Tην Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των δύο ανακαινισμένων αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου που έχουν θέμα τη ζωή και την ιστορία της πόλης - κράτους της Κορίνθου, από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., όταν καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία άγγιξε τους 160.000 επισκέπτες το 2015.
Το Μουσείο ανεγέρθη το 1931 - 1932, σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart-Thompson (με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών), με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Κορίνθου. Το 1950, ακολούθησε η επέκτασή του προς ανατολάς, η οποία και ολοκληρώθηκε το 1953.
Η αρχική έκθεση περιελάμβανε τέσσερις αίθουσες: Αίθουσα Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα του Ασκληπιείου και Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Το 2001, εγκαταστάθηκε στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων μία εμβόλιμη εκθεσιακή ενότητα, με τίτλο «Επιστροφή στη γενέθλια γη», στην οποία παρουσιάζονται 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.
Το 2007, στο πλαίσιο έργου χρηματοδοτούμενου από το Γ΄ ΚΠΣ, έγιναν έργα διαμόρφωσης και βελτίωσης των υποδομών και της εικόνας του Μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η επανέκθεση της Αίθουσας των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Αίθουσας του Ασκληπιείου.
Το 2012, η τότε ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ανέλαβε την πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εκθεσιακού προγραμματισμού του Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό, ανασχεδιάστηκε η κίνηση των επισκεπτών και υλοποιήθηκε η επανέκθεση της Νότιας (πρώην Κλασικής) Αίθουσας, ενώ, στους εκθεσιακούς χώρους, προστέθηκε μία νέα αίθουσα, η Ανατολική, η οποία, έως τότε, λειτουργούσε ως αποθήκη.
Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας, εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, μεταξύ των οποίων το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.
Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας, εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου, που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του Ναού του Απόλλωνα και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.
Η έκθεση πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα, που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών. Η Πράξη «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου» εντάχθηκε το 2013, στον Άξονα Προτεραιότητας 03 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007 - 2013), με το ποσό του 1.010.000 ευρώ.
Το έργο «Μελέτη συγκόλλησης, δομικής αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας των δυο Κούρων από την Κλένια Κορινθίας» χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 36.900 ευρώ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, συντηρητές και γλύπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου