Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Chelsea: Οι έντεκα νεαροί που δεν αξιοποίησαν ποτέ τις δυνατότητες τους στην εποχή Abramovich


Δημήτρης Βαρσάνης


Από τότε που ο Roman Abramovich και τα ρούβλια του έφθασαν στην Chelsea το 2003, ο σύλλογος έχει καθιερωθεί σταθερά ως μια Ευρωπαϊκή υπερδύναμη, κερδίζοντας όλα τα διαθέσιμα τρόπαια
Ωστόσο, ίσως αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη κριτική που ασκείται στο σύλλογο κατά τη διάρκεια της εποχής του Abramovich δεν ήταν το ποσό των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για παίκτες, ούτε οι πολεμοχαρείς απολύσεις τους σε προπονητές αλλά η αποτυχία να αναπτυχθούν οινεαροί ποδοσφαιριστές στη διάθεση τους.
Είτε οι πιο λαμπερες προοπτικές του συλλόγου έχουν αυξηθεί μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας είτε έχουν αρπαχτεί από αλλού σε όλο τον κόσμο, οι "μπλε" φαίνεται να δυσκολεύονται όταν πρόκειται για να βάλουν τα νεαρά τους ταλέντα στη πρώτη ομάδα.
Η πολιτική της Chelsea είναι σχεδόν αποκλειστικά να στέλνει το στρατώνα των νέων της με τη μορφή δανεισμούμε την ελπίδα ότι μπορούν να επιστρέψουν στο Stamford Bridge αναπτυγμένοι επαρκώς για να παίξουν για την πρώτη ομάδα.
Εκτός από μία ή δύο αξιοσημείωτες περιπτώσεις, η πολιτική δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς με τα περισσότερα από τα νεαρά ταλέντα τους αντίθετα τελικά να εγκαθίστανται αλλού μετά την αποτυχία να σταθούν στο υψός και στις προσδοκίες τουςσε αυτά.
Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα ενός πολύ υπερτιμημένου νεαρού ο οποίος ποτέ δεν κατάφερε να αφήσει το σημάδι του στο δυτικό Λονδίνο είναι ο Γάλλος Gael Kakuta, του οποίου η αμφιλεγόμενη μετγραφή στο σύλλογο από τη Lens το 2007 είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση μεταγραφών στη Chelsea για μια περίοδο
Σήμερα, ο Kakuta (ο οποίος εξακολουθεί να είναι μόνο 25) παίζει στο κορυφαίο επίπεδο της καριέρας στην Κίνα μετά από διάφορες ανεπιτυχείς θητείες δανεισμού του, αλλά απέχει πολύ από το μοναδικό παίκτη που έχει καταλήξει σε τέλματα ποδοσφαίρου μετά την Chelsea.



Gael Kakuta
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Γάλλος
Θέση: Εξτρέμ
Συμμετοχές με τη Chelsea: 16
Προηγούμενοι σύλλογοι: Lens, Fulham, Bolton, Dijon, Vitesse Arnhem, Lazio, Rayo Vallecano, Sevilla.
Τρέχων σύλλογος: Hebei China Fortune


Θεωρήθηκε ένα "πετράδι" στο στέμμα της Chelsea το 2010. Ο Kakuta μεγάλωσε απογοητευμένος από την έλλειψη ευκαιριών στην πρώτη ομάδα και δόθηκε δανεικός σε διάφορα κλαμπ πριν καταλήξει οριστικά στη Sevilla το 2015.
Τον Φεβρουάριο ο Kakuta ακολούθησε την ολοένα και πιο καλά πεπατημένη οδό από την Ευρώπη στην Κίνα. Υπέγραψε για τη Hebei China Fortune, όπου παίζει μαζί με τους Gervinho, Stefane M'Bia και Ezequiel Lavezzi.


Ben Sahar
Ηλικία: 26
Θέση: Επιθετικός
Εθνικότητα: Ισραηλινός
Συμμετοχές με τη Chelsea:3
Προηγούμενοι σύλλογοι: QPR, Sheffield Wednesday, De Graafschap, Espanyol, Hapoel Tel-Aviv, Auxerre, Hertha Berlin, Arminia Bielefield, Willem
Τρέχων σύλλογος: Hapoel Be’er Sheva

Υπέγραψε αφού εντυπωσίασε με το Ισραήλ κάτω των 16 ετών κατά της Ιρλανδίας. Ο δυνατός επιθετικός αγωνίστηκε μόλις τρεις φορές στην πρώτη ομάδα και από τότε έχει διολισθήσει σε όλη την Ευρώπη πριν από την επιστροφή του στο "σπίτι" το περασμένο καλοκαίρι.





Michael Mancienne
Ηλικία: 28
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Προηγούμενοι σύλλογοι: QPR, Wolves, Hamburg
Τρέχων σύλλογος: Nottingham Forest

Στις αρχές λεγόταν μακροπρόθεσμα ως κεντρικός αμυντικός συνεργάτης του John Terry στην ομάδα και στη χώρα, Ο Mancienne τώρα βρίσκει τον εαυτό του παίζοντας τακτικά στη Championship με τη Nottingham Forest, μέσω μιαw παράξενης περιόδου στο Hamburg.



Slobodan Rajkovic
Ηλικία: 27
Εθνικότητα: Σέρβος
Συμμετοχές με τη Chelsea: -
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Προηγούμενοι σύλλογοι: OFK Beograd, PSV, FC Twente, Vitesse Arnhem, Hamburg
Τρέχων σύλλογος: Darmstadt

Αποκτήθηκε για περίπου 4 εκατομμύρια λίρες όντας 16 χρονών, Η καριέρα του Rajkovic στη Chelsea βρισκόταν σε κίνδυνο από την αρχή, καθώς ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να παίξει λόγω μη άδειας εργασίας.
Κατά συνέπεια, πέρασε περιόδους δανεισμού στην Ολλανδία με την PSV, τη Twente και τη Vitesse αλλά μετά την αποτυχία να αναπτυχθεί όπως αναμενόταν πωλήθηκε στο Αμβούργο το 2011.


Michael Woods
Θέση: Κεντρικός μέσος
Εθνικότητα: Άγγλος
Συμμετοχές με τη Chelsea: -
Ηλικία: 26
Προηγούμενοι σύλλογοι: Leeds, Notts County, Yeovil Town, Doncaster Rovers, Harrogate Town
Τρέχων σύλλογος: Hartlepool

Υπεγράφη μαζί με τον Tom Taiwo από το Leeds για πέντε εκατομμύρια λίρες, δύο παίκτες που ήταν προορισμένοι για τα μεγαλεία αλλά από τότε έχουν πέσει κάτω από τη πυραμίδα του Αγγλικού ποδοσφαίρου
Ο Woods επέστρεψε στη League One πηγαίνοντας στη Hartlepool ύστερα από μια περίοδο με την ημι-επαγγελματική Harrogate τη σεζόν 2013-14.



Tom Taiwo
Ηλικία: 26
Θέση: Κεντρικός μέσος
Συμμετοχές με τη Chelsea: -
Προηγούμενοι σύλλογοι: Leeds, Port Vale, Carlisle, Hibernian
Εθνικότητα: Άγγλος
Τρέχων σύλλογος: Falkirk

Ομοίως με τον Woods ο Taiwo αναμενόταν να γίνει ένα στήριγμα στη πρώτη ομάδα της Chelsea όμως τα πράγματα δεν δούλεψαν. Αυτή τη στιγμή παίζει στη Championship της Σκωτίας με την Falkirk.



Matej Delac
Εθνικότητα: Κροάτης
Θέση: Τερματοφύλακας
Συμμετοχές με τη Chelsea: -
Ηλικία: 23
Προηγούμενοι σύλλογοι: Vitesse, Dynamo České Budějovice, Vitória de Guimarães, Inter Zaprešić, Arles
Τρέχων σύλλογος: Sarajevo

Ένα θαύμα του Football Manager, όπως και πολλοί άλλοι σε αυτή τη λίστα, υπήρχε η ελπίδα ότι ο Delac θα αμφισβητήσει τελικά τον Petr Cech κάτω από τα δοκάρια, αλλά αντ 'αυτού στα 23 του αγωνίζεται στη Βοσνία με τη Sarajevo.



Josh McEachran
Εθνικότητα: Άγγλος
Ηλικία: 23
Θέση: Κεντρικός μέσος
Προηγούμενοι σύλλογοι: Swansea, Watford, Middlesbrough, Wigan, Vitesse
Τρέχων σύλλογος: Brentford
Συμμετοχές με τη Chelsea: 22

Πριν ο Ruben Loftus-Cheek εμφανιστεί στη μεγάλη σκηνή, ο McEachran είχε επαινεθεί ως μια βεβαιότητα για προοπτική μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας και θα γίνει ένα αστέρι στη πρώτη ομάδα της Chelsea.
Ο αριστοκρατικός μέσος αγωνίστηκε σε πολλές περιπτώσεις στα 17 του κάτω από τον Carlo Ancelotti, αλλά ένας δανεισμός στη Swansea φάνηκε να εκτροχιάζει την πρόοδο του.



Ulises Davila
Εθνικότητα: Μεξικανός
Θέση: Επιθτικός μέσος
Ηλικία: 25
Συμμετοχές με τη Chelsea: -
Προηγούμενοι σύλλογοι: Guadalajara, Vitesse, Sabadell, Cordoba, Tenerife, Vitoria
Τρέχων σύλλογος: Santos Laguna
Ο πρώτος Μεξικανός που υπέγραψε για τη Chelsea, παρόμοια με τον Rajkovic, η έλλειψη διαβατηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης από τον Davila σήμαινε ότι έπρεπε να σταλθεί δανεικός αλλού, αλλά, αφού δυσκολεύτηκε να εντυπωσιάσει του δόθηκε η δυνατότητα να πάει στη Santos Laguna το περασμένο καλοκαίρι.



Tomas Kalas
Εθνικότητα: Τσέχος
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Συμμετοχές με τη Chelsea: 4
Προηγούμενοι σύλλογοι: Sigma Olomuc, Vitesse Arnhem, FC Koln
Τρέχων σύλλογος: Middlesbrough
Ηλικία: 23

Διακρίθηκε στη νίκη της Chelsea με 2-0 επί της Liverpool τη σεζόν 2013-14 (το παιχνίδι που έγινε διάσημο από το γλίστρημα του Steven Gerrard), όμως φαίνεται να είναι παρελθόν αυτό.
Βοήθησε τη Middlesbrough να κερδίσει την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία την περασμένη σεζόν, αλλά πολύ δύσκολα κατάφερνε να βρει χρόνο συμμετοχής κατά τη διάρκεια της αξιοθαύμαστης πορείας της προς τη Premier League.




Lucas Piazon
Ηλικία:22
Θέση: Επιθετικός
Συμμετοχές με τη Chelsea: 3
Εθνικότητα: Βραζιλιάνος
Προηγούμενοι σύλλογοι: Sao Paulo, Malaga, Vitesse Arnhem, Frankfurt, Reading
Τρέχων σύλλογος: Chelsea

Αφού αγωνίστηκε στη La Liga, στην Eredivisie και στην Bundesliga, ο Piazón έκανε ένα βήμα προς τα κάτω για να παίξει για την Reading στη Championship τη τελευταία χρονιά και ολοκλήρωσε την σεζόν με τρία γκολ σε 22 συμμετοχές.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Kalas, Piazon, Delac ανήκουν ακόμα στο ρόστερ της Chelsea, μην τους ξεγράφουμε από τώρα. Άσχετα που ειδικά οι δύο τελευταίοι πολύ δύσκολα θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα,λόγω πληθώρας λύσεων στις θέσεις τους.

Football Culturist είπε...

Φίλε μου ο Delac από το 2010 περιφέρεται στα Βαλκάνια και αν ήταν να διεκδικήσει την ευκαιρία του, τη περίοδο που ήταν ο Cech θα μπορούσε να ήταν δεύτερος αντί του Turnbull και του Hilario, τώρα απλά περιμένει να τον τελειώσει και οριστικά η Chelsea από τους μόνιμους δανεικούς της. Ο Piazon έμεινε στη σύγκριση με τον Kaka, καμία βελτίωση, καμία εξέλιξη και κάθε χρονιά γίνεται και χειρότερος. Τώρα είναι ο 40ος παίκτης στο ρόστερ, μέχρι να πάει σε καμία Granada ή Brentford. Όσο για τον Kalas ενώ έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στη πρώτη ομάδα σε εκείνο τον αείμνηστο αγώνα κόντρα στη Liverpool, δυστυχώς έπεσε πάνω στον Mourinho που δεν δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς και όπως ο Ake δόθηκε δανεικός στη Championship και σε μικρομεσαίες της Premier League.Πάντως από τους τρεις συγκεκριμένους του δίνω την απέλπιδα ελπίδα να παίξει μια χρονιά με τη Chelsea. Όσο για τους άλλους δύο το δρόμο του Mancienne θα ακολουθήσουν, και δεν τους ξεγράφουμε, απλά μιλάμε με δεδομένα και πραγματικότητες.