Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Εθνική Κοσόβου: Θα έχει όλες τις καλές προδιαγραφές αν πάρει πίσω τα δικά της παιδιά - "αστέρες"


Δημήτρης Βαρσάνης


Πρόκειται να υπάρξει μια νέα Εθνική ομάδα που θα ανταγωνιστεί για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία αφότου το Κόσοβο εγκρίθηκε επίσημα ως μέλος της FIFA τον Ιούνιο.
Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008, το Κόσοβο αναγνωρίστηκε τελικά τόσο από την UEFA όσο και από τη FIFA μετά από χρόνια άσκησης πιέσεων να έχει το δικαίωμα για τη δική του Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.
Αφού αγωνίστηκε σε μερικά φιλικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τα σοβαρά γεγονότα θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, καθώςτο Κόσοβο θα προσπαθήσει να περιηγηθεί το δρόμο του μέσα από έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό όμιλο προκειμένου να επιτευχθεί η παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι αντίπαλοι που θα βρεθούν μπροστά του στα προκριματικά του τουρνουά είναι η Κροατία, η Ισλανδία, η Ουκρανία, η Τουρκία και η Φινλανδία
Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να αυξήσουν τις ελπίδες τους για να ξεπεράσουν τις προαναφερθείσες ομάδες ενδεχομένως να βρίσκεται στους παίκτες που θα καταφέρει να προσελκύσει και μια σειρά από "αστέρες" είναι επιλέξιμοι για να εκπροσωπήσουν το Κόσοβο, ακόμη και αν έχουν αγωνιστεί για ένα άλλο έθνος.
Ιδιαίτερα, η Ελβετία και η Αλβανία θα εμφανιστούν πολύ ευάλωτες στην περίπτωση απώλειας ποδοσφαιριστών από το Κόσοβο όπως θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.



Samir Ujkani

Ηλικία: 27
Θέση: Τερματοφύλακας
Σύλλογος: Genoa
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Κόσοβο
Διεθνείς συμμετοχές: 4

Ο Samir Ujkani ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που έδειξαν τη πίστη τους στο Κόσοβο, πραγματοποιώντας τη μετάβαση από την Αλβανία προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα της γέννησής του.
Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας, ο οποίος έχει περάσει ολόκληρη την επαγγελματική του καριέρα στην Ιταλία, θα οδηγήσει την Εθνική του στην ιστορική εκστρατεία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφότου χρίστηκε ως αρχηγός από τον προπονητή του Albert Bunjaki.



Taulant Xhaka

Ηλικία: 25
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Σύλλογος: Basel
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Αλβανία
Διεθνείς συμμετοχές: 14

Ο μεγαλύτερος των αδελφών Xhaka. Ο Taulant και ο Granit έγραψαν ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όταν παρατάχθηκαν για αντίπαλες Εθνικές (Αλβανία - Ελβετία)
Ενώ δεν είναι σε τόσο υψηλή εκτίμηση όπως ο αδελφός του, ο Taulant έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη καριέρα στη πιο δυνατή ομάδα της Ελβετίας, τη Basel μετά την άνοδο μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας της. Ακόμη, εκπροσώπησε την Ελβετία στις μικρές της ομάδες.



Lorik Cana

Ηλικία: 32
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Σύλλογος: Nantes
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Καμία
Διεθνείς συμμετοχές: 93

Ένας πολυταξιδεμένος και αξιοσέβαστος αμυντικός θα πρέπει να σκεφτεί σίγουρα δύο φορές πριν πάρει μια απόφαση αν τον καλέσει το Κόσοβο, καθώς ο ίδιος μόλις που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Διεθνές ποδόσφαιρο αφού παρέδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Αλβανίας.
Όπως ο Taulant Xhaka, ο Cana συμμετείχε επίσης στο  Euro 2016, αλλά ο πρώην αμυντικός της Sunderland, της Marseille και της Lazio δεν απόλαυσε τη διοργάνωση μιας και αποβλήθηκε στον πρώτο του αγώνα.



Loret Sadiku

Ηλικία: 24
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Σύλλογος: Mersin
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Κόσοβο
Διεθνείς συμμετοχές: 4

Διεθνής με τις μικρές Εθνικές  της Σουηδίας, ο Loret Sadiku βγήκε μέσα από την ακαδημία της Helsingborg πριν μετακομίσει στο Τούρκικο ποδόσφαιρο για να ενταχθεί στη Mersin τη περασμένη χρονιά.
Όπως ο Ujkani, έχει ήδη συνδεθεί με την Εθνική ομάδα του Κοσόβου αγωνιζόμενος τέσσερις φορές.



Adnan Januzaj

Ηλικία: 21
Θέση: Δεξιός εξτρέμ
Σύλλογος: Manchester United
Τρέχουσα Εθνική ομάδα:Βέλγιο
Διεθνείς συμμετοχές: 5

Μετά την "έκρηξη" του στη σκηνή στα 18 του κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013 - 14, ο Januzaj βρέθηκε στο επίκεντρο ενός Διεθνούς πολέμου με το Κόσοβο, τη Σερβία, την Αλβανία και το Βέλγιο να ανταγωνίζονται όλοι για το ταλέντο του.
Μετά από μήνες φημολογίας ο Januzaj επέλεξε τελικά την Εθνική ομάδα του Βελγίου και πήγε στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 προερχόμενος από μια πάρα πολύ καλή πρώτη χρονιά στη Manchester United. Ο υποσχόμενος εξτρέμ της Manchester United έχει ξεθωριάσει κάπως τις τελευταίες δύο σεζόν, αλλά παρ 'όλα αυτά θα είναι μια πολύτιμη προσθήκη στην Εθνική του Κοσόβου.



Almen Abdi

Ηλικία: 29
Θέση: Κεντρικός μέσος
Σύλλογος: Watford
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 6

Περιέργως, ο Almen Abdi αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ελβετία κερδίζοντας την πρώτη του συμμετοχή του 2008 παίζοντας μόλις έξι φορές από τότε για τη χώρα όπου μεγάλωσε.
Γεννμένος στο Κόσοβο, ο δημιουργικός μέσος της Watford και σπεσιαλίστας στα φάουλ ίσως να μπει στον πειρασμό να στραφεί σε άλλη Εθνική στο μέλλον προκειμένου να ενισχύσει τις προοπτικές του στο Διεθνές ποδόσφαιρο.



Granit Xhaka
Ηλικία: 23
Θέση: Κεντρικός μέσος
Σύλλογος: Arsenal
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 44

Ένα στήριγμα και ο τρέχων αρχηγός της Εθνικής Ελβετίας θα ήταν αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα πραξικοπήματα για το Κόσοβο δεδομένου της τρέχουσας θέσης του.
Όντας πρωταγωνιστής για τέσσερα χρόνια με τη Gladbach στην Bundesliga, ο Xhaka έγινε η τρίτη πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή της Arsenal στην ιστορία της ερχόμενος για 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ποιοτικός μέσος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Euro 2016, αλλά τελείωσε με το χειρότερο τρόπο τη διοργάνωση μετά το χαμένο του πέναλτι εναντίον της Πολωνίας που κόστισε στην Ελβετία την ευκαιρία να προχωρήσει στα προημιτελικά.



Valon Behrami

Ηλικία: 31
Θέση: Κεντρικός μέσος
Σύλλογος: Watford
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 62

Ο πολυταξιδεμένος μέσος είναι ένας βετεράνος στη Διεθνή σκηνή έχοντας συσσωρεύσει πάνω από 60 συμμετοχές για την Ελβετία αφού έκανε το ντεμπούτο του το 2005.
Αγωνιζόμενος με τη Watford στην Premier League επί του παρόντος, ο Behrami έχει απολαύσει μια επιτυχημένη καριέρα που τον έχει δει να λαμβάνει θητείες σε όλη την Ιταλία με τη Napoli, τη Genoa, τη Verona, τη Lazio και τη Φιορεντίνα καθώς και στη Γερμανία με το Hamburg όπως επίσης στην Αγγλία με τη West Ham.




Admir Mehmedi

Ηλικία: 25
Θέση: Αριστερός εξτρέμ
Σύλλογος: Bayer Leverkusen
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 44


Ακόμα ένας παίκτης που θα μπορούσε να ανταλλάξει την Ελβετία για το Κόσοβο είναι ο εξτρέμ της Bayer Leverkusen Admir Mehmedi, του οποίου η Διεθνής εμπειρία είναι σημαντική δεδομένης της ηλικίας του. 
Γνωστός για τα γρήγορα πόδια του και την ικανότητα να βρίσκει δίχτυα, ο Mehmedi ήταν ένα από τα λαμπερά φώτα για την Ελβετία στο Euro 2016, αρχής γενομένης από τα τέσσερα παιχνίδια τους στη διοργάνωση σκοράροντας ένα πολύ όμορφο τέρμα εναντίον της Ρουμανίας.



Xherdan Shaqiri

Ηλικία: 23
Θέση: Επιθετικός μέσος
Σύλλογος: Stoke
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 57

Ο Xherdan Shaqiri προκάλεσε σάλο νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν πρότεινε ότι ίσως πάει στο Κόσοβο, αφού δεν του δόθηκε στην Ελβετία ο ρόλος του υπαρχηγού, κάτι που θα τον έχει και με το παραπάνω στην ενδεχόμενη νέα του Εθνική. 
Αυτό θα είναι μια τεράστια απώλεια για την Ελβετία μιας και ο ίδιος έχει γίνει το υπομόχλιο της ομάδας τους αφού αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης ως έφηβος. Ένας παραγωγικός σκόρερ σε διεθνές επίπεδο, ο Shaqiri πέτυχε αναμφισβήτητα το γκολ του Euro 2016 μέχρι σήμερα με το ανάποδο ψαλίδι στον αποκλεισμό της Ελβετίας από την Πολωνία στο γύρο των "16"



Shani Tarashaj

Ηλικία: 21
Θέση: Επιθετικός
Σύλλογος: Everton
Τρέχουσα Εθνική ομάδα: Ελβετία
Διεθνείς συμμετοχές: 5

Παρότι δεν έχει αναδείξει ακόμα τον εαυτό του σε Διεθνές επίπεδο, ο Shani Tarashaj θα αγωνίζεται στην Premier League την επόμενη χρονιά με την Everton επόμενη αφού συμφώνησε να ενταχθεί στα "Ζαχαρωτά" στα μέσα της περασμένης σεζόν από την Grasshoppers. 
Τεχνικά αρκετά έμπειρος για να παίξει ως επιθετικός μέσος ή κεντρικός επιθετικός, ο Tarashaj ήταν μέρος της ομάδας της Ελβετίας στο Euro 2016 αν και δεν κατάφερε να πάρει οποιοδήποτε χρόνο συμμετοχής στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: