Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Χιλή: Η νέα υπερδύναμη που αναδύεται στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο


Δημήτρης Βαρσάνης

Με όλο το νέφος που περιβάλλει η προφανής απόσυρση του Lionel Messi από την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ήταν εύκολο να ξεχάσουμε ότι η Χιλή ολοκλήρωσε το τρομερό επίτευγμα του Back to Back στο Copa America.
Και ενώ η απόφαση από τον πιο αναγνωρίσιμο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη - αν και ο Cristiano Ronaldo μπορεί να το αμφισβητήσει- να αποσυρθεί από την Albiceleste είναι τεράστια είδηση, το επίτευγμα της Χιλής δεν θα έπρεπε να τεθεί τόσο εκτός πλάνων. "Το άκουσα" δήλωσε ο Arturo Vidal μετά το παιχνίδι, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Messi:"Δεν θέλω να μιλήσω γι 'αυτό. Θα είχε τους λόγους του. Εμείς σκεφτόμαστε απλά τη γιορτή για τη κατάκτηση του Copa America"
Και δικαίως. η νίκη στα πέναλτι επί της Αργεντινής στο MetLife Stadium, ύστερα από το αδιέξοδο της λευκής ισοπαλίας μετά από 120 λεπτά, ήταν μια άλλη μνημειώδη νύχτα για το ποδόσφαιρο της Χιλής.



Ο μέσος Marcelo Diaz, δήλωσε πριν από το τελικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Χιλή μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις με την Αργεντινή, τη Γερμανία και την Ισπανία. Πρόσθεσε επίσης ότι το όνειρο του ποδοσφαίρου της Χιλής είναι να πάει πέρα ​​από το Copa America και να διεκδικήσει σοβαρά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία σε δύο χρόνια
Τα στάδια νοκ-άουτ του τουρνουά - που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες - απέδειξαν ότι οι ελπίδες του Diaz δεν είναι σίγουρα ένας κοπανιστός αέρας, με τη La Roja να βγαίνει επιτυχημένη και πάλι λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη κατάκτηση του θεσμού ως διοργανώτρια χώρα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα πέναλτι ήταν αρκετά για να ξεπεράσουν την ομάδα της Αργεντινής που πάσχεί από το τρακ του τελικού.



Αυτή η ομάδα της Χιλής θα μείνει στην Νοτιοαμερικανική λαογραφία του ποδοσφαίρου ως εκείνη που ήταν σε θέση να ρίξει κατά μέρος το στάτους της ως αουτσάιντερ και να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους "γίγαντες" της CONMEBOL όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία. Είναι πλέον επίσημα η νέμεσις της Αργεντινής, η ομάδα που έχει παίξει δύο φορές σε ένα τελικό του Copa America εναντίον της Albiceleste ως αουτσάιντερ και τις δύο φορές ξεπέρασε τις πιθανότητες. Δεν είναι μόνο ότι η Χιλή είναι - προς το παρόν - η ομάδα που απέσυρε τον Messi.



Η ετικέτα της «χρυσής γενιάς» διαδίδεται γύρω στο διεθνές ποδόσφαιρο πολύ συχνά, αλλά η Χιλή υποστηρίζει αυτή την ετικέτα. Ο Alexis Sanchez ονομάστηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά, ο Claudio Bravo ο καλύτερος τερματοφύλακας και ο Eduardo Vargas τελείωσε ως πρώτος σκόρερ. Ο Vidal, ο Gary Medel, ο Jean Beausejour, ο Mauricio Isla, ο Diaz και ο Charles Aránguiz όλοι αξίζουν το μερίδιό τους σε αυτόν τον έπαινο.
Η επιτυχία της Χιλής μπορεί να αποδοθεί στη συλλογική δύναμη και στη φιλοσοφία της, μπορείτε να δείτε ακόμα και την πίστη και την αφοσίωση, όταν οι παίκτες τραγουδούν τον Εθνικό τους ύμνο, όλοι με τα μάτια τους κλειστά.



"Η ομάδα ήταν πάντα πολύ φιλόδοξη, ακόμα και μετά που κατακτήσαμε ένα δύσκολο Copa America τη περασμένη χρονιά" δήλωσε ο Vidal:"Είμαστε πάντα αισιόδοξοι ότι η ομάδα θα κρατήσει την επίτευξη σημαντικών πραγμάτων. Έχουμε ακόμα το εκπληκτικό όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενός άλλου Copa America και ελπίζουμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο".
Ερωτηθείς ποιο είναι το κλειδί για τη νοοτροπία νικητή της Χιλής, η απάντηση του Vidal ήταν γρήγορη και περιεκτική: "Η ενότητα. Πάντα πιστεύουμε ότι πρόκειται να κερδίσουμε και δίννουμε τα πάντα στο γήπεδο." Όμως υπήρχε και ένας ήρωας εκείνο το βράδυ της Κυριακής στο New Jersey: ο τερματοφύλακας της Barcelona Bravo.



Ο Bravo - που επικρίθηκε στα πρώτα παιχνίδια για τα λάθη του, ιδιαίτερα αφού νικήθηκε στο δικό του δοκάρι στην ήττα με 2-1 από την Αργεντινή στη πρεμιέρα των ομίλων - ήρθε με την ίσως πιο κομβική στιγμή αυτού του επετειακού εορταστικού τουρνουά στο 100ο λεπτό. Ο Sergio Aguero πήρε μια τέλεια κεφαλιά προς το "γάμα" της εστίας, αλλά ο Bravo τινάχτηκε και με τις άκρες των δαχτύλων του την έβγαλε σε κόρνερ. Ο χρόνος έμοιαζε να σταματά στο γήπεδο. Έπειτα υπήρχε η απόκρουση του στο πέναλτι του Lucas Biglia για να δημιουργήσει τη νικητήρια εκτέλεση του Francisco Silva.



Η μετάβαση από τον Marcelo Bielsa, ο οποίος ανέλαβε με τη Χιλή το 2007 στον Jorge Sampaoli το 2012 ήταν σχετικά ομαλή. Όμως στις αρχές της θητείας του τρέχων προπονητή Jose Antonio Pizzi από τότε που ανέλαβε τα ηνία τον Ιανουάριο ήταν γεμάτη με ανησυχίες σχετικά με το αν ήταν σωστή η πρόσληψη του. Μία νίκη στα πέντε πρώτα παιχνίδια του έκανε τον Τύπο και τους οπαδούς να ανησυχούν για το πώς η ομάδα θα τους εκπροσωπήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ήττα από την Αργεντινή στο πρώτο παιχνίδι η νίκη της τελευταίας στιγμής επί της Βολιβίας στο δεύτερο αγώνα μεγάλωσε τις ανησυχίες.
"Όλοι οι παίκτες γνωρίζουν ο ένας τον άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξέραμε ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη," παραδέχτηκε ο Vidal.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν στην αναμέτρηση εναντίον του Παναμά στο must-win παιχνίδι των ομίλων - η Χιλή κέρδισε 4-2 - και από εκεί η La Roja "κακοποίησε" το Μεξικό με 7-0, κέρδισε την Κολομβία (τρίτη στην κατάταξη της FIFA) με 2-0 και στη συνέχεια σταμάτησε μια ομάδα της Αργεντινής αναμφισβήτητα στην καλύτερη της κατάσταση τα τελευταία χρόνια.



Είναι στο αμυντικό κομμάτι που ο Pizzi αξίζει πολλούς επαίνους. Η αλλαγή του συστήματος σε 4-3-3 από τους τρεις στην άμυνα που συχνά χρησιμοποιούνταν από τους Bielsa και Sampaoli έχει προσθέσει αμυντική σταθερότητα σε μια ομάδα που αναγνωρίζεται κυρίως για την επιθετική ανδρεία της και την υψηλή της ένταση, πιέζοντας το παιχνίδι. Δεν δέχτηκε γκολ στα τελευταία 315 λεπτά του τουρνουά, σημείο που δίνει ασφαλώς σταθερότητα.
Πίσω στο 2010, η Χιλή έφτασε στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο στα 12 χρόνια υπό τον Bielsa και στη συνέχεια κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι στο τουρνουά από το 1962. Ήταν η αρχή για κάτι καλό και από τότε η άνοδος της ομάδας ήταν μετεωρική.
Ο μέσος όρος ηλικίας του πυρήνα από αυτούς τους παίκτες είναι κοντά στα 29, πράγμα που σημαίνει ότι μια νέα γενιά θα πρέπει να έρθει αργότερα. Για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια όμως, η Χιλή έχει πολλά να προσβλέπει ύστερα από τη κατάκτηση δύο τίτλων. Μπορούν να κοιτάνε μπροστά στο 2018 στη Ρωσία με κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα αγωνίζεται στα τελευταία στάδια του τουρνουά.
Ο Vidal και οι συμπαίκτες του γιόρταζαν μέχρι αργά τη νύχτα, δικαιολογημένα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Messi και όλα αυτά που αναπόφευκτα ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: