Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ligue 1:Η περίεργη επιλογή της PSG να χρίσει τον Kluivert ως το νέο Αθλητικό Διευθυντή του συλλόγου


Δημήτρης Βαρσάνης


Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που ο Leonardo αποχώρησε από τη θέση του ως αθλητικός διευθυντής της PSG. Οι πρωταθλητές Γαλλίας έχουν βρει κάποιον για να καλύψουν το κενό που άφησε ο Βραζιλιάνος "γκουρού" των μεταγραφών.



Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Πέμπτη, ο σύλλογος αποκάλυψε ότι ο Patrick Kluivert είναι ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου στο Parc des Princes. Η άφιξη του 40χρονου Ολλανδού δεν έφερε ανησυχίες στους οπαδούς των πρωτευουσιάνων αλλά έχει εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την κατεύθυνση στην οποία οδεύουν οι "γίγαντες" της Ligue 1.
Ο Kluivert ποτέ δεν έχει καταλάβει μια θέση όπως αυτή νωρ'ιτερα και οι συνδέσεις του με τη PSG και το Championnat είναι αδύναμες στην καλύτερη περίπτωση. Ο πρώην Διεθνής με την Ολλανδία, ο οποίος έπαιξε για τον Ajax, τη Milan και τη Barcelona στην ακμή του, τελείωσε τη καριέρα του στη Γαλλία με την Lille τη σεζόν 2007-08.



Από τη συνταξιοδότησή του, ο Kluivert έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ρόλους σαν βοηθός προπονητή στην AZ Alkmaar, στη NEC Nijmegen και στην Εθνική Ολλανδίας, ενώ έχει προπονήσει επίσης τους νέους της Twente και την εθνική ομάδα Κουρασάο. H μητέρα του γεννήθηκε στο νησί της Καραϊβικής. Ο πρώην νικητής του Champions League ορίστηκε να αναλάβει την ευθύνη της ομάδας νέων του Ajax για την ερχόμενη σεζόν, αλλά τώρα βρίσκει τον εαυτό του σε μια θέση στην PSG όπου ο προπονητής Unai Emery και ο βοηθός αθλητικού διευθυντή Olivier Letang θα δίνουν εξηγήσεις σε αυτόν.
Η εμπειρία του Kluivert στο ποδόσφαιρο αφού τελείωσε τη ποδοσφαιρική του καριέρα έχει διαφοροποιηθεί, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ώστε να προετοιμαστεί για το ρόλο που αναλαμβάνει στο Παρίσι.
Ο αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της Lille Jean-Michel Vandamme ξέρει τον άνθρωπο από το Άμστερνταμ μιας και ήταν μαζί στους "μεγάλους Δανούς" τη σεζόν  2007-08. Ωστόσο, ο διευθυντής της  LOSC δεν βλέπει τον Kluivert ως μια ιδανική επιλογή για μια τόσο κρίσιμη θέση. «Όχι», είπε ο Vandamme στη L'Equipe:"Αν αυτός είναι ένας ηγέτης που αναγνωρίζεται για το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο, εγώ δεν τον βλέπω ως κάποιον που πρόκειται να ταξινομεί τα πάντα, ο οποίος πρόκειται να στέλνει τον Letang τριγύρω ή να επιβάλει τις απόψεις του στον Emery."
"Βλέπω να δουλεύει περισσότερο με οριζόντιο τρόπο και όχι με ιεραρχικό", πρόσθεσε ο Vandamme. "Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος σε οδηγεί με υποδειγματικές δεξιότητες, αλλά δεν είναι ο ηγέτης των ανδρών".



Η απόφαση της PSG είναι σίγουρα περίεργη, η χρονική στιγμή ήταν επίσης έκπληξη, καθώς κανένα μέσο ενημέρωσης της Γαλλίας δεν έβγαλε αυτή την είδηση πριν γίνει γνωστός ο διορισμός. Αυτό που κάνει περισσότερο περίεργη την επιλογή των  Παριζιάνων είναι ότι έχει έρθει σε μια εποχή που υπάρχει μια σειρά κατάλληλων, διαθέσιμων υποψηφίων για το ρόλο του αθλητικού διευθυντή.
Η ιδιοφυΐα των μεταγραφών Luis Campos έφυγε πρόσφατα από την Monaco και αντικαταστάθηκε από τον Antonio Cordon, ο οποίος άφησε τη Villareal μετά από σχεδόν 20 χρόνια λεπτής εργασίας ενώ ο πρώην αθλητικός της διευθυντής Leonardo εξακολουθεί να μην δουλεύει μετά την έξοδο του από τη PSG το 2013 και κανονικά έπρεπε να συνδεθεί με μια επιστροφή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στους πρωταθλητές λείπει η επιρροή ενός αθλητικού διευθυντή του ποδοσφαιρικού επιπέδου από την αποχώρηση του Βραζιλιάνου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις υπογαφές και τις πωλήσεις παικτών.
Ωστόσο, ο διορισμός του Kluivert φαίνεται να προσθέτει λίγο περισσότερο κύρος απ' ότι ιεραρχία στους  Παριζιάνους σε αυτό το στάδιο, χωρίς να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία σε σύγκριση με τους Campos, Cordon και Leonardo.



Ο Letang έχει γνωρίσει κάποια επιτυχία στην μεταγραφική αγορά από τότε που άφησε να προχωρήσουν μόνες τους μετά την έξοδο του προκατόχου του. Η υπογραφή του Angel Di Maria πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και η άφιξη του Grzegorz Krychowiak φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική αξία χρημάτων. Ωστόσο, η απόκτηση του David Luiz δεν θα πρέπει να θεωρείται μια θετική βάση για τη φόρμα του εντός αγωνιστικούχώρου, ενώ ο Benjamin Stambouli και ο Kevin Trapp έχουν επίσης αποτύχει να πείσουν πραγματικά.



Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω για τις μεταγραφικές κινήσεις του φετινού καλοκαιριού για τώρα προφανώς, αλλά παρά τις αφίξεις του Krychowiak, του Hatem Ben Arfa, του Thomas Meunier και του Giovani Lo Celso, η PSG ακόμα δεν έχει γεμίσει επαρκώς τη τρύπα του Zlatan Ibrahimovic από την κίνηση του Σουηδού σούπερ σταρ στη Manchester United.
Ο Kluivert και ο Letang μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Carles Romagosa θα συνεργαστούν τώρα για να δώσουν στον Emery ό,τι χρειάζεται για να κάνουν την ομάδα της Γαλλικήςπρωτεύουσας επιτυχημένη στον αγωνιστικό χώρο και την ερχόμενη σεζόν. Τουλάχιστον για τώρα όμως, φαίνεται ότι οι χρηματοδότες του Qatar Sports Investments (QSI) έχουν εντοπίσει τον σωστό ρόλο για να το γεμίσουν, αλλά ίσως όχι το κατάλληλο για να το καταλάβει.
Τα άλλα καθήκοντα της νέας άφιξης έχουν περιγραφεί ως «ο καθορισμός μακροπρόθεσμης αθλητικής στρατηγικής του συλλόγου» και ως "επαφές με τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες στον κόσμο", έτσι φαίνεται σαν να υπάρχει μια πραγματική εξουσία στη θέση. Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο ερχομός του Kluivert είναι μια διακοσμητική κίνηση ή έχει "δόντια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: