Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Συντήρηση και ανάδειξη δύο αρχαιολογικών χώρων της Λήμνου


Την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020» δύο αρχαιολογικών χώρων για το νησί της Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 4,46 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε, στις αρχές του μήνα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου. Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι της Λήμνου είναι: η Προϊστορική Πολιόχνη, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και Το ιερό των Καβείρων.

Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πολιόχνης Λήμνου», προϋπολογισμού 2.829.900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου 2019. Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης,στην ανατολική ακτή της Λήμνου, ιδρύθηκε στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και έφτασε στη μεγαλύτερή του ακμή στα μέσα περίπου της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, λόγω του αστικού σχεδιασμού, των δημοσίων έργων και του καταμερισμού της εργασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα δύο μνημειώδη δημόσια κτήριά του: Το «Βουλευτήριο» και τη «Σιταποθήκη».


Το δεύτερο έργο αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Καβείριου Λήμνου, προϋπολογισμού 1.638.400 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου 2019. Το ιερό των Καβείρων στη βορειανατολική Λήμνο, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ανασκάφηκε από την ιταλική αρχαιολογική σχολή μεταξύ των ετών 1937-1991. Υπαγόταν διοικητικά στην Ηφαιστία, που ήταν το κέντρο της λατρείας του Ηφαίστου και η κυριότερη πόλη του νησιού. Το ιερό, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή τον 3ο αιώνα π.Χ, έχει τρεις οικοδομικές φάσεις - την αρχαϊκή, την ελληνιστική και την υστερορωμαϊκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: