Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Eder: Από "κώνος κυκλοφορίας"...Εθνικός ήρωας


Δημήτρης Βαρσάνης

Από το μεγάλωμα του σε ένα ορφανοτροφείο στο να ονομαστεί "κώνος" το 2014 και να γίνει ένας Εθνικός ήρωας - έκπληξη: όλη αυτή είναι η ιστορία του Eder, του πιο απίθανου νικητή του Euro 2016 δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξαιρετική.
Για τον Éderzito António Macedo Lopes να παραδώσει την Ευρωπαϊκή δόξα στην Πορτογαλία με ένα μακρινό σουτ απέναντι στην οικοδέσποινα Γαλλία στη παράταση ήταν μία από τις πιο απρόβλεπτες, ασυνήθιστη στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον για έναν παίκτη που έντονα γελοιοποιήθηκε ως ένας επιθετικός που έπεφτε συνέχεια σε κάθε μαρκάρισμα
Με μια τελευταία ζαριά στην παράταση στο Stade de France, ο προπονητής της Πορτογαλίας Fernando Santos χρησιμοποίησε έναν άνθρωπο που ποτέ δεν είχε σκοράρει σε ένα επίσημο Διεθνές παιχνίδι, και ο οποίος είχε σκοράρει μόνο τρεις φορές σε 28 εμφανίσεις πριν από τον τελικό. Όμως αυτή τη φορά, ήταν έτοιμος για την πρόκληση του.
"Ο Cristiano Ronaldo μου είπε ότι θα βάλω το νικητήριο γκολ, μετά ο Fernando Santos με φώναξε και σκέφτηκα ότι θα έρθει η ευκαιρία μου" αποκάλυψε ο Eder μετά τον τελικό, ενώ ο προπονητής του εξήγησε ότι: "Ο Eder ήταν ένα άσχημο παπάκι όμως τώρα είναι ένας πανέμορφος κύκνος".



Η ζωή του...ένα ορφανοτροφείο
Η ιστορία του Eder είναι γεμάτη από κακουχίες και εκτοπισμό. Γεννήθηκεστη Γουινέα-Μπισάου, μια μικρή χώρα στη δυτική ακτή της Αφρικής με πληθυσμό 1,7 εκατομμύριων ανθρώπων της χορηγήθηκε η ανεξαρτησία από την Πορτογαλία το 1973. Ο Eder ταξίδεψε στη Λισαβόνα με τους γονείς του σε ηλικία τριών ετών.
Η οικογένειά του δυσκολεύτηκε για να βρει τα μέσα να τον υποστηρίξει και αναγκάστηκε να στείλει το νεαρό Eder σε ένα ορφανοτροφείο στην Lar Girassol, στα περίχωρα της Κοΐμπρα, το σπίτι της Academica όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Η ζωή του στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τη παιδική χαρά, τρέχοντας με γυμνά πόδια γύρω από το σπασμένο ποτήρι μιας μπύρας. Μερικές φορές τιμωρούνταν και συχνά πήγαινε για ύπνο νωρίς και χωρίς να είναι σε θέση να παρακολουθεί τηλεόραση. Ωστόσο ένας δάσκαλος εντόπισε σύντομα τις δυνατότητες του και εξασφάλισε τα δοκιμαστικά γι 'αυτόν με την ομάδα νέων στην κοντινή Ademia, μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο. Και τότε ήρθε μια σημαντική καμπή. Η Tourizense, με βάση μια ώρα ανατολικά από το Touriz έκανε μια προσφορά των 400 ευρώ το μήνα για τον έφηβο, τα περισσότερα εκ των οποίων στάλθηκαν στη μητέρα του.
Από τότε έγινε ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μόλις ένα χρόνο αργότερα υπέγραψε για τη Academica Coimbra, είχε βρει το δρόμο του μέσα από τα προάστια όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
"Είναι φυσικά πολύ δύσκολο για ένα παιδί", είπε στους δημοσιογράφους μετά τον τελικό:"Κανονικά θα έπρεπε να μεγάλωνα με τους γονείς μου και να έπαιρνα τη φροντίδα τους, αλλά χωρίς αυτούς είναι πάντα δύσκολο. Έχω μάθει πολλά ως άτομο, και ωρίμασα γρήγορα στο ορφανοτροφείο. Κατά κάποιον τρόπο ήταν καλό για μένα και για την προσωπική μου εξέλιξη. Τουλάχιστον μετατράπηκα σε κάτι καλό. "
Ο μακρινός ξάδελφος του Eder Nimes Pina τόνισε: "Έχει εργαστεί σκληρά για να πάρει ό, τι πήρε," εξήγησε ο Pina:"Η ιστορία της ζωής του τον κάνουν ένα από αυτά τα παιδιά που θέλουν να έχουν την τύχη του. Στην Πορτογαλία λένε ότι είναι ένα σκουπίδι, αλλά στη Γουινέα-Μπισάου τον αγαπούν, όλοι μιλούσαν γι 'αυτόν, όλοι είναι περήφανοι γι' αυτόν. Αν επέστρεφε στη χώρα σήμερα, θα ήταν τρελοί μαζί του, σαν να προσγειωνόταν ένας στο αεροδρόμιο με τα πλήθη και τους ανθρώπους να θέλουν αγκαλιές και φωτογραφίες. Αυτός είναι ένας εθνικός ήρωας και οι άνθρωποι τον υποστήριζαν σαν να έπαιζε για τη Γουινέα-Μπισσάου".



Η υιοθέτηση του "κώνου"
Εισάγετε τις λέξεις "Eder" και "Cone" - την ίδια λέξη στα αγγλικά και τα πορτογαλικά - στη γραμμή αναζήτησης του Twitter και θα βρείτε tweets ήδη από τον Ιούνιο του 2014 με μια ακίδα πάνω την Κυριακή το βράδυ μετά τον τελικό. Όμως από που πηγάζει αυτό;
Πίσω στο 2014, η Πορτογαλία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στην ήττα με 4-0 από τη Γερμανία - στο εναρκτήριο παιχνίδι της Πορτογαλίας - ο Eder αντικατέστησε τον Hugo Almeida ύστερα από μόλις 28 λεπτά. Απέναντι στις ΗΠΑ (2-2) αντικατέστησε τον βετεράνο Helder Postiga στην επίθεση.
Ένας διαδικτυακός χείμαρρος κακοποίησης εμφανίστηκε την επόμενη μέρα.Μετά από 138 λεπτά και στα δύο παιχνίδια κατάφερε να πραγματοποιήσει μόλις ένα σουτ. Παρά το γεγονός ότι ξεχώρισε περισσότερο για τα tweets με την αναφορά ως "κώνος" από τους οπαδούς της Πορτογαλίας μετά από δύο κακές επιδόσεις, ο Eder ξεκίνησε βασικός στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά. Όμως βγήκε μετά από 68 λεπτά αφού δεν κατάφερε να κάνει κανένα σουτ στο στόχο και συνολικά πραγματοποίησε μόνο μια προσπάθεια.
Δύο χρόνια αργότερα και ακόμα δεν είχε πείσει ότι άξιζε μια ευκαιρία. Καλύτερα, ήταν ένας νεαρός που κατά τη γνώμη πολλών άδικα πήρε τη θέση του. Ο θυμός εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο ίδιος πήρε τη κλήση στη τελική 23αδα μπροστά από το 20χρονο ταλέντο της Porto Andre Silva.



Ο ανεπιθύμητος άνθρωπος
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήθελαν να πάει ακόμα και στο Euro. Λένε ότι είναι τόσο χρήσιμος όσο ένας κώνος" εξήγησε ο Pina ο οποίος έπαιξε για έξι συλλόγους στην Πορτογαλία:"Αντίθετα ήθελαν τον Silva. Ένας νεαρός επιθετικός από την ομάδα ρεζέρβων της Porto, ένας τύπος που έπαιξε λιγότερα από 10 παιχνίδια πρωταθλήματος για την πρώτη ομάδα"
Ο Silva, ο οποίος ξόδεψε τα τελευταία τρία χρόνια με την δεύτερη ομάδα της Porto κατάφερε να κάνει εννέα εμφανίσεις στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015/16, πετυχαίνοντας τρία γκολ σε 14 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Στο επίπεδο της Under-21 ο Silva είχε σημειώσει τέσσερα γκολ σε τρία παιχνίδια.
"Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς ο Andre Silva δεν κλήθηκε για το Euro και θα είναι εκεί ο Eder ο κώνος" έγραψε ένας οπαδός στο Twitter, που έγινε retweet  πάνω από 30 φορές πριν από το τουρνουά. Ενώ ένας άλλος είπε: "Η Πορτογαλία έχει τον Andre Silva, αλλά επιλέχθηκε ο Eder ο κώνος"
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις κατηγορίες από τους οπαδούς και να δείξει στον Eder μια δημόσια στήριξη, η ομοσπονδία της Πορτογαλίας προχώρησε ακόμη στο να του επιτραπεί να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στη νίκη με 3-0 επί της Νορβηγίας σε φιλικό αγώνα, παίρνοντας την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ricardo Carvalho στη μέση του παιχνιδιού αλλά εις μάτην.
"Εγώ ποτέ δεν το βρήκα αστείο, μόνο ασεβές", δήλωσε ο Pina:"Οι άνθρωποι έχουν υψηλές προσδοκίες, αλλά δεν είχε μια καλή αρχή σε διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος ήταν πολύ κακός και τα συγκεκριμένα αστεία μόνο χαμήλωναν την εμπιστοσύνη του. Αυτό τον επηρέασε πραγματικά "



"Εμπρός, υποτιμήστε με ..."
Όμως με μόλις μία προσπάθεια στο στόχο η Πορτογαλία κατέκτησε το πρώτο της σημαντικό τρόπαιο και ο επιθετικός της Lille αναισθητοποίησε τους επικριτές του έσπευσαν να τον επαινέσουν, ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν ακόμη το "κώνος" σαν ψευδώνυμο.
Η φράση "Είμαστε Eder" χρησιμοποιήθηκε αμέσως σε όλη τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά εξακολουθούσε να συνοδεύεται με περισσότερες εικόνες από κώνους κυκλοφορίας. Ίσως οι φίλαθλοι θα έπρεπε να λάμβαναν πιο σοβαρά το ποστ του στο Facebook στις 14 Ιουνίου. "Εμπρός υποτιμήστε με" έγραψε.
Το Eurogoal του μπορεί να ήταν μόνο το τέταρτο του σε 29 παιχνίδια για την Πορτογαλία, αλλά του προσφέρει μια πλατφόρμα, μια αναγέννηση να εξορίσει τους δαίμονες του τα τελευταία δύο χρόνια, από το Παγκόσμιο Κύπελλο και στη Swansea και να επικεντρωθεί στην Lille. Ένα κλαμπ που το διαχειρίζεται ο Frederic Antonetti και πιστεύει ότι ο Eder είναι ένας "πολεμιστής στην πρώτη γραμμή της επίθεσης" όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο.
"Έχει γυρίσει σελίδα. Κάτι που θα είναι πολύ καλό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του και θα κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές για να ξανακάνουν αστεία εις βάρος του" πρόσθεσε ο Pina και κατέληξε:"Νωρίτερα οι νέοι παίκτες δεν ήθελαν να είναι σαν κι αυτόν, αλλά τώρα δεν είναι ένα αστείο πια. Στη Γουινέα-Μπισάου τον ζηλεύουν"





Δεν υπάρχουν σχόλια: