Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Euro 2016: Ένας πιλότος, ένας σκηνοθέτης και ένας που μοιάζει τον Thor στη διαφορετική ενδεκάδα των Ισλανδών


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Ισλανδία δεν είχε προκριθεί για ένα μεγάλο τουρνουά πριν από το Euro 2016 μετά από 23 φορές προσπάθειας, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν τη δις πρωταθλήτριας Ευρώπης και τη μια φορά Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία στα προημιτελικά.
Έχοντας αποκλείσει ένα καθιερωμένο ποδοσφαιρικό έθνος όπως η Αγγλία, ο ήρωες της Ισλανδίας έχουν δείξει ένα πνεύμα ότι δεν πρέπει να τα παρατήσουν από το μέγεθος του αντιπάλου - κάτι που θα είναι μια αιτία ανησυχίας για τη Γαλλία.
Είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι για μια χώρα με πληθυσμό 323.000 κατοίκων που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με την έναρξη των προκριματικών της διοργάνωσης.
Όμως ίσως ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα μέρος αυτής της ομάδας δεν είχε μακρά σταδιοδρομία στο ποδόσφαιρο, με μερικούς να απολαμβάνουν μια ποικιλία επαγγελμάτων έξω από το άθλημα πριν γίνουν επαγγελματίες.
Ενώ άλλοι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα στα εφηβικά τους χρόνιας όμως τούτη η απόφαση άξιζε τον κόπο. Ο ένας από τους δύο προπονητές της Ισλανδίας Heimir Hallgrimsson, είναι πλέον γνωστό ότι εργάζεται και ως οδοντίατρος, αλλά πόσο καλά γνωρίζετε τα αστέρια της Ισλανδίας;
Παρακάτω μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την αρχική ενδεκάδα της Ισλανδίας, όπου προ λίγων ημερών απέκλεισε την Αγγλία στα προημιτελικά.



Τερματοφύλακας: Hannes Halldorsson


Φώτα, κάμερα, action. Ο 32χρονος σκηνοθέτης ταινιών έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όταν μετακόμισε στη Νορβηγία το 2014. Πριν από αυτό αγωνιζόταν μόνο στο ισλανδικό πρωτάθλημα, λαμβάνοντας τη πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική σε ηλικία 27 ετών το 2011. Τη σεζόν 2015 - 2016 έπαιξε για τη BodøGlimt με τη μορφή του δανεισμού από τη Nijmegen. Το προηγούμενο highlight της καριέρας του ήταν όταν κατεύθυνε το 2012 την Ισλανδία στη Eurovision, η οποία βγήκε 20η.



Δεξιός μπακ: Birkir Mar Saevarsson

Τώρα παίζει για τη Σουηδική Hammarby. Πατέρας τεσσάρων παιδιών παραλίγο να γίνει πιλότος πλήρους απασχόλησης και εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να δουλέψει στον τομέα των αερομεταφορών αφού σταματήσει τη ποδοσφαιρική του καριέρα του, είτε στο πιλοτήριο ξανά είτε ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Μάλλον εύστοχα, του έχει δοθεί το παρατσούκλι "The Wind" ("το φτερό) από τους οπαδούς της Ισλανδίας για τη ταχύτητα του από τη δεξιά πλευρά. Ως ένδειξη της υπερηφάνειας του έχει το σήμα της ομάδας που υποστηρίζει (Valur) σαν τατουάζ στον ώμο του.



Σέντερ μπακ: Ragnar Sigurdsson

Ο "βράχος" στην άμυνα έχει παίξει στην Ισλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία και τώρα στη Ρωσία με την Krasnodar. Όμως τώρα τον περιβάλλουν πολλοί μνηστήρες και σύμφωνα με τον Ισλανδό αθλητικό δημοσιογράφο Vidir Sigurdsson ονειρεύεται να παίξει στην Liverpool. Ο 30χρονος αμυντικός ήταν ο άνθρωπος του αγώνα κατά της Αγγλίας.



Σέντερ μπακ: Kari Arnason

Ένας στυλοβάτης στις άμυνες της Plymouth, της Aberdeen και της Rotherham μεταξύ του 2009-2015, ο Arnason είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στους οπαδούς της Μεγάλη Βρετανία. Ο 33χρονος αμυντικός παίζει τώρα για τη Malmo στη Σουηδία, τη χώρα γέννησής του. Πριν γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής το 2004, απέκτησε ένα μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Adelphi των ΗΠΑ γράφοντας ένα θέμα σχετικά με ισχυρισμούς για διαφθορά στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.



Αριστερός μπακ: Ari Skulason

Εντάχθηκε στην Under 17 της Heerenveen από τη Valur το 2003, αλλά επέστρεψε μόλις δύο χρόνια αργότερα. Από τότε είναι αρχηγός σε κλαμπ της Σουηδίας, συγκεκριμένα της OB και της Sundsvall. Κάποτε έπρεπε να λάβει μια σειρά μαθημάτων στον τομέα της διαχείρισης του θυμού, αφού έχανε τη ψυχραιμία του όταν αγωνιζόταν για τη Sundsvall.



Δεξιός εξτρέμ: Johann Gudmundsson

Υποβιβάστηκε με τη Charlton στην League One κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, αλλά στο Euro καταφέρνει λίγο περισσότερα πράγματα. Το παρατσούκλι "Joey Bern" είναι από το 2013, αφού σημείωσε χατ-τρικ εναντίον της Ελβετίας στη Βέρνη. Είναι κυρίως ένας παίκτης για τις αντεπιθέσεις, αλλά δεν χάνει χρόνο όταν δεν υπάρχει αγωνιστική δράση καθώς παίζει με τους φίλους του στην Ισλανδία, ενώ μένει στο Λονδίνο.



Κεντρικός μέσος: Aron Gunnarsson

Ο μέσος της Cardiff αναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα στο χάντμπολ ή στο ποδόσφαιρο στα νιάτα του. Ο αδελφός του Arnor επέλεξε το χάντμπολ και αντιπροσωπεύει την Ισλανδία. Ο Aron ωστόσο, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις 62 συμμετοχές για τη χώρα του από την ηλικία των 27.



Κεντρικός μέσος: Gylfi Sigurdsson

Ο "σταρ" της Swansea είναι ο κύριος πόλος έλξης της Ισλανδίας. Ωστόσο ξέρατε ότι είναι στο διοικητικό συμβούλιο της αλιευτικής εταιρείας - του πατέρα του - και κατέχει μια Ισλανδική εταιρεία με ακίνητα; ή ότι ο αδελφός του, Olafur Mar είναι 11 χρόνια μεγαλύτερός του και είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής του γκολφ;



Αριστερός εξτρέμ: Birkir Bjarnason
Το παρατσούκλι "Thor" του δόθηκε γιατί τα μαλλιά του είναι ίδια με εκείνα θεού της Νορβηγίας, ενώ ψηφίστηκε ο άνδρας της εβδομάδας από το περιοδικό Elle μετά τη νίκη επί της Αγγλίας. Το άρθρο έχει ως εξής: "Ο Birkir Bjarnason, ο 28χρονος Ισλανδός με τη σωματική διάπλαση ενός Βίκινγκ έχει παρασύρει τους οπαδούς της Ευρώπης οι οποίοι έχουν τώρα εμμονή με τα μακριά ξανθά μαλλιά του" Ο παίκτης της Basel ξεκίνησε την καριέρα του με τη Viking στη Νορβηγία αφότου η οικογένειά του μετακόμισε στη σκανδιναβική γειτόνισσα από την Ισλανδία το 1999. Από τότε έχει παίξει για την Sampdoria, τη Pescara και τη Standard Liege.



Επιθετικός: Kolbeinn Sigthorsson

21 γκολ σε 43 εμφανίσεις κάνει το ποδοσφαιριστή της Nantes το δεύτερο υψηλότερο σκόρερ όλων των εποχών σκόρερ πίσω από τον Eidur Gudjohnsen. Η οικογένειά του επίσης συνδέεται με το ποδόσφαιρο. Ο αδελφός του Andri στα 39, αντιπροσωπεύει τον Kolbeinn ως αντιπρόσωπος του, ενώ η αλυσίδα φούρνου του πατέρα του υποστηρίζει την ομοσπονδία της Ισλανδίας.



Επιθετικός: Jon Dadi Bodvarsson

Ο επιθετικός της Kaiserslautern σκόραρε το πρώτο γκολ της Ισλανδίας στη νίκη της με 2-1 επί της Αυστρίας στη φάση των ομίλων. Ήταν μόλις το δεύτερο γκολ του σε 24 συμμετοχές. Ο ίδιος προμηθεύει σε μη προνομιούχα παιδιά ποδοσφαιρικά παπούτσια και φανέλες στη γενέτειρά του Selfoss. Selfless ή ελληνιστί ανιδιοτελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: