η ομάδα της Αγγλίας είναι γεμάτη από αρκετό ταλέντο για να φτάνει άνετα τουλάχιστον στα προημιτελικά κάθε διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι παίζει στην πλειοψηφία των αγώνων, όπως οι "μεγάλες" ομάδες που σημαίνει ότι το αντιπαραγωγικό στυλ του Allardyce θα είναι σχεδόν άχρηστο ενάντια σε ομάδες που παρατάσσονται με τον ίδιο τρόπο.



Δεν έχει καμία υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρική εμπειρία
Η αναφορά για το πώς να νικήσεις τους αντιπάλους που παίζουν αμυντικά, πώς να ξεκλειδώσεις τις γεμάτες άμυνες τους, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενός προπονητή υψηλού επιπέδου. Η κατανόηση των πιέσεων που συμπορεύονται με την προσδοκία και η διαχείριση αυτών των πιέσεων, τόσο για τον ίδιο όσο και και τους παίκτες του, είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός προπονητή υψηλού επιπέδου.
Ο Allardyce δεν έχει καμία εμπειρία από οποιαδήποτε από αυτά τα πράγματα. Έχει διαπρέψει αποσπασματικά σε μικρά κλαμπ παίρνοντας τη νίκη με όποιο τρόπο μπορούσε, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με τη νίκη κάτω από τις προσδοκίες ενός μεγάλου συλλόγου. Όλοι ενώ ασχολούνται σταθερά με τη φημολογία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το δικαίωμα του οπαδού και τη πίεση από το διοικητικό συμβούλιο πάνω τους για να παραδώσει τα αποτελέσματα της ποιότητας του διατηρώντας παράλληλα ένα διασκεδαστικό στυλ παιχνιδιού.



Ο απότομος χαρακτήρας του μπορεί να οδηγήσει σε περιττές συγκρούσεις
Ο Allardyce μπορεί να είναι ένα δύσκολο πρόσωπο για να συνευρεθείς μαζί του, παρά τις διαμαρτυρίες του και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για έναν προπονητή σε μια Εθνική. Αυτός πρέπει να είναι σε θέση να συννενοείτε όχι μόνο με τους παίκτες του, αλλά και με τους άλλους προπονητές της Premier League. Αν ο Allardyce και ο Mourinho μαλώσουν, είναι πιθανό οι οι ποδοσφαιριστές της United εντελώς ξαφνικά να υποκύπτουν σε τραυματισμούς στη διακοπή για τις Εθνικές
Αυτό θα γίνεται το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο προπονητή, είναι επιτακτική ανάγκη για έναν προπονητής της Εθνική να κρατά μια διπλωματική επαφή, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τρόπο που ο Allardyce αντιμετωπίζει τα πράγματα.




Η επιτυχία του έρχεται συχνά μέσα από τις μεταγραφές

Πολλά από τα κατορθώματα του Big Σαμ στο τέλος της σεζόν μπορεί να συνδεθούν με την επιτυχία του έργου του στην μεταγραφική αγορά. Σπάνια ο Allardyce να έχει πάει σε ένα κλαμπ και να μεταμορφώσει τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, θα πρέπει να φέρει το ταλέντο, συχνά εκτός Αγγλίας
Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί κανείς να αναζητήσει την ευρύτερη ομάδα παικτών σε μια Εθνική ομάδα, όπως σε ένα σύλλογο. Το εύρος των ικανοτήτων είναι πολύ πιο περιορισμένο από ό,τι σε ένα κλαμπ, ακόμη και στη χρηματοδοτική δυνατοτήτα της Sunderland και ο Allardyce χρειάζεται το εύρους αυτού ώστε να το μεγιστοποιήσει.



Χρειάζεται πολύ χρόνο για να συνδεθεί με τους παίκτες του

Οι ομάδες του Allardyce είναι έξαλλες με το τέλος της σεζόν. Οι τυφώνες που πνέουν από λιγότερο προετοιμασμένους αντιπάλους, λιγότερο από πεινασμένους αντιπάλους, λιγότερο από αφοσιωμένους αντιπάλους. Οι ομάδες του Allardyce είναι σε μεγάλο συγχρονισμό με τον προπονητή τους μέχρι το τέλος της σεζόν και αναπόφευκτα παραμένουν στη κατηγορία.
Αυτός είναι ένας λόγος που είναι πολύ καλός, αλλά αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα για την Αγγλία. Μέρος του λόγου που τα κλαμπ του τα πάνε τόσο καλά στο τέλος της σεζόν, αλλά αυτές οι εμφανίσεις γίνονται πάντα στη μέση μιας χαοτικής μάχης υποβιβασμού επειδή "χωλαίνουν" νωρίς. Και "χωλαίνουν" επειδή ο Allardyce χρειάζεται χρόνο για να συνδεθεί με τους παίκτες του και να ενωθεί μαζί τους για να πιστέψουν ότι μπορούν να πετύχουν το στόχο τους.
Μια Εθνική δεν μπορεί να αντέξει αυτό το χρονικό διάστημα. Έχει μόνο λίγες εβδομάδες το πολύ ένας προπονητής, και αυτές μόνο πριν τη διεξαγωγή του τουρνουά. Στα συνηθισμένα διαλείμματα για τις Εθνικές δίνονται μερικές ημέρες, και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να πείσει τους παίκτες του να ακολουθήσουν τη καθοδηγήση του.
Ο "Big Sam" χρειάζεται περισσότερο χρόνο από αυτόν, αυτό το χρόνο δεν θα το πάρει στα "τρία Λιοντάρια". Ο συγκεκριμένος είναι ίσως και ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο θα ήταν μια καταστροφή αν του δοθούν τα ηνία στην Εθνική Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: