Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

La Liga: Πώς οι κακές διαχειρίσεις έφεραν την άνθηση των μικρών ομάδων


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Deportivo Leganés, μια μικρή ομάδα από ένα ήσυχο προάστιο στο νότιο τμήμα της Μαδρίτης το φθινόπωρο θα γίνει η 61η ομάδα που θα αγωνιστεί στη La Liga, μόλις δύο χρόνια αφότου η ακόμα μικρότερη Sociedad Deportiva Eibar έγινε η 60η.
Όταν η Eibar κέρδισε την άνοδο της αμέσως χαρακτηρίστικε κάτι το πρωτοφανές. Τίποτα τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί ξανά έλεγαν. Ωστόσο, πέρασαν μόνο δύο χρόνια για να γίνουμε μάρτυρες μιας δεύτερης έκδοσης της Eibar. Μια δεκαετία πριν ντεμπουτάρει στην La Liga η ομάδα των Βάσκων, μόνο ένας άλλος σύλλογος - η Xerez το 2009-10 - πήρε την πρώτη προβολή στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας, αλλά στα επόμενα δύο χρόνια εμφανίστηκε άλλος ένας και αν η Girona κέρδιζε την άνοδο στο τελικό των πλέι - οφ εναντίον της Osasuna εμείς θα είχαμε και άλλον έναν
Το γεγονός ότι η σεζόν 2016 - 17 θα είναι η πρώτη σε μια γεμάτη δεκαετία στην οποία υπάρχουν τέσσερα γήπεδα με χωρητικότητα κάτω από 20.000 που αθροίζουν την συνολική μετατόπιση της δυναμικής του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Η χωρητικότητα των γηπέδων μπορεί να μην είναι ένα καλά επιστημονικό μέτρο του μεγέθους ενός συλλόγου, αλλά παρ 'όλα αυτά είναι αρκετά καλό
Στη La Liga φαίνεται να συμφωνούν δεδομένου ότι έχει κανονισμούς οι οποίοι απαιτούν από όλους τους κορυφαίους συλλόγους να έχουν ή να εργάζονται προς την κατεύθυνση της ελάχιστης χωρητικότητας των 15.000 οπαδών. Αυτή ως εκ τούτου θα είναι η πρώτη σεζόν στην οποία δύο ομάδες θα σπάσουν τον κανόνα, δεδομένου ότι η Eibar έχει μόνο 6.000 καθίσματα, ενώ το Stadium 'Butarque της Leganes μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 8.000 οπαδούς. Αν ανέβαινε η Girona θα χωρούσε 9.000 κόσμο στο Montilivi Stadium, σε εκείνη τη περίπτωση θα ήταν τρεις οι ομάδες που θα έσπαζαν τους κανόνες της επόμενης χρονιάς.



Οι άλλες δύο ομάδες με χωρητικότητα κάτω από 20.000 θέσεις είναι οι νεοφώτιστες Alaves και Osasuna, οι οποίες αντικατέστησαν τις Vallecano και Getafe, δύο ακόμη γήπεδα με παρόμοια μικρη χωρητικότητα.
Πολύ απλά, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των μικροσκοπικών κλαμπ να ανεβαίνουν από τη Segunda στη La Liga ή όπως στην περίπτωση της Girona - που έχασε για έναν αγώνα την άνοδο στις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες σεζόν της - υπάρχουν μικρά κλαμπ που φτάνουν πολύ κοντά σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον μέχρι να χτυπήσουν τα κεφαλιά τους στο τοίχο για τη χαμένη τους ευκαιρία
Έτσι, από που προέρχονται αυτά τα μικροσκοπικά κλαμπ; γιατί ξαφνικά οι συγκεκριμένες ομάδες κάνουν το μπαμ στη La Liga μετά από δεκαετίες περιοδείας γύρω από τις χαμηλότερες κατηγορίες; και γιατί οι μεγαλύτερες ομάδες τις οδήγησαν σε αυτό το μονοπάτι;
Στις αρχές του 2012, το πρόβλημα του χρέους το Ισπανικό ποδόσφαιρο ήταν σπειροειδώς εκτός ελέγχου. Στο γύρισμα του αιώνα, οι επαγγελματικοί σύλλογοι στην Ισπανία - δηλαδή εκείνοι της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας - χρωστούσαν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό ήταν αρκετά κακό, αλλά το χρέος σύντομα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στα δύο δισεκατομμύρια το 2006 και στα τρία δισεκατομμύρια γύρω στο 2009. Με τη χώρα σε ύφεση και με ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους προς το ισπανικό κράτος, η επιείκεια της Κυβέρνησης προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία έπρεπε να σταματήσει. Και το έκανε.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού και η La Liga υπέγραψαν πρωτόκολλο τον Απρίλιο του 2012 που περιλάμβαναν επιτέλους κάποιες σοβαρές ποινές για τις ομάδες που συνέχιζαν να χρωστάνε. Η κυβέρνηση δεν θα έδινε πλέον ευνοϊκά επιτόκια στα κλαμπ και χαλαρούς όρους της αποπληρωμής του χρέους και θα απαιτούσε νόμιμα από τους συλλόγους να πωλούν παίκτες αν αυξηθεί το χρέος τους. Η κυβέρνηση θα παρακρατούσε επίσης το τηλεοπτικό εισόδημα ενός συλλόγου αν το χρέος συνέχιζε να αυξανόταν. Βασικά, αν μια ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε τη λέξη "Χ", ειδικά οποιεσδήποτε οφείλες στην εφορία, τότε η κυβέρνηση επρόκειτο να κάνει κόλαση τη ζωή της.
Με τέτοιες σοβαρές απειλές στη θέση της, ένα ή δύο βήματα από την προηγούμενη τακτική της όμορφης ζήτησης, η κυβέρνηση ήταν τελικά σε θέση να εξαναγκάσει τους συλλόγους σε κάποια σοβαρή ενδοσκόπηση και σε επανεξέταση του οικονομικού τους σχεδιασμού. Δούλεψε; στους 18 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούνιο του2013, το χρέος που οφείλονταν από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στις φορολογικές αρχές της χώρας μειώθηκε κατά 156.800.000 ευρώ, που ήταν το 20,8 %του συνόλου.
Προφανώς αυτή ήταν μια μεγάλη είδηση ​​για την ισπανική εφορία, αλλά όχι τόσο μεγάλη για τα σωματεία που υποχρεούνταν να κάνουν σοβαρές περικοπές, ταυτόχρονα η Barcelona και Real Madrid γίνονταν ολοένα και πιο πλούσιες. Η Atletico Madrid - που χρωστούσε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 - ήταν η χειρότερη παραβάτισσα, αλλά κατάφερε να αντεπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό από την πώληση παικτών, με τη χρήση του τώρα παράνομου συστήματος της ιδιοκτησίας από τρίτα μέρα για την αντικατάσταση αυτών των παικτών, καθώς και από την πρόσληψη ενός προπονητή που θα μπορούσε να μετατρέψει το νερό σε κρασί, τις ήττες σε νίκες και τον Juanfran σε ένα παγκόσμιας κλάσης δεξιό μπακ.


Οι επόμενοι τρεις χειρότεροι παραβάτες ωστόσο,έκαναν πολύ περισσότεερη προσπάθεια για να σταματήσουν την αιμορραγία από το κόκκινο μελάνι. Η Deportivo La Coruna, η Real Betis και η Real Zaragoza χρωστούσαν 90.000.000 ευρώ, 35.000.000 ευρώ και 32.000.000 ευρώ αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο γήπεδο.
Στην περίπτωση της Deportivo και της Zaragoza δεν το έπραξαν και τη σεζόν 2012-13 τερμάτισαν στη προτελευταία και τελευταία θέση αντίστοιχα του πρωταθλήματος παίρνοντας δύο εισιτήρια για τη Segunda. Η Real Betis μπορεί να κρατήθηκε αρχικά, αλλά ένα χρόνο αργότερα και αυτή μπήκε σε μπελάδες πέφτοντας στη παγίδα της La Liga και στη παρακάτω κατηγορία.
Η Deportivo και η Betis κατάφεραν και οι δύο να επανέλθουν κατ 'ευθείαν με την πρώτη προσπάθειά τους, αλλά η Real Zaragoza συνεχίζει να τυραννιέται γύρω από τη Segunda αυτές τις ημέρες. Η τρέχουσα κατάσταση της μπορεί να στηριχτεί στην απόφαση της την άνοιξη του 2012, καθώς ο σύλλογος της Αραγονίας έκοψε αμέσως τις επενδύσεις της στην πρώτη ομάδα ξοδεύοντας μόνο 1.3 εκατομμύρια ευρώ εκείνο το καλοκαίρι σε σχέση με τα 11.5 εκατομμύρια το 2011.
Λίγο πιο κάτω στην "αλυσίδα τροφίμων", τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Deportivo, η Betis και η Zaragoza είναι όλές μεσαιομεγάλα κλαμπ στην Ισπανία και ποτέ δεν πρόκειται να πήγαιναν πιο κάτω, αλλά για μερικούς συλλόγους μικρών περιοχών η κατάσταση έγινε επικίνδυνη.
Η Mallorca, η Valladolid και η Almeria ήταν κάτι σαν τη Hull και τη Norwich των Ισπανικών κατηγοριών, με την έννοια ότι τις τελευταίες δεκαετίες συνήθως κέρδιζαν την άνοδο τους στην La Liga, μετά έπεφταν και στη συνέχεια και πάλι ανέβαιναν. Την περασμένη σεζόν ωστόσο, δεν βρίσκονταν στα σύνορα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας αλλά και οι τρεις μόλις που επέζησαν από τον υποβιβασμό τους από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία.



Υποβιβάστηκαν από τη La Liga το 2013, το 2014 και το 2015 αντίστοιχα, αλλά λόγω της νέας νομοθεσίας δεν ήταν σε θέση να ρίξουν μετρητά σε μια προσπάθεια άμεσης επάνοδου όπως μπορούσαν να το πράξουν στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα πήγαν προς το κάτω μέρος Segunda, ενώ οι πιο λογικά διαχειρίσιμοι και υπομονετικοί σύλλογοι, όπως η Leganés και η Girona έθεσαν τον εαυτό τους στη pole position.
Δεν είναι όμως μόνο οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες που έχουν έμμεση επίδραση στους συλλόγους αναγκάζοντάς τους να μειώσουν τις δαπάνες στα ρόστερ των ομάδων τους. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις άμεσου υποβιβασμό κατά τα τελευταία χρόνια για εκείνους που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις υπερβολικές δαπάνες. Αυτό σπάνια συνέβαινε στο παρελθόν ακόμη και όταν αυτές οι τιμωρίες επιβάλλονταν, συνήθως γυρνούσαν πίσω όπως στη γνωστή υπόθεση του 1995 στην οποία υποβιβάστηκαν η Celta Vigo και η Sevilla, όμως αργότερα αποκαταστάθηκαν όταν οι αρχές υπέκυψαν στην πίεση των θυμωμένων οπαδών
Εν μέσω της ύφεσης ωστόσο, πολλοί οπαδοί υποστηρίζουν τώρα ότι οι αρχές θέλουν να περιορίσουν τις αλόγιστες δαπάνες από τα κλαμπ. Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος του Ισπανικού ποδοσφαίρου Sid Lowe: "Οι οπαδοί είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ικανότητα των συλλόγων τους, να φωνάζουν πάνω από τον εφοριακό ή τους υπόλοιπους από εμάς τους δημοσιογράφους από ό, τι συνέβαινε κάποτε. Ένας οπαδός της Sevilla για παράδειγμα, αν βλέπει ότι η Sevilla δεν έχει πληρώσει τον εφοριακό, σκέφτεται "Όμως εγώ θα πληρώσω την εφορία. Θα με κυνηγήσουν αν τους χρωστάω χρήματα, οπότε γιατί θα πρέπει ο σύλλογος να ξεφύγει από αυτό; "


Ως εκ τούτου, η Λίγκα επέβαλε εξωαγωνιστικούς υποβιβασμούς στις Murcia και Guadalajara - και οι δύο έπεσαν από τη Segunda στη Segunda B - και στην Elche που υποβιβάστηκε από την κορυφαία κατηγορία στη δεύτερη το καλοκαίρι του 2015. Έχοντας μη πληρώσει την εφορία και τους παίκτες, η Λίγκα πήρε επίσης την απόφαση να υποβιβάσει την ομάδα της Κοινότητας της Valencia από τη La Liga, στο τέλος της σεζόν 2014-15, στην οποία ο σύλλογος τερμάτισε 13ος σύμφωνα με το «Αθλητικό Δίκαιο» της χώρας.



Υπήρχε ποιητική δικαιοσύνη στον υποβιβασμό της Elche τη σεζόν 2015-16 από τη La Liga και η θέση της κληρονομήθηκε από την δημοσιονομική διαχείριση της Eibar. Το γεγονός ότι η Elche θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Eibar των 27.000 ανθρώπων στα 36.000 καθίσματα του Martínez Valero Stadium τονίζει τη διαφορά στο μέγεθος αυτών των δύο συλλόγων, αλλά το γεγονός ότι η Eibar είχε μηδενικό χρέος, ενώ η Elche χρωστούσε 15 εκατομμύρια ευρώ - 9 εκατομμύρια στην εφορία και 6 στους παίκτες - απέδειξε ότι ήταν η Βάσκικη ομάδα η πιο οικονομική δύναμη. Σε αυτή τη νέα αξιοκρατική εποχή του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο καλά διοικούμενος και ελεύθερος από τα χρέη Δαυίδ κρίθηκε από τις αρχές ότι έχει κερδίσει τον οικονομικά ανεύθυνο Γολιάθ.


Το παράδειγμα του Elche-Eibar καταδεικνύει στο μικρόκοσμο δύο πράγματα για τη μετατόπιση του τοπίου της La Liga. Πρώτον, ότι τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν και δεύτερον το να χρίσει το καθεστώς της La Liga ως στόχο το κάνει λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί.



Η Elche έχασε τη θέση της στη La Liga επειδή προσπάθησε πάρα πολύ σκληρά για να τη διατηρήσει. Ξόδεψε χρήματα που δεν τα συνάθροιζε και δεν τα πλήρωνε σε ένα ρόστερ παικτών που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά και για το οποίο τελικά τιμωρήθηκε. Ήταν μια περίπτωση αυτοεκπληρούμενη προφητείας, ότι προσπαθώντας τόσο σκληρά για να αποφύγει τον υποβιβασμό, η ίδια τον έφερε στον εαυτό της
Σκεφτείτε την Elche ως τον Macbeth του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος στην προσπάθειά του να αποφύγει να χάσει το θρόνο του, κατέληξε να επιφέρει το θάνατό του και την απώλεια του ίδιου του θρόνου. Ή για όσους από εσάς δεν σας άρεσε πολύ ο Σαίξπηρ, σκεφτείτε την Elche ως τον Anakin Skywalker, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει τη γυναίκα του επέφερε τη δολοφονία αυτής και άρχισε ένα μονοπάτι προς την σκοτεινή πλευρά,την Segunda División.


Αντίθετα, η Eibar κέρδισε τη θέση της στη La Liga, ακριβώς επειδή τη σωτηρία της δεν την είχε ως προτεραιότητα. Όταν οι "Armeros" ανέβηκαν από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία τη σεζόν 2012-13 δεν επιδίωξαν τη δόξα της La Liga, αλλά κατέληξαν να τη χαρούν. Ομοίως στη πρώτη τους φορά στη κορυφαία κατηγορία δεν δαπάνησαν λεφτά σε μια απρόσιτη προσπάθεια για την αποφυγή του υποβιβασμού και ως εκ τούτου, επωφελήθηκαν σε βάρος της Elche.
"Εμείς δεν χρειάζεται καν να σκοπεύουμε να επιφέρουμε σημαντικές πληρωμές σε μετρητά για να υπογράψουμε μεγάλα αστέρια όπως κάνουν οι άλλοι σύλλογοι" δήλωσε η οικονομικός διευθυντής της Eibar Patricia Rodriguez Barrios κατόπιν της προώθησης του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία και συνέχισε λέγοντας: "Στην Eibar δουλεύουμε σαν να είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, της οποίας στόχος είναι η κερδοφορία. Αυτό σημαίνει ότι το αθλητικό σκέλος του συλλόγου ξέρει ότι έχει ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό για να αναπληρώσει την ομάδα και αυτό απλά δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το εκάστοτε ποσό "


Με αυτές τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, τα "ψαράκια" από το υγρό μέρος της Iberia έφτιαξαν μια ομάδα που ήταν μόνο αρκετά καλη στον αγωνιστικό χώρο για να λάβει τη 18η θέση - τη πρώτη στη ζώνη του υποβιβασμού - τη σεζόν 2014-15, αλλά αποκόμισε τα οφέλη από αυτήν επειδή η Elche άδικα έφτιαξε ένα ρόστερ σε θέση να επιτύχει τη 13η θέση στο γήπεδο.
Στις ημέρες του παρελθόντος οι επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο ήταν το μόνο που είχε σημασία και η  Eibar απλά θα ήταν ευχαριστημένη για το χρόνο που πέρασε και θα έπεφτε ξανά στη δεύτερη κατηγορία, αλλά στις μέρες μας με τις αρχές να λαμβάνονουν  σοβαρά υπόψη τα οικονομικά, οι έξυπνα διοικούμενα μικρότερες ομάδες είναι σε θέση να αυξηθούν προς την κορυφή σε βάρος των κακώς διοικούμενα μεγαλύτερων κλαμπ. Δεν είναι ότι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι ξαφνικά διαχειρίζονται άσχημα τα οικονομικά τους, καθώς πάντα ίσχυε αυτή περίπτωση. Το θέμα είναι ότι επιτέλους τιμωρούνται.


Η Leganés είναι άλλο ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η άνοδος έρχεται σε εκείνους που σχεδιάζουν λογικά, και όχι σε εκείνους που το έχουν ως μοναδικό τους στόχο. Πριν από την άνοδο της στη La Liga τον Ιούνιο, η μικρή ομάδα της Μαδρίτης είχε κερδίσει την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία και επέζησε στην της χρονιά. Δεν ξόδεψε ούτε ένα σεντ στην μεταγραφική αγορά το καλοκαίρι του 2015, προτιμώντας αντ 'αυτού να επικεντρωθεί σε έξυπνη και ανεκτές αγορές ελεύθερων και δανεικών ποδοσφαιριστών. Ως αποτέλεσμα, τερμάτισε δεύτερη και πήρε για πρώτη φορά την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη κατηγορία, παρέχοντας στο Ισπανικό ποδόσφαιρο ένα ακόμη παραμύθι.
ο πρώτος θα αμφισβητεί τη δικαιότερη κατανομή της La Liga στις τηλεοπτικές συμφωνίες, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτή τη σεζόν, ο αγωνιστικός χώρος έχει σταθεροποιηθεί και το μέγεθος ενός συλλόγου, οι οπαδοί του και η ιστορία του πλέον δεν μετράει τόσο πολύ όταν πρόκειται για τα οικονομικά, δεδομένου ότι η αξία των εσόδων σε μια αγωνιστική όλο και μειώνεται με την αύξηση των χρημάτων από τη τηλεόραση. Η άλλη θεωρία όμως αναφέρει ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό χτύπημα και ότι τα στάνταρ θα επιστρέψουν σύντομα και δυστυχώς τείνω να συμφωνήσω μαζί της.
Ήδη το χρέος έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Το συνολικό χρέος που οφείλεται από τους επαγγελματικούς συλλόγους έπεσε κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια μέχρι το 2013, αλλά έχει επανέλθει πάνω από αυτό το όριο κατά την τελευταία σεζόν. Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο που θεσπίστηκε με τις Ισπανικές αρχές παραμένει στη θέση του, το γεγονός ότι η UEFA έχει χαλαρώσει επάνω στις ικονομικές απαιτήσεις του Fair Play έχει εκκινήσει μια επίδραση στην οποία οι υπερβολικές δαπάνες για άλλη μια φορά φέρνουν λιγότερο αυστηρές κυρώσεις, ή τουλάχιστον δίνει τις εντυπώσεις ότι για κάτι τέτοιο. Αυτό θα ωφελήσει προφανώς τα μεγαλύτερα κλαμπ με την επιπλέον δυνατότητα να υπερβούν τον προϋπολογισμό
Ο άλλος λόγος που αμφιβάλλω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί είναι ότι πιστεύω ότι θα είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι μικρότεροι σύλλογοι γίνουν υπερβολικά άπληστοι. Η δύναμη είναι ένα πολύ ισχυρό πράγμα και κανένα πρόσωπο ή φορέας θέλει να τη χάσει. Μόλις αυτές οι μικρότερες ομάδες γευτούν την εμπειρία της La Liga, φανούν τα γήπεδα τους στις τηλεοράσεις ανά τον κόσμο, μοθραστούν την ικανοποίησή του να βρίσκονται ο Messi και ο Ronaldo στα αποδυτήρια τους και δειπνήσουν με τους προέδρους της Barcelona και της Real Madrid, είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν και πάλι τη ζωή στη δεύτερη κατηγορία.



Ο λόγος που αυτές οι μικρές ομάδες όπως η Eibar και η Leganés χτύπησαν τόσο υψηλά στη κορυφαία κατηγορία είναι ότι δεν ξοδεύουν για να φτάσουν εκεί, αλλά ο πειρασμός να ξοδέψουν λίγο περισσότερο προκειμένου να παραμείνουν στο καθεστώς της La Liga σίγουρα θα αρχίζει να παρεισφρύει και το συντομότερο αυτά τα σωματεία θα πετούν μετρητά που δεν διαθέτουν σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον υποβιβασμό ή να πετύχουν μια άμεση επάνοδο
Η άποψη ανθρώπων όπως της Patricia Rodriguez Barrios είναι καθησυχαστική και αν ομάδες όπως η Eibar να επιμείνουν σε αυτή, τότε θα είναι μια χαρά τα πράγματα και θα απολαμβάνουν σίγουρα τις περιστασιακές χρονιές τους στη La Liga, αλλά εάν έρθουν καινούργιοι διευθυντές με μια πιο βραχυπρόθεσμη προοπτική δεν θα μπορούν να δουλεύουν.



Η περίπτωση της Xerez - η 59η ομάδα που κέρδισε την άνοδο στην La Liga - χρησιμεύει ως μια σημαντική προειδοποιητική ιστορία. Η ομάδα της Ανδαλουσίας υπέστη τον υποβιβασμό ένα χρόνο μετά τη παρθενική της χρονιά στη La Liga, η οποία δεν ήταν έκπληξη για μια τόσο μικρή ομάδα. Ωστόσο η Xerez προσπάθησε πάρα πολύ σκληρά για να επιστρέψει και να απολαύσει μια ακόμη γεύση της δόξας. Έχοντας κάνει υπερβολικές δαπάνες, στη συνέχεια υποβιβάστηκε διοικητικά και από τότε έπεσε σε όλη τη διαδρομή της προς το τοπικό πρωτάθλημα της Primera Andalusia, την πέμπτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Δαπανήστε με τα μέσα σας στο σύγχρονο Ισπανικό ποδόσφαιρο και θα χάσετε τη θέση σας στην κορυφαία κατηγορία. Προς το παρόν τουλάχιστον οι εν λόγω θέσεις έχουν κληρονομηθεί από τις μικρές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: